Zestz
 
SOK Summer Espresso Lab popt up in Amsterdam

Op vrijdag 15 april openen koffietoppers Sander Schat en Onno van Zanten in de Hartenstraat in Amsterdam een pop-up espressobar.

De ‘S’ van Sander Schat, tweevoudig Nederlands kampioen barista (2008 en 2009), de ‘O’ van Onno van Zanten, Nederlands Kampioenschap Latte Art (2008), en de ‘K’ van meehelper/denker en ‘koffiedienstverlener’ Kees Kraakman. Ziedaar SOK. Mannen met een koffiemissie.
‘Spannend’ vindt Sander Schat de opening van SOK. Gewoonlijk staat hij als barista op beurzen en andere evenementen, en is een stand na een of meer dagen weer afgebroken. De pop-up bar in hartje centrum – de Negen Straatjes – blijft echter een half jaar open. Schat en z’n maten kregen het aanbod van frozen yoghurt bar FROZZ om samen een pand te delen. Met hulp richtten ze in korte tijd de koffiebar in.

De perfecte espresso
Schats handen jeuken. Op de bar staat een (tijdelijke) espressomachine (voor de kenners: een Mirage Bastone) die ze in bruikleen hebben. ‘Deze machine moeten we echt leren kennen. Welke hoeveelheid koffie bij welke temperatuur geeft de beste espresso.’ Schat glundert al bij het vooruitzicht. En slow coffee dan? Die gaan ze ook serveren, maar eerst moet de espresso naar alle tevredenheid zijn.

Experimenteren met bonen
Ook de koffiebonen beloven een avontuur. Omdat de barista’s niet gebonden zijn aan een leverancier, kunnen ze fijn experimenteren. Bonen van heel de wereld staan op het programma. In het Summer Espresso Lab willen de mannen van SOK kortom veel leren, mooie koffie proeven en vooral veel moois schenken aan het publiek. Een (proef)lab dus.

SOK Summer Espresso Lab, Hartenstraat 34, Amsterdam. Twitter: @sokamsterdam

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer