februari, 2008

Nationale Kookstudio Week 2008

29 februari 2008

Van 28 april - 4 mei zetten kookstudio’s door heel Nederland hun deuren open.

Altijd al een kijkje willen nemen in een kookstudio bij jou in de buurt? Dan is de Nationale Kookstudio Week 2008 een fijne aanleiding. Je kunt deelnemen aan mini-kookworkshops, kookdemonstraties en andere kookgerelateerde activiteiten. Het thema is dit jaar ‘SmaakBewust’. Ofwel: door bewust om te gaan met ingrediënten en de bereiding kan iedereen een gezond, voedzaam en smaakvol gerecht klaarmaken.

Ook voor kinderen
Ook kinderen vanaf 6 jaar kunnen meedoen aan het programma. De deelnemende kinderkookstudio’s zijn speciaal uitgerust voor de jonge kookenthousiastelingen.
De kosten voor deelname door volwassenen en kinderen liggen tussen de 10 en 30 euro, afhankelijk van het geboden programma.

400 kookstudio’s
In de afgelopen tien jaar is het aantal kookstudio’s in Nederland gegroeid van enkele tientallen tot inmiddels meer dan 400. In een kookstudio leer je onder begeleiding van een professionele kok hoe je zelf gerechten kunt klaarmaken. Daarin kan van alles aan bod komen: een eerste kennismaking met de beginselen van koken, het belang van inkoop van de juiste ingrediënten tot technieken en kennis van het kookproces.

© Zestz 2008

Nationale Kookstudio Week 2008. 28 april - 4 mei. Op meer dan 400 plaatsen in heel Nederland

Brood van Expo 58 opnieuw gebakken

28 februari 2008

Op 17 april a.s., precies 50 jaar na de opening van de wereldtentoonstelling in Brussel, zal het toenmalige Expo-brood eenmalig verkrijgbaar zijn.

Speciaal voor Expo 58 lanceerde het Vlaamse bakkersbedrijf Diafarm een ‘modern en verbeterd’ brood. Het kreeg een voor die tijd ongewone vierkante bakvorm en was verpakt in een blauwe broodzak bedrukt met een vijfpuntige ster.
Het oorspronkelijke recept vonden de Vlaamse Radio-1-presentatoren Annemie Peeters & Sven Pichal terug bij de nazaten van Diafarm. Donderdag 17 april - precies 50 jaar na de opening van de wereldtentoonstelling - gaan ze het Expo-brood zo exact mogelijk opnieuw produceren. Samen met De Wakkere Bakker bakken ze een paar duizend stuks. Het radioduo zal het versgebakken Expo-brood bij enkele luisteraars thuis aanbieden.

Softijs geïntroduceerd op Expo 58
Tijdens Expo 58 maakten de bezoekers kennis met allerlei nieuwe producten. Zo kwam Côte d’Or met ‘Dessert 58′: chocolade gevuld met praliné. Ook nieuw was het softijsje en een ijsje in de vorm van drie kleuren en smaken, tussen twee wafeltjes. Andere gadgets waren bijvoorbeeld koffiefilters van Rombouts, Instant Soup van Marie Thumas en het al genoemde Expo-brood. Dat brood werd een enorm succes en ging nog lange tijd na de wereldtentoonstelling over de toonbank.

Smaak van Expo-brood achterhaald
Hoe smaakte het Expobrood precies? Deze en andere herinneringen van Belgen aan de wereldtentoonstelling worden door enkele erfgoedinstellingen in samenwerking met de Culturele Biografie Vlaanderen in kaart gebracht. Iedereen kan zijn herinneringen melden aan projectcoördinator Ans Van de Cotte, email [email protected]. Alle herinneringen van getuigen zijn op de speciale website te lezen.

© Zestz 2008

Amsterdam krijgt eerste dessertrestaurant

27 februari 2008

Dessertrestaurant & cocktailbar Sucre opent in maart zijn deuren.

‘Sucre is geen gewoon restaurant. Bij ons kun je terecht voor vier of vijf gangen, geheel opgebouwd uit desserts,’ vertelt mede-eigenaar Martijn Machielse aan Zestz. ‘Wel heeft dit wekelijks variërende menu één hartig gerecht, waarbij de gasten kunnen kiezen uit vis, vlees of vega,’ aldus Machielse, die Sucre vergelijkt met dessertrestaurant Espai Sucre in Barcelona. Ook New York kent al een paar jaar dergelijke eetgelegenheden.

‘Twisted’ gerechten
‘De kaart is nog geheim, maar ik kan wel zeggen dat we niet op de El Bulli-toer gaan,’ verklapt Machielse. Geen moleculair koken dus. ‘We kiezen juist de wat toegankelijkere gerechten, maar allemaal twisted! In de zoete gerechten, gebaseerd op de dessertkeuken, kun je dus hartige ingrediënten aantreffen. Maar een klassieker als crème brûlée zul je op de kaart niet tegenkomen.’
Voor de liefhebbers van low fat dining biedt Sucre er een speciaal menu. En wat de andere gerechten betreft: ‘Het zijn geen echte dikmakers,’ verzekert Machielse.

Peter Scholte kookt, Eric Kuster ontwerpt
Eigenaar Machielse is tevens werkzaam bij het foodbedrijf Mynth Events en is voormalig general manager van de Amsterdamse club The Mansion. Hij runt Sucre samen met Eline Kok, die ook eigenaar is van restaurant Bloesem in Amsterdam. Chef de cuisine is Peter Scholte die eerder kookte bij Chateau Brakkestein in Nijmegen, bij Annenetage (één Michelinster) in Oslo en bij andere topzaken in bijvoorbeeld San Francisco en Oxford. Voor de inrichting werd glamour interior designer Eric Kuster aangetrokken (’denk Agent Provocateur meets Maxim’s Paris‘).

Ook na tienen nog tafelen
Sucre is gevestigd aan de Amstelveenseweg 152, ‘op een paar minuten loopafstand van restaurant Sophia‘. Het dessertrestaurant is nu al ’soft open’ (’iedereen kan al reserveren’), maar medio maart gaat het pas officieel open. Hier kun je van 18 tot 22 uur terecht voor een vier- of vijfgangenmenu (45 en 55 euro) met een dessertwijnenarrangement. Na 21.30 uur kan iedereen zonder te reserveren binnenlopen voor een dessert of een cocktail.

© Zestz 2008

Dessertrestaurant Sucre, Amstelveenseweg 152, Amsterdam. Geopend: wo en do 18-1 uur, vr en za 18-3 uur. Reserveringen: [email protected] of 020-4701910.

Scharreleieren Super De Boer traceerbaar tot de boerderij

26 februari 2008

Via internet kan de klant precies nagaan van welke boerderij de eieren van het Super De Boer-huismerk komen.

Het werkt heel simpel. Op alle eieren van het eigen huismerk ‘Superplus’ staat een unieke code, door de pluimveehouders zelf aangebracht. Vul dit nummer in op de website en je ziet in een oogwenk waar de door jou gekochte eitjes gelegd zijn. Ook is met Google Earth te zien waar de boerderij is gevestigd. Supermarktketen Super De Boer werkt hiervoor samen met Kwetters Eieren.

© Zestz 2008

Bloemkool bekent kleur

26 februari 2008

Met het EK voetbal liggen waarschijnlijk oranje bloemkolen in de winkelschappen.

Wetenschappers van Syngenta hebben een oranje bloemkool ontwikkeld. De oranje kleur uit worteltjes is ingekruist in bloemkool. Datzelfde werd gedaan met rode kool, wat een paarse bloemkool heeft opgeleverd. En aan een groene variant wordt gewerkt.
‘De oranje bloemkool is verder identiek aan de witte bloemkool,’ vertelt Marjan Vlam van Syngenta aan het AD. ‘Net zo gezond dus, vanwege de anti-oxidanten en vitaminen.’

Oogsten vlak voor het EK
Zaadveredelaar Syngenta Seeds verwacht voor de oranje groente wel voldoende interesse en is op dit moment bezig met de voorbereidingen. Bij genoeg belangstelling worden de bloemkolen binnenkort gezaaid - en kunnen telers ze vlak voor het EK oogsten.

© Zestz 2008

Sla en tomaat naar genenbank op Spitsbergen

26 februari 2008

Om zoveel mogelijk soorten te behouden voor de toekomst, kunnen zaden van gewassen vanaf vandaag worden opgeslagen in een internationale genenbank op Spitsbergen.

Inmiddels zijn al 18.000 Nederlandse monsters van onder meer sla, tomaat en tarwe naar de internationale genenbank verscheept, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een persbericht. Uiteindelijk komt op Spitsbergen een duplicaat van de gehele Nederlandse genenbank, ondergebracht in het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in Wageningen. Het gaat om 25.000 verschillende monsters van 25 verschillende gewassen.

Diversiteit aan landbouwgewassen
De genenbank op Spitsbergen, Svalbard Global Seed Vault genoemd, is een initiatief van Noorwegen. Doel is om zoveel mogelijk plantensoorten op een veilige manier voor lange tijd op te slaan en er zo voor te zorgen dat er een diversiteit aan landbouwgewassen blijft bestaan. Dat laatste is volgens het ministerie van LNV ‘van groot belang met het oog op toekomstige wereldwijde ontwikkelingen. Aanpassing van gewassen aan klimaatveranderingen en de ontwikkeling van rassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen zullen nodig zijn om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te kunnen voorzien.’

Min achttien graden
In de genenbank, die zich 120 meter diep in de berg bevindt, kunnen maximaal twee miljoen zaden levend worden bewaard bij min achttien graden Celsius. En mocht de elektriciteit uitvallen, dan blijven de zaden door de permafrost behouden. De zaden moeten hier ook klimaatveranderingen, oorlogen en rampen kunnen doorstaan. Alle landen zijn uitgenodigd om materiaal over te brengen.

© Zestz 2008

Mavis Hofwijk krijgt eerste kookboek

26 februari 2008

Op 3 maart krijgt kok Mavis Hofwijk uit handen van Elvira Sweet, Stadsdeelraadvoorzitter Amsterdam-Oost, het eerste exemplaar van haar kookboek uitgereikt.

Mavis Hofwijk, die cateringbedrijf Surinaams Buffet runt, is een begrip in Amsterdam Zuidoost, maar ook daarbuiten. Als prins Willem-Alexander de wijk aandoet, eet hij pom uit háár keuken. Niet verwonderlijk dus dat in het allereerste kookboek van Mavis twee versies van deze ovenschotel te vinden zijn: een met kipfilet en een vegetarische.

Traditioneel en modern
In het kookboek zijn behalve traditionele gerechten zoals roti ook moderne gerechten te vinden. Ze weerspiegelen de ontstaansgeschiedenis van de Surinaamse keuken: een langdurige en dynamische uitwisseling tussen de eetculturen van Zuid-Amerikanen, Europeanen, Afrikanen en Aziaten. Hierdoor ontstonden in de loop van de tijd allerlei nieuwe gerechten ofwel de Surinaamse keuken. Die heeft, net zoals Mavis, een geheel eigen smaak en karakter.

Het kookboek Mavis kookt is vanaf begin maart verkrijgbaar.

© Zestz 2008

Mavis kookt. Fontaine. Uitgevers ISBN 978 90 5956 243 1, € 17,90

Kindermenu’s vaak zonder groente

25 februari 2008

Kindermenu’s in ketenrestaurants bevatten nauwelijks groente, zo blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond.

De kindermenu’s van ketens als Van der Valk, AC-restaurants, McDonald’s, Burger King en Ribhouse Texas bestaan uit patat en een gefrituurde snack, zoals een kroket of kipnuggets. Verder blijkt uit de inventarisatie dat Ribhouse Texas helemaal geen groente serveert. AC doet dat alleen tegen bijbetaling, terwijl bij sommige Van der Valk-vestigingen kinderen gratis kunnen opscheppen van de saladebar. Bij Burger King hebben kinderen de keuze tussen friet of groente.

Oproep aan restaurants
De Consumentenbond doet een oproep aan alle restaurants om bij elk kindermenu standaard een salade of groente te serveren. Op die manier draagt de horeca een steentje bij aan de bestrijding van overgewicht en zorgen ze er voor bij dat kinderen meer groente eten. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wijst namelijk uit dat jonge kinderen te weinig groente en fruit eten, en dat één op de zeven kinderen obesitas heeft.

© Zestz 2008

Oprichter Fishes valt in de prijzen

25 februari 2008

Bart van Olphen, oprichter van de visketen Fishes, heeft op 24 februari in het Amerikaanse Boston een internationale prijs gekregen voor zijn bijdrage aan duurzame visvangst.

De International Seafood Champion Awards worden uitgereikt aan bedrijven die zich sterk maken voor het beschermen van bedreigde vissoorten. Bart van Olphen werd door 3000 internationale organisaties en visbedrijven als winnaar aangewezen. De Seafood Alliance, die de prijs uitreikt, bestaat uit chef-koks, vishandelaren, vissers, geleerden en non-profit organisaties.

Milieukeurmerk
In maart 2007 ontving Fishes als eerste viswinkelketen in Europa het milieukeurmerk MSC. Het certificaat garandeert dat de verkochte vis afkomstig is uit duurzaam beheerde visgebieden.
Fishes is een traiteur nieuwe stijl die ‘verantwoorde’ vis aanbiedt. Het assortiment bestaat uit wilde vis, veelal lijngevangen en uit verantwoorde (biologische) kweekvissoorten. Fishes heeft vier filialen: twee in Amsterdam en een in Laren en in Utrecht (mét restaurant). 


© Zestz 2008

Delia Smith hekelt biologisch en ‘food politics’

25 februari 2008

De wereldberoemde Britse kookboekenschrijfster Delia Smith blijft liever bij haar leest: mensen leren koken.

In een interview met BBC-radio heeft Delia Smith, die na zes jaar met een nieuw kookboek komt, aangegeven zich niet met de politieke kant van eten te willen bezighouden. Naar eigen zeggen beschikt ze daarvoor niet over de nodige kennis en achtergronden. Ze houdt zich liever bij het mensen leren koken.

Jamie Oliver bekritiseerd
In het programma deelde ze, zonder overigens namen te noemen, een sneer uit naar de chef-koks Jamie Oliver en Hugh Fearnley-Whittingstall, die de wanpraktijken in de pluimveesector aan de kaak stellen. ‘Ik kan me beslist niet vinden in de manier waarop de dieren in de legbatterijen behandeld worden,’ zegt de Britse tv-kok. Maar tegelijkertijd is zich ervan bewust dat er nog steeds armoede is, in het bijzonder bij kinderen in Groot-Brittannië. ‘Dat is afschuwelijk. Op een of andere manier moeten we er allereerst voor zorgen dat iedereen genoeg gezond te eten heeft.’

Preoccupatie met biologisch eten
In het interview had ze geen goed woord over voor de huidige preoccupatie met biologisch eten. ‘Ik doe niet aan biologisch, ik ben een kok,’ aldus Smith. Als ze ooit al biologische producten kocht, was dat omdat het de beste kwaliteit was. ‘Als de hele wereld op de biologische toer gaat, dan zal het echt twee keer zo slecht met de derde wereld gaan dan nu het geval is. Ik vind het veel belangrijker dat mensen genoeg te eten krijgen.’

Verwarring
Op de vraag of ze zich bezighield met foodmiles - het aantal kilometers dat je eten reist van de plek waar het groeit naar de plek waar je het koopt en de effecten ervan op het mileu - gaf ze toe ‘geen idee te hebben’. Maar ze voelde ze zich verscheurd tussen de zorg voor het milieu en de wens om derdewereldeconomie te steunen. ‘Ik begeef me hier in een mijnenveld. Ik weet niet welke kant ik op moet gaan.’ En: ‘Het is allemaal verwarrend op dit moment, en ik zit midden in die verwarring.’

© Zestz 2008

[bron: The Times]

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok