Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: diamanthaas
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: diamanthaas.

In aanloop naar de Vegetarische Restaurantweek werd gisteren in samenwerking met driesterren-Jonnie Boer een zoektocht georganiseerd naar het Vegetarische Gerecht van 2011. Deze week vindt ook de aftrap voor de bonenestafette plaats, een duurzame actie om de burger meer peulvruchten en minder vlees te laten consumeren.
Tegelijk komen we ineens overal ‘diamanthaas’ op de menukaart tegen. Navraag bij het restaurantpersoneel leidt doorgaans tot weinig meer informatie dan dat het malse stuk vlees afkomstig is van een rund. We constateerden al eerder dat restaurants in een duurzaamheidspoging steeds vaker onbekendere stukken vlees op de kaart zetten. En kennelijk zijn het nu ook de grootvleesleveranciers die deze lucratieve business en gros hebben ontdekt.

Voor de massaal opduikende diamanthaas is zelfs een eigen website ingericht, ook al heet die jodenhaas.nl (jodenhaas is namelijk een algemeen ingevoerde slagersterm voor ‘diamanthaas’). Van deze site sneden we (integraal) de volgende informatie: ‘Het jodenhaasje draagt deze naam omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten waaruit de heupspier en de achillespees niet zijn verwijderd. Jacob vocht, zo leert de bijbel, immers met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte (hij kreupel werd achtergelaten) Sindsdien ligt er een taboe op vlees van achteren. Behalve als de slager de spier en de pees zorgvuldig weet te verwijderen, is het verboden de hele achterpoot van een beest te eten. Vandaar dat slagers voor joden die zich aan de spijswetten houden en toch een ‘biefstukje’ willen eten, ‘biefstuk’ snijden uit de rundervoorvoet. Deze ‘biefstuk’ kennen we als jodenbiefstuk.’

Oftewel, neutraler gesteld, diamanthaas. Welk woord volgens restauranthouder Ad Prinse van de Prinsenhove in Lieren, die het vlees al enige tijd serveert, ‘een Antwerpse benaming is die verwijst naar de diamanthandel in de joodse buurt aldaar’.

Ook in Marcus Polmans Handboek voor de perfecte Steak, dat volgende week uitkomt, wordt op deze term nader ingegaan.

www.jodenhaas.nl; www.variatieopdekaart.nl; www.nieuwvers.nu

© Zestz / Marjan Ippel 2011

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer