april, 2007

De Engel van Amsterdam geopend

30 april 2007

Toepasselijk nieuws op Queensday: de opening van een nieuw gay café op de Amsterdamse Zeedijk nummer 21: De Engel van Amsterdam.
Sinds 7 april heeft De Engel van Amsterdam z’n deuren geopend. En daarmee is de Zeedijk weer een gay kroeg rijker. Volgens gaynews.nl begint het tij te keren, na jaren van neergang en het sluiten van bekende gay zaken.

Prik
Zo opende vorig jaar in de hoofdstedelijke Spuistraat 109 Prik met als slogan: ‘Queer or not, Prik is hot’. In de bar - met terras - kun je zitten, hangen en dansen. Ook kun je hier terecht voor hapjes, sapjes en ook bubbels.

Theater: De snoepwinkel van Zevensloten

29 april 2007

In het Hofpleintheater in Rotterdam is nog tot 6 mei de kindermusical ‘De snoepwinkel van Zevensloten’ te zien.
In het saaie dorpje Zevensloten hebben Peer en Pien Batist een snoepwinkel. Zij maken hun lekkernijen volgens een eeuwenoud geheim familierecept. Hun snoepjes heten bijvoorbeeld kandijenkletsers, jokkebrokken, droomsoezen, kletskoeken en lariekoeken. Deze snoepjes hebben niet alleen aparte namen, maar elk heeft ook een uitzonderlijke werking.
Op een dag stapt J.P.M. Flik de winkel binnen. Hij is directeur van Swietie-swiet productions, de grootste snoepfabriek van het land. Peer en Pien biedt hij een koffer vol geld, maar het familierecept is niet te koop. Flik laat het daar echter niet bij zitten.
De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Koos Meinderts. Samen met cabaretier en schrijver Harrie Jekkers heeft hij dit verhaal tot een voorstelling vol humor en wijze levenslessen bewerkt.

‘De snoepwinkel van Zevensloten’. T/m 6 mei in het Hofpleintheater in Rotterdam

Foie gras taboe bij koningin Beatrix

27 april 2007

Koningin Beatrix serveert voortaan geen foie gras bij paleisdiners.
Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten in een reactie. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme stelde hierover gisteren schriftelijke Kamervragen aan premier Jan Peter Balkenende (CDA). Tijdens een diner op Paleis Noordeinde met vooraanstaande wetenschappers en cultuurdragers werd onlangs een ganzenleversaus geserveerd. De RVD zegt dat het om een uitzondering ging. In Nederland is het produceren van foie gras verboden.
[bron: De Pers]

Esquinja biedt chocolade en nostalgie

27 april 2007

In de Amsterdamse Pijp heeft Esquinja zijn deuren geopend, een winkel/horecazaakje gespecialiseerd in chocolade.
De winkel, nu drie maanden open, heeft een Franse, nostalgische sfeer. Hier verkopen eigenaren Hilde en Suzanne hun zelfgemaakte producten van het bruine goedje. Niet alleen de brownie met walnoten (’op verzoek’), maar ook experimenten. Een van de laatste maaksels is een witte chocoladebonbon met marsepein en gorgonzola.
In Esquinja kun je ook een ‘high chocolate’ houden of een kop koffie, thee of de speciale Mayadrank drinken. Die laatste is niet precies zoals de Maya’s het maakten, maar wel met rode pepers en pure chocolade. En vanzelfsprekend tref je hier cadeauartikelen aan die allemaal iets met chocolade te maken hebben: port en wijnen die er perfect bij passen, kookboeken, de dvd van film Chocolat - de inspiratiebron voor dit zaakje - en zelfs dr. Van der Hoog-chocolademaskers.
[via nl20]

Esquinja, Gerard Doustraat 224, 1073 XC Amsterdam

Eters in verpleegtehuizen in kaart gebracht

27 april 2007

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en cateraar Albron hebben de typen eters in kaart gebracht binnen verpleeg- en verzorgingstehuizen. Opvallend: traditioneel eten scoort laag.
Uit het onderzoek komen vijf typen eters naar voren: de Traditionele eter, de Avontuurlijke eter, de Gemakkelijke eter, de Kritische eter en de Dankbare eter.
Opvallend is dat de groep Traditionele eters erg laag is. Van alle ondervraagde bewoners maakt maar 13 procent deel uit van deze groep. De verwachting was dat deze groep veel groter zou zijn. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de Gemakkelijke eter en de Traditionele eter dicht bij elkaar liggen. Zo eet de Gemakkelijke eter bijna alles wat voorgeschoteld wordt, terwijl de Traditionele eter graag eet wat hij of zij gewend is. Vooral de Nederlandse hap valt bij deze groep in de smaak.
De groep Gemakkelijke eters heeft een aandeel van 32 procent en is daarmee de grootste groep. Daarna volgen de Avontuurlijke eters (20 procent), de Kritische eters (15 procent) en de Dankbare eters (12 procent).
De uitkomsten van het onderzoek zijn door Nivel en Albron meegenomen in een speciale vragenlijst. Deze vragenlijst kunnen de verpleeghuizen gebruiken om de voorkeuren van bewoners in kaart te brengen. Zo kunnen de instellingen rekening houden met de wensen van de bewoners.
[via mkb.net]

Asperges steken in Woubrugge

26 april 2007

Altijd zelf een keer asperges willen steken? Dat kan op zaterdag 28 april tijdens de open dag van Aspergehof Noordam.
Bij De Aspergehof kun je tijdens het seizoen altijd al terecht voor het ‘witte goud’, maar op 28 april kun je ze zelf steken. En dat is niet alles. Tijdens de open dag bereiden aanwezige koks van smakelijke gerechten en zijn er rondleidingen.
De Aspergehof is op andere dagen op afspraak open voor groepen.

Aspergehof Noordam, Boddens Hosangweg 63, Woubrugge, (0172-518236)

‘Prosecco wordt de zomerdrank van 2007′

26 april 2007

De zachte, frisse bubbeltjes van prosecco lijken deze zomer de rosé van zijn plek te verdringen.
Al sinds een paar jaar is deze mousserende Italiaanse wijn aan een stille opmars bezig, maar deze zomer lijkt een definitieve doorbraak onafwendbaar. ‘Het is licht, frivool en het drinkt makkelijk weg,’ vertelt Hans Bijvoets, vinoloog en importeur van Italiaanse wijnen en prosecco van wijnhuis Bisol, aan Elsevier. Volgens Jeroen Eijsten, verkoopmanager wijnen bij Gall & Gall, kan het ook de aangename prijs zijn - en niet te vergeten de ‘fijne, soms iets zoete smaak die goed valt bij een groot publiek’.

Enge bijtgrage zuren
Nicolaas Klei, vinoloog, auteur van de Supermarktwijngids en wijncolumnist van Elsevier, is niet zo te spreken over prosecco. ‘Misschien zijn er hele lekkere, alleen ben ik ze nog niet tegengekomen. De prosecco’s die ik tot nu toe heb geproefd, waren nietszeggende, vage witte wijnen met belletjes. in het ergste geval proefde ik enge bijtgrage zuren en laf snoepjesachtig zoet. Als je toch belletjes in je wijn wilt, kun je veel beter de cava rosado van de HEMA nemen: tien keer lekkerder en nog goedkoper ook.’

Miljoen internetters bekijkt rijpende kaas

25 april 2007

Is dat leuk? Kijken naar een rijpende cheddarkaas? Ja, zeggen inmiddels een miljoen internetters.
Sinds december 2006 is op cheddarvision.tv een Britse cheddarkaas te zien die aan het rijpen is. De teller die het aantal bezoekers aan de website bijhoudt heeft woensdag de miljoen overschreden. De kaaskijkers komen vooral uit de Verenigde Staten, maar er zijn ook bezoekers uit Nieuw-Zeeland gesignaleerd. Onbekend is of de West Country Farmhouse Cheddar, die de site beheert, aan al die bezoekers ook wat kazen heeft weten te slijten.

Palace-topman: Jalhaij binnenhalen was fout

25 april 2007

Het Palace Hotel in Noordwijk had nooit Pascal Jalhaij als kok moeten aantrekken. Dat zegt de nieuwe topman Eugène de la Croix van het hotel in de nieuwste editie van het het vakblad Misset Horeca.
‘Mijnheer Jalhaij had een hele hoge payroll. Zijn omzet lag rond de zes ton, zijn loonkosten rond de 5,5 ton. De inkoop lag soms op 117 procent. Dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat dat niet werkt,’ aldus De la Croix. Volgens de topman van het Palace Hotel wordt Jalhaij door veel mensen aanbeden om zijn geweldige talent. ‘Maar uiteindelijk gaat het erom wat er onder de streep overblijft. Ik ben een botte hork, confronteer iemand met de cijfers. En als het me niet bevalt, pak ik die persoon bij de lurven en zet hem buiten’.
Dat is heel andere taal dan de persverklaring die het Palace Hotel september vorig jaar de wereld instuurde. De kok zou hier z’n keuken ‘met bloedend hart’ hebben verlaten. Jalhaij werkt inmiddels als meesterkok en hoofd productontwikkeling bij Marfo Martinair Food in Lelystad.
[via zibb.nl]

Heineken komt met horecaformule Loca Amstel

25 april 2007

Heineken lanceert een nieuwe horecaformule: Loca Amstel Foodcafé.
De bierbrouwer wil met de nieuwe formule het ‘gat’ tussen café en restaurant opvullen. Op 2 mei opent in Haarlem de eerste vestiging van Loca Amstel Foodcafé, meldt Het Financieele Dagblad. De brouwer wil de komende tijd meer foodcafés openen in Nederland. Er worden nog franchisers gezocht om de foodcafés te runnen.

Klik hier voor een videoverslag van de opening en een gesprek met een van direct-betrokkenen: Ramon Beuk.

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok