Zestz
 
Actie tegen voedselverspilling
Categorieën: bedrijfsnieuws, foodnieuws

Na de consument zijn overheid en bedrijfsleven aan zet. Een No Waste Dinner vormt de start van het No Waste Network.

De voedselprijzen zullen in 2050 zeker verdubbeld zijn. Die uitspraak deed Joachim von Braun op 14 april in Den Haag tijdens een lezing voor de Dick de Zeeuw Foundation. Braun werkt onder meer bij het Centrum voor Ontwikkelingsonderzoek van de Universiteit Bonn. Of we tegen die tijd met z’n allen nog zo makkelijk voedsel weggooien of anderszins verspillen, valt zeer te betwijfelen. Maar nú valt er op dat gebied nog veel werk te verzetten. Want de Nederlandse consument bijvoorbeeld gooit zo’n 12% van gekocht voedsel weg, blijkt uit onderzoek. Vorige jaar startte een consumentencampagne tegen voedselverspilling: Eten is om op te Eten. Met een bijbehorende website, waar het nu wat stilletjes oogt. Maar ook in het bedrijfsleven valt er het nodige te verbeteren.

Veevoer
Producten halen de supermarkt niet omdat machines niet optimaal zijn afgesteld, voedsel bij transport niet goed is gekoeld of in te grote verpakkingen is verkocht aan de consument. Ook verandert voedsel dat niet helemaal voldoet (fruit met bobbeltjes, knobbeltjes en andere oneffenheden) in compost of veevoer, terwijl we het heel goed zouden kunnen eten. Dat laatste lieten vier chefkoks op 18 april zien met het ‘No Waste Dinner’. Hierbij ging Niven Kunz aan de slag met varkenswangetjes en gaf Nick Bril bovenmaatse oesters een tweede kans. Verder maakte Jonathan Karpathios een gerecht met doorgedraaide groenten en gebruikte Rudolph van Veen voor zijn dessert ‘brood van gisteren’.

20% afname
Het diner vormde de aftrap van het No Waste Network. Overheid en bedrijfsleven willen in dit netwerk samen kennis, kunde en vaardigheden gaan delen. Zo kan de fruitindustrie bijvoorbeeld leren van de vleesindustrie. Het (voorlopige) einddoel van het netwerk: in 2015 zo’n 20% minder voedselverspilling. Een No Waste Award beloont bovendien de meest innovatieve samenwerking. De aanmoedigingsprijs ging alvast naar Wageningen Universiteit en Research Centre en Syntens, omdat ze het initiatief hebben genomen voor een tweede bijeenkomst van het netwerk.

Weg met t.h.t.
Voedselverspilling speelt ook over de landsgrenzen. De Britse coalitieregering ziet in elk geval al één oplossing: de vermelding ‘best before’ of ‘ten minste houdbaar tot’ op voedselverpakkingen uitbannen. Daardoor hoeven miljoenen tonnen eetbare voedingswaren niet langer weggegooid te worden. Winkels moeten dan wel informatie geven over de gezondheidsrisico’s als bepaalde producten langere tijd niet gegeten worden.
Ook producenten van koelkasten spelen in op voedselverspilling. Zo komt Siemens met de hydroFreshbox. In deze box zouden ‘bijvoorbeeld sla en groenten tot twee keer zo lang knisperig vers blijven als bij conventionele apparaten met verslades’. En dat scheelt toch mooi weer afval in de vuilnisbak.

© Zestz / redactie 2011

Lees ook: Nachtrestaurant werkt met restjes

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer