juni, 2007

Dirk Kome legt het boerenleven vast

30 juni 2007

Dirk Kome toont in de Kunsthal in Rotterdam foto’s van het boerenleven.

Fotograaf Dirk Kome (1976) is afkomstig uit het Zuid-Hollandse dorp Rockanje, waar zijn vader en broer nog steeds een boerenbedrijf runnen. Zelf woont hij met vrouw en twee jonge kinderen in Amsterdam; hij acht zich niet geschikt voor het boerenleven. Zijn werk echter wekt de indruk alsof hij nog in Rockanje woont. Sinds 2000 fotografeert Dirk Kome het kustdorp waar hij vandaan komt.
De tentoonstelling is een liefdevol en intiem portret van Komes familie en het erf waarop zij wonen. De fotoserie is rijk aan details en vertelt het levensverhaal van Kome, van zijn wortels en zijn thuis. Over hoe het boerenleven eens was en het mogelijk straks niet meer zal zijn.

‘Van de boerderij’. Tot 27 augustus. De Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam. 010-44 00 301

Sainsbury’s stopt met ‘prins Charles-groenten’

29 juni 2007

Sainsbury’s neemt geen wortels meer af van prins Charles en het hoofd van de Soil Association, een organisatie die biologische landbouw promoot en bedrijven certificeert. De Britse supermarktketen vindt de kwaliteit van de geleverde groenten onder de maat.

Groente maakt te lange afstanden
Directeur Patrick Holden van Soil Association zegt in The Guardian dat hij en prins Charles het slachtoffer zijn geworden van de wijze waarop Sainsbury’s groenten verwerkt en vervoert.
Holden hekelde de lange afstanden die de groente moet afleggen voordat zij – na te zijn schoongemaakt en geschraapt - in de winkels komt te liggen. Zo maken de wortels, afkomstig van zijn boerderij in Wales, een reis van op z’n minst 800 kilometer – om vervolgens in de supermarkt in Wales te belanden. Tegen de tijd dat de groente in de schappen komt, kan zo’n beetje de helft van de biologische wortels worden weggegooid.

Koninklijke wortels
De koninklijke wortels worden geteeld op het landgoed Highgrove in Gloucestershire. Een woordvoerder van Clarence House, de Londense residentie van prins Charles, zegt in de Daily Mail dat het om een proef ging van enkele weken. Door problemen met het verpakken, distributie en opslag van de wortels, besloot de supermarktketen de samenwerking te staken.

Gall & Gall vernieuwt formule

29 juni 2007

Slijterijformule Gall & Gall heeft een nieuwe formule gelanceerd. Hiermee wil de zusterketen van Albert Heijn vooral vrouwelijke klanten en 30-plussers trekken.

In Leidschendam heeft het bedrijf de nieuwe formule gelanceerd. Het rood heeft in de huisstijl plaatsgemaakt voor grijs met oranje. Het frisse logo moet het eigentijdse karakter van de winkels versterken.
Nieuw is dat klanten bij iedere fles hun eigen cadeauverpakking kunnen kiezen.

Feestjes bij klanten thuis
De formule zet in de toekomst versterkt in op feestjes bij klanten thuis. In principe biedt het bedrijf alles te koop of te huur aan voor feestjes van vijf tot vijftig mensen. Van biertaps, beertenders, wijnen, mixdranken, statafels, parasols en ijsblokjes aan toe. Wie genoeg besteedt, krijgt de parasols en de Beertender gratis te leen.

[via zibb.nl]

Frans echtpaar start bakkerij in Amsterdam-Zuid

28 juni 2007

Op 14 juli openen De Roturiers bakkerij Le Fournil de Sébastien aan het Olympiaplein 119.
 
Sébastin de Roturier (37) is geboren en getogen in Frankrijk, zijn vrouw Susan is Nederlandse. Het echtpaar heeft in de Franse Vendée tien jaar lang een bakkerij gehad en maakt nu de overstap naar Nederland. In hun nieuwe zaak Le Fournil de Sébastien bieden ze straks broden op ambachtelijke Franse wijze bereid en zonder toevoeging van kunstmatige stoffen.
Vanuit de winkel hebben klanten zicht op de bakkerij. ‘De sfeer, de geur van de bakkerij zal typisch Frans zijn en de prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als bij een normale bakkerij,’ vertelt Susan de Rotier aan Bakkerswereld. ‘Elke keer als je onze bakkerij binnenloopt moet je het gevoel hebben dat je in het heerlijkste deel van Frankrijk bent geweest.’

Le Fournil de Sébastien is vanaf 14 juli van maandag tot en met zaterdag geopend van 7 uur tot 19 uur. 

Lees ook: Le Fournil de Sébastien opent filiaal in Hilversum

‘Jongeren drinken evenveel als 65-plussers’

27 juni 2007

Jongeren drinken evenveel alcohol als 65-plussers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zowel jongeren tussen de 15 en 24 als ouderen boven de 65 jaar drinken gemiddeld 1,4 glas alcohol per dag. Mensen tussen de 45 en 65 jaar nuttigen gemiddeld tot 1,6 glas per dag. Nederlanders consumeren per persoon iets meer dan honderd liter alcoholhoudende drank per jaar.
 
Sterke drank
Sterke drank heeft de afgelopen 25 jaar flink aan populariteit ingeboet; we drinken nu de helft minder. Ook het biergebruik is sinds de jaren negentig aan het dalen. Anno 2005 drinken we daarvan zo’n tien liter minder dan in 1990. Dat is nog altijd bijna 80 liter per persoon per jaar.

Wijn
De populariteit van wijn neemt nog steeds toe. Die groeiende consumptie heeft de teruggang van bier en gedistilleerd gecompenseerd. In 2005 dronken we ruim 20 liter wijn per hoofd van de bevolking, anderhalf keer zoveel als in 1980.

‘Nina Brink gaat in horeca’

27 juni 2007

Onder de naam ‘Danku’ begint zakenvrouw Nina Brink een restaurantketen waar op organische wijze Hollandse en Indonesische spijzen worden bereid. Dit meldt Culisite.

Een correspondent van Culisite spotte Nina Brink in het miljonairsoord Aspen in Colorado. Ze was daar op het Food & Wine Festival, waar haar kinderen een stand hadden. Hier werd restaurantketen ‘Danku’ gepromoot. De eerste twee vestigingen openen in New York en Sao Paulo en zijn op dit moment, aldus Culisite, gelijktijdig in ontwikkeling in een milieuvriendelijke omgeving.
Er is al een website, maar die biedt vooralsnog geen informatie.

Den Blijkers restaurant Las Palmas in Rotterdam geopend

27 juni 2007

Gisteravond werd live op RTL5 Herman den Blijkers visrestaurant geopend. Erik van Dam, winnaar van de realitysoap ‘Hermans Helden’, gaat hier als chef-kok aan de slag.

Niet eerder is er, voorzover bekend, een restaurant live op tv geopend. Topkok en ondernemer Herman den Blijker heeft het voor elkaar gekregen - met dank aan tv-producent Endemol, die ook kwistig uitnodigingen voor deze avond had rondgestuurd. Het ruim 800 vierkante meter grote restaurant, dat plaatsbiedt aan circa 150 gasten, was afgeladen. Ook buiten stonden de genodigden rijen dik.
Burgemeester Opstelten opende La Palmas door de sleutel van de zaak uit een oester te halen en aan Den Blijker en zijn compagnon David Crouwel te overhandigen. Maar niet voordat hij aanwezigen en tv-kijkers opriep hier toch vooral een hapje te komen eten.

De finale
Door al dit mediageweld zou je bijna vergeten waar de avond eigenlijk om draaide: Hermans Helden, het tv-programma waarin acht professionele koks de culinaire strijd aangingen. Wie van de twee overgebleven kandidaten zou de chef-kok van Den Blijkers nieuwste eetgelegenheid worden? Erik van Dam (28) of Krispijn Wessel (28)? Beiden moesten in korte tijd een voor- en hoofdgerecht maken. Nadat Den Blijker halverwege het programma van de voorgerechten had geproefd zei hij: ‘Ik wil ze (Van Dam en Wessel) allebei, maar dat gaat niet’. Vreemd was dat Den Blijker wist wie wat gemaakt had. Dat maakte het minder spannend.
Aan het eind van de avond kwamen de hoofdgerechten aan bod en moesten Den Blijker en Crouwel een keus maken.

In de functie groeien
Voor de kijker was de winnaar van deze rommelige live uitzending eigenlijk al bekend. In verschillende flashbacks werd getoond hoe de toekomstige koks zich hielden in het restaurant, dat afgelopen week heeft proefgedraaid. Hierin liet kok Krispijn Wessel zich ontvallen dat hij in de functie van chef-kok kon groeien. Dat maakte hem ongeschikt voor de zware functie van chef-kok. Winnaar werd dus Erik van Dam, die eerder plagerig had gezegd dat Wessel zijn sous-chef kon worden.

Lulverhaal
Gevraagd naar de reden voor deze keuze antwoordde Den Blijker dat ze iemand zochten die meteen achter het fornuis kon staan en het minst zou hoeven worden ingewerkt. Maar verder hield hij erover op, want dan werd het toch maar een ‘lulverhaal’.

Zware taak
Erik van Dam werkte hiervoor als sous chef in Brasserie Goeie Louisa - Grand Hotel Karel V. Hij kan nu elke dag van z’n woonplaats Amersfoort naar Rotterdam afreizen. In Las Palmas wacht hem de zware taak van het visrestaurant een succes te maken. Want de lat ligt hoog. Het ‘grootste visrestaurant van Nederland’, aldus Den Blijker, zal ook de hoogste kwaliteit moeten leveren.

En de verliezer?
En hoe zal het verder gaan met Wessel? Een reden voor hem om mee te doen aan het programma was het verwerven van bekendheid. Dat is hem in elk geval gelukt. En een nieuwe baan? Wedden dat Den Blijker ergens in z’n imperium nog wel een baan voor hem heeft?

Restaurant Las Palmas, Wilhelminakade 330, Rotterdam. Reserveren via tel. 010-23 45 122

Terug naar hoofdpagina

Symposium over kweekvlees

27 juni 2007

Op 29 juni discussiëren in het Centraal Museum Utrecht voedselkunstenaars, wetenschappers en ethici over de mogelijkheden van uit stamcellen gekweekt vlees.

In het kader van de tentoonstelling Genesis organiseert het Arts & Genomics Centre in samenwerking met het Centraal Museum op vrijdag 29 juni het symposium ‘Voedsel, Kunst en Wetenschap’. Tijdens het symposium serveren food-designers Marlein Overakker en Inez de Jong controversiële hapjes die zijn geïnspireerd op het thema kweekvlees. 

KweekvleesKweekvlees is vlees dat in het laboratorium wordt gemaakt door stamcellen uit te laten groeien tot vleesweefsel. Geen vleesvervanger, maar echt kunstvlees. Het kweken van vlees is misschien wel de meest baanbrekende ontwikkeling voor de komende jaren in de voedingsmiddelenindustrie. Zonder dierenleed en met een minimale belasting van het milieu toch een lekker mals lapje vlees. Kweekvlees wordt aan de Universiteit Utrecht ontwikkeld onder leiding van vleesprofessor Henk Haagsman. 

De entree is 15 euro (inclusief hapjes). Vooraf aanmelden is verplicht. Meer informatie is hier te vinden.

Nepagenten moeten kersendieven afschrikken

26 juni 2007

Tijdens fiets- en wandeltochten in het Vlaamse Haspengouw pikken toeristen graag een rijpende kers mee. Tot groot ongenoegen van de fruitboeren.

Twee acteurs zullen als nepagenten tijdens de oogst en bij speciale gelegenheden een oogje in het zeil houden, meldt nieuwsblad.be. De actie is een initiatief van Toerisme Sint- Truiden, die uitstapjes promoot naar de fruitstreek.

Open dagen biologische boeren succes

25 juni 2007

Circa 80.000 mensen namen afgelopen weekend een kijkje bij een biologische boer of tuinder.

De open dagen van Biologica, een organisatie die de consumptie van biologisch voedsel promoot, zijn zowel zaterdag 23 als zondag 24 juni goed bezocht. In totaal stelden zo’n 200 biologische boeren en tuinders hun deuren open voor publiek. In het hele land vonden activiteiten plaats. Zo organiseerde Milieudefensie samen met de Natuurwinkel Organisatie ruim veertig fietstochten onder het motto ‘Ga de boer op’. Onderweg konden de fietsers stoppen bij de boerderijen. Op zes boerenerven bereiden topkoks bereidden, in mobiele kookstudio’s, hapjes met de oogst van het land.
[via Sp!ts]

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok