juli, 2008

‘Geen energiedrankjes met alcohol in supermarkt’

31 juli 2008

De Stichting Alcoholpreventie heeft de supermarkten donderdag opgeroepen geen alcoholhoudende energiedrankjes te verkopen.
Volgens de stichting worden de schadelijke gevolgen van alcohol vergroot wanneer het wordt gedronken in combinatie met een energiedrankje. Dergelijke drankjes zijn, net als in verschillende andere landen, onder jongeren een trend aan het worden.

In de Nederlandse supermarkten zijn reeds een aantal van dergelijke alcoholische energiedrankjes te koop, zoals Veltins V+ Energy (’energy beermix with guarana’) uit Duitsland, Eristoff Red Flash (’a mix of flavoured vodka, taurine and caffeine’) van Bacardi en Royalty Red (’vodka mix with energy’) van Hooghoudt.

Aanleiding tot de oproep van de Stichting is Amerikaans onderzoek, dat heeft aangetoond dat jongeren door de combinatie alcohol en opwekkende stoffen vaker risicolvol gedrag ontwikkelen. De directeur van STAP deed een oproep lering te trekken uit de lessen van de VS: ‘We zitten niet te wachten op nog meer alcoholproblemen’.

© Zestz 2008

[bron: Blik op nieuws]

Tentoonstelling belicht opkomst en verdwijnen bakkers

31 juli 2008

Tentoonstelling in het Bakkersmuseum in Medemblik biedt inzicht in de opkomst, groei en afname van het aantal bakkers in Noord-Holland.
De bakker vind je tegenwoordig niet meer in elke winkelstraat. Toch was het 200 jaar geleden niet veel anders. Dat had te maken met andere eetgewoontes. Voor banket moest je bij bourgeoisie en adel zijn en veel brood werd gebakken voor de caritas en diaconie. Het gewone volk at vooral pap en roggebrood, en op veel boerderijen bakte men het brood zelf.

Broodgist
In het broodverbruik komt pas verandering als na 1850 echt broodgist z’n intrede doet. En er later vanuit overheidswegen het regeringsbrood verschijnt en de bakkers de campagne ‘Eet meer Brood’ beginnen. Nederland gaat nu flink aan het brood. En een grotere vraag leidt tot de komst van meer bakkers. Alleen van Medemblik zijn er bij het Bakkersmuseum nu al 165 verschillende bakkers bekend die de afgelopen twee eeuwen actief zijn geweest in deze oudste Westfriese stad. Het totaal van de provincie komt al boven de vierduizend uit.

Archiefonderzoek
Voor de tentoonstelling is flink wat archiefonderzoek gedaan. Naast namen werden ook de adressen, verkoopaktes, samenwerkingsverbanden, begin en einddata en andere gegevens opgespoord. Er werden ook vele oud-bakkers geïnterviewd. De teksten werden uitgewerkt en nog onbekende informatie is toegevoegd aan de tentoonstelling.

Boekje
Bij de tentoonstelling is onder dezelfde naam een boekje verschenen. Het geeft een beeld over de bakkerij en het bakkersleven in de jaren tussen vooral 1850 en 1960. Het boekje kost 3 euro en is alleen in het Bakkersmuseum verkrijgbaar.

© Zestz 2008

‘Verdwenen bakkers’. Tot 5 januari 2009. Bakkermuseum, www.deoudebakkerij.nl

Nieuw restaurant: Nevy in Amsterdam

30 juli 2008

Op 1 augustus opent Bert van der Leden, oprichter van de Supperclub, visrestaurant Nevy. Locatie is het pand van het voormalige Onassis.

Delicatessenrestaurant Envy en wijnbar Vyne in Amsterdam krijgen er vanaf 1 augustus een zusje bij: Nevy. De kaart is geïnspireerd op visgerechten van over de hele wereld. Hier serveert men zowel een traditionele Franse bouillabaisse als een Marokkaanse vistajine. Culinair coach van Nevy is de met Michelin sterren bekroonde chefkok Robert Kranenborg; de menukaart heeft zijn signature.

Rawbar
Het restaurant bestaat uit twee ruimtes, ontworpen door architectenbureau Concrete. In de ene ruimte worden de bereidde visgerechten geserveerd. In de andere ruimte staat een grote rawbar waar je als gast om heen kan zitten en uit de uitgestalde vis, schaal- en schelpdieren je keuze kunt maken.

Nevy, Westerdoksdijk 40, Amsterdam. Tel. 020-3446409

© Zestz 2008

[bron: Dinnersite]

115 jaar oude champagne ontdekt

29 juli 2008

In een oud Schots kasteel is de oudste fles champagne ter wereld ontdekt, een Veuve Clicquot uit 1893.
De ontdekking werd gedaan door de eigenaar van het kasteel Torosay Castle, die al langere tijd geïntrigeerd was door een afgesloten dressoir. Toen de slotenmaker kwam om het verborgen vak van het dressoir te openen, kwamen enkele flessen tevoorschijn, waaronder de intacte fles champagne. De fles was in uitstekende staat en had een prachtig geel etiket, dat in het donker goed bewaard was gebleven.

De fles werd aan het champagnehuis Veuve Cliquot geschonken, waar hij nu wordt tentoongesteld. Een woordvoerder verklaarde erg blij te zijn met deze onbetaalbare, unieke vondst, die van groot belang is voor de geschiedenis van de champagne. Of de inhoud na eeuwen nog drinkbaar is, is onwaarschijnlijk.

© Zestz 2008

[bron: BBC]

Regenboogvlag op wodkafles

29 juli 2008

Absolut Vodka draagt z’n nieuwste ontwerp op aan de homogemeenschap.
Met de nieuwe fles viert Absolut Vodka het dertigjarige bestaan van de regenboogvlag die wereldwijd symbool staat voor homotrots en -recht. Het wodkamerk is volgens eigen zeggen een van de eerste consumentenmerken die openlijk de gay community heeft omarmd. Al meer dan 25 jaar steunt Absolut Vodka verschillende gay and lesbian community centers, filmfestivals en gay pride parades. Ook adverteert het merk regelmatig in homomagazines. De Absolut Colors-fles is uitgevoerd in de zes kleuren van de regenboogvlag. Het label vermeldt dat de fles een ode is aan ‘diversiteit’ en ‘individualiteit’. Wereldwijd zijn er 311 duizend Absolut Colors-flessen verkrijgbaar.

© Zestz 2008

[bron: Molblog]

Top-10 budget bistro’s in Parijs

29 juli 2008

De nieuwste bistro’s in Parijs bieden een originele keuken voor fijnproevers - en tegen schappelijke prijzen, ontdekte de Britse krant The Guardian.
‘Bistronomiques’, een samentrekking van ‘bistro’ en ‘economique’ (zuinig), luidt de titel van de eind 2006 verschenen restaurantgids/kookboek van Arthur Deevs. De term verwijst naar een nieuwe generatie Parijse bistro’s die een originele keuken voor fijnproevers bieden - en nog betaalbaar ook, aldus The Guardian. Hieronder staan tien bistro’s uit het genoemde boek. Wie deze zomer nog een bezoek brengt aan de lichtstad, dient er rekening mee te houden dat de meeste bistro’s één of twee weken sluiten in de periode juli/augustus.

-> L’Ebauchoir
Keuken met klassiekers als geroosterde parelhoen en creme brulée
43 rue de Citeaux; + 33 (0)1 4342 4931; ebauchoir.com. Lunch, €14; diner à la carte, €35-40. Metro: Faidherbe-Chaligny

-> La Boulangerie
Restaurant in voormalige bakkerij biedt smakelijke keuken en romantische omgeving
15 rue des Panoyaux; +33 (0)1 4358 4545; www.paris-eating.com. Lunch, €17; diner, €30. Metro: Menilmontant

-> Les Dingues
Een authentiek buurtrestaurant dat in geen enkele gids te vinden is
17 rue de Rambouillet; +33 (0)1 4345 3538. Lunch, €15; diner, €20. Metro: Gare de Lyon

-> Les Racines
Dit is het eenvoudiger zusje van het Rive Gauche restaurant Chez Maître Paul
22 rue Monsieur Le Prince; +33 (0)143260386; www.zagat.com . Lunch, dagschotel, €12; diner à la carte, €20-25. Metro: Odeon

-> Le Pre Verre
Een van de places to be in Parijs, waar de traditionele Franse keuken wordt gecombineerd met Aziatische kruiden en bereidingswijzen
8 rue Thenard; +33 (0)1 4354 5947; lepreverre.com. Lunch, €13,50; diner, €27,50. Metro: Cluny

-> Chez Gladines
Een 100 procent Baskische keuken. Simpel, met wijn uit plastic glazen
5 rue des Cinq Diamants; +33 (0)1 4580 7010. Lunch, dagschotel €8; diner à la carte, €15. Metro: Place d’Italie

-> Chez Germaine
Klassieker onder de Parijse bistro’s
30 rue Pierre Leroux; +33 (0)1 4273 2834. Lunch & diner, €16,50. Metro: Vaneau

-> Georgette
Seizoenskeuken in een kitschy jaren 60 decor
29 rue Saint-Georges; +33 (0)1 4280 3913. Lunch, dagschotel, €15-18; diner, à la carte, €40. Metro: Notre-Dame-de-Lorette

-> Vins des Pyrenees
Redelijk geprijsde bistro in de poulaire wijk Marais
25 rue Beautreillis; +33 (0)1 4272 6494. Lunch, €13,50; diner, à la carte, €30-35, inclusief huiswijn. Metro: St-Paul

-> Un Zebre a Montmartre
Restaurant met lichte, provencaalse maaltijden temidden van toeristische eetgelegenheden in Montmartre
38 rue Lepic; +33 (0)1 4223 9780; unzebreamontmartre.com. Lunch, €15; menu €21. Metro: Abbesses

© Zestz 2008

[bron: The Guardian]

Cateraar Albron klaar voor Olympische spelen

29 juli 2008

Albron, Nederlands grootste zelfstandige cateraar, heeft deze week koks en medewerkers die in Beijing gaan koken uitgewuifd op het vliegtuig naar China.
De cateraar zal gedurende de Olympische Spelen van 8 tot 24 augustus in het Holland Heineken House de maaltijden verzorgen voor meer dan 100.000 bezoekers, waaronder atleten, toeschouwers en sponsoren. Albron beschikt daar over zeven restaurants, waar 20 koks en 400 medewerkers in de weer zullen zijn.

Speciaal voor de gelegenheid is iedereen in nieuwe oranje outfits gestoken. Het is niet bekend wat er op het menu zal staan, maar in ieder geval worden er bitterballen en bier geserveerd.

Bron: MissetHoreca

Bekijk hier het filmpje over de nieuwe kleding van Albron catering in China

Sms-dienst helpt afdingende Italianen

28 juli 2008

Het Italiaanse ministerie van Landbouw heeft in samenwerking met Italiaanse consumentenbonden een sms-dienst voor consumenten opgezet.

Italianen kunnen voortaan per sms de gangbare prijs opvragen voor producten in noord, midden en zuid Italië. Nu de voedselprijzen in de wereld overal een snelle stijging doormaken, is het voor consumenten vaak onduidelijk hoe de prijs is opgebouwd.

Door een sms te sturen met de naam van het product naar een speciaal ingesteld nummer, krijgt de ontvanger een indicatie van de inkoopprijs van bijvoorbeeld courgettes of trostomaten. Gewapend met deze kennis kan de consument besluiten al dan niet tot koop over te gaan. Zo hoeven Italianen niet meer klakkeloos hun portemonnee te trekken bij ieder hoog prijskaartje dat ze op de markt of in de winkel tegenkomen.

© Zestz 2008

Bron: BBC News

Gordon Ramsay bijna verdronken

28 juli 2008

Tijdens de opnames van zijn televisieserie The F-Word is de Britse tv-chef Gordon Ramsay ternauwernood aan de dood ontsnapt.

Ramsay was papegaaiduikers aan het filmen aan de kust van IJsland toen hij van een 85 meter hoge klip afviel en te water raakte. Door zijn zware schoenen zonk de populaire tv-chef naar beneden, maar hij slaagde er uiteindelijk in die uit te trekken en zich naar boven te worstelen.

De televisieploeg wierp hem een touw toe en redde Ramsay uit het ijskoude water. De geschrokken chef vertelde dat hij dacht dat zijn laatste uur geslagen had (’I thought I was a goner’) en wilde het ongeluk geheimhouden voor zijn vrouw Tana.

Ramsay liet zich voor een grote jaap in zijn been in zijn hotelkamer behandelen en liet zich later in Londen nakijken in het Cromwell Hospital. Hij was namelijk ook door een papegaaiduiker in zijn neus gebeten.

© Zestz 2008

EU start grote promotiecampagne voor biologische landbouw

28 juli 2008

Campagne moet consumenten beter voorlichten over de voordelen van biologisch produceren en biologische voeding.

De Europese Commissie heeft 25 juli de aanzet gegeven tot een grote campagne voor Europese biologische landbouw. De campagne moet het in 2004 opgestelde Europese Actieplan voor biologische landbouw een nieuwe impuls geven. Zij is gelanceerd met promotiemateriaal en een eigen website in alle talen van de Europese Unie. Ook zullen er spotjes op radio en tv verschijnen. Hoofdslogan van de campagne luidt: ‘Biologisch. Goed voor de natuur, goed voor jou’.

De ondersteunende website geeft uitgebreide informatie over onder andere de etikettering van biologische producten, de tekst van het EU-actieplan, en het officiële logo dat vanaf 1 januari 2009 op alle biologische producten in de Europese Unie verplicht wordt.

Met de campagne hoopt de EU haar burgers meer duidelijkheid te geven over biologische landbouw en de markt voor biologische producten te stimuleren.

Officiële website: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_nl

© Zestz 2008

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok