De nieuwste bistro’s in Parijs bieden een originele keuken voor fijnproevers - en tegen schappelijke prijzen, ontdekte de Britse krant The Guardian.
‘Bistronomiques’, een samentrekking van ‘bistro’ en ‘economique’ (zuinig), luidt de titel van de eind 2006 verschenen restaurantgids/kookboek van Arthur Deevs. De term verwijst naar een nieuwe generatie Parijse bistro’s die een originele keuken voor fijnproevers bieden - en nog betaalbaar ook, aldus The Guardian. Hieronder staan tien bistro’s uit het genoemde boek. Wie deze zomer nog een bezoek brengt aan de lichtstad, dient er rekening mee te houden dat de meeste bistro’s één of twee weken sluiten in de periode juli/augustus.
-> L’Ebauchoir
Keuken met klassiekers als geroosterde parelhoen en creme brulée
43 rue de Citeaux; + 33 (0)1 4342 4931; ebauchoir.com. Lunch, €14; diner à la carte, €35-40. Metro: Faidherbe-Chaligny
-> La Boulangerie
Restaurant in voormalige bakkerij biedt smakelijke keuken en romantische omgeving
15 rue des Panoyaux; +33 (0)1 4358 4545; www.paris-eating.com. Lunch, €17; diner, €30. Metro: Menilmontant
-> Les Dingues
Een authentiek buurtrestaurant dat in geen enkele gids te vinden is
17 rue de Rambouillet; +33 (0)1 4345 3538. Lunch, €15; diner, €20. Metro: Gare de Lyon
-> Les Racines
Dit is het eenvoudiger zusje van het Rive Gauche restaurant Chez Maître Paul
22 rue Monsieur Le Prince; +33 (0)143260386; www.zagat.com . Lunch, dagschotel, €12; diner à la carte, €20-25. Metro: Odeon
-> Le Pre Verre
Een van de places to be in Parijs, waar de traditionele Franse keuken wordt gecombineerd met Aziatische kruiden en bereidingswijzen
8 rue Thenard; +33 (0)1 4354 5947; lepreverre.com. Lunch, €13,50; diner, €27,50. Metro: Cluny
-> Chez Gladines
Een 100 procent Baskische keuken. Simpel, met wijn uit plastic glazen
5 rue des Cinq Diamants; +33 (0)1 4580 7010. Lunch, dagschotel €8; diner à la carte, €15. Metro: Place d’Italie
-> Chez Germaine
Klassieker onder de Parijse bistro’s
30 rue Pierre Leroux; +33 (0)1 4273 2834. Lunch & diner, €16,50. Metro: Vaneau
-> Georgette
Seizoenskeuken in een kitschy jaren 60 decor
29 rue Saint-Georges; +33 (0)1 4280 3913. Lunch, dagschotel, €15-18; diner, à la carte, €40. Metro: Notre-Dame-de-Lorette
-> Vins des Pyrenees
Redelijk geprijsde bistro in de poulaire wijk Marais
25 rue Beautreillis; +33 (0)1 4272 6494. Lunch, €13,50; diner, à la carte, €30-35, inclusief huiswijn. Metro: St-Paul
-> Un Zebre a Montmartre
Restaurant met lichte, provencaalse maaltijden temidden van toeristische eetgelegenheden in Montmartre
38 rue Lepic; +33 (0)1 4223 9780; unzebreamontmartre.com. Lunch, €15; menu €21. Metro: Abbesses
© Zestz 2008
[bron: The Guardian]