Gisteravond werd live op RTL5 Herman den Blijkers visrestaurant geopend. Erik van Dam, winnaar van de realitysoap ‘Hermans Helden’, gaat hier als chef-kok aan de slag.
Niet eerder is er, voorzover bekend, een restaurant live op tv geopend. Topkok en ondernemer Herman den Blijker heeft het voor elkaar gekregen - met dank aan tv-producent Endemol, die ook kwistig uitnodigingen voor deze avond had rondgestuurd. Het ruim 800 vierkante meter grote restaurant, dat plaatsbiedt aan circa 150 gasten, was afgeladen. Ook buiten stonden de genodigden rijen dik.
Burgemeester Opstelten opende La Palmas door de sleutel van de zaak uit een oester te halen en aan Den Blijker en zijn compagnon David Crouwel te overhandigen. Maar niet voordat hij aanwezigen en tv-kijkers opriep hier toch vooral een hapje te komen eten.
De finale
Door al dit mediageweld zou je bijna vergeten waar de avond eigenlijk om draaide: Hermans Helden, het tv-programma waarin acht professionele koks de culinaire strijd aangingen. Wie van de twee overgebleven kandidaten zou de chef-kok van Den Blijkers nieuwste eetgelegenheid worden? Erik van Dam (28) of Krispijn Wessel (28)? Beiden moesten in korte tijd een voor- en hoofdgerecht maken. Nadat Den Blijker halverwege het programma van de voorgerechten had geproefd zei hij: ‘Ik wil ze (Van Dam en Wessel) allebei, maar dat gaat niet’. Vreemd was dat Den Blijker wist wie wat gemaakt had. Dat maakte het minder spannend.
Aan het eind van de avond kwamen de hoofdgerechten aan bod en moesten Den Blijker en Crouwel een keus maken.
In de functie groeien
Voor de kijker was de winnaar van deze rommelige live uitzending eigenlijk al bekend. In verschillende flashbacks werd getoond hoe de toekomstige koks zich hielden in het restaurant, dat afgelopen week heeft proefgedraaid. Hierin liet kok Krispijn Wessel zich ontvallen dat hij in de functie van chef-kok kon groeien. Dat maakte hem ongeschikt voor de zware functie van chef-kok. Winnaar werd dus Erik van Dam, die eerder plagerig had gezegd dat Wessel zijn sous-chef kon worden.
Lulverhaal
Gevraagd naar de reden voor deze keuze antwoordde Den Blijker dat ze iemand zochten die meteen achter het fornuis kon staan en het minst zou hoeven worden ingewerkt. Maar verder hield hij erover op, want dan werd het toch maar een ‘lulverhaal’.
Zware taak
Erik van Dam werkte hiervoor als sous chef in Brasserie Goeie Louisa - Grand Hotel Karel V. Hij kan nu elke dag van z’n woonplaats Amersfoort naar Rotterdam afreizen. In Las Palmas wacht hem de zware taak van het visrestaurant een succes te maken. Want de lat ligt hoog. Het ‘grootste visrestaurant van Nederland’, aldus Den Blijker, zal ook de hoogste kwaliteit moeten leveren.
En de verliezer?
En hoe zal het verder gaan met Wessel? Een reden voor hem om mee te doen aan het programma was het verwerven van bekendheid. Dat is hem in elk geval gelukt. En een nieuwe baan? Wedden dat Den Blijker ergens in z’n imperium nog wel een baan voor hem heeft?
Restaurant Las Palmas, Wilhelminakade 330, Rotterdam. Reserveren via tel. 010-23 45 122
Terug naar hoofdpagina