Zestz
 

By TWon two girls one cup

Eet meer paard – een lofzang
Categorieën: foodnieuws, kookboeken

2013 is het jaar van het paard. Of beter gezegd: van de paardenvleesschandalen. Reden om een boekje uit te brengen rond het paard, zijn vlees, de achtergronden van de schandalen en natuurlijk recepten.

Het gebeurt zelden dat een kookboekje zo actueel is als Paard! Het schandaal, de feiten en 33 recepten. Het boekje is een idee van uitgever Martin Fontaine, vertelt mede-auteur Onno Kleyn. De uitgave dient als ‘rehabilitering van paardenvlees’.

Positief
Zelf is Kleyn nauwelijks verbaasd over het schandaal. ‘Het is een schandaal over herkomstvervalsing, maar het resultaat is positief: het terug in de aandacht brengen van paard als vlees.’

Flappiesyndroom
Verbaast het Kleyn dat paardenvlees in Nederland niet erg populair is? ‘Nee, ik noem het ook wel het flappiesyndroom: dieren die schattig of zielig of, zoals paard, “edel” genoemd worden. Ik heb geen hang-ups ten aanzien van vlees eten. Mijn eigen kat en hond zou ik niet eten, maar hond in China? Zit ik niet mee.’

Paard en ezel
Kleyn kan het weten: ‘Bij mij vroeger was biefstuk altijd van paard. Vorig jaar heb ik weer paard en ezel gegeten in de omgeving van Verona; als ik daar kom zoek ik de gerechten ermee altijd op.’

Paard! is een lezenswaardig boekje (de feiten gaan helaas tot eind maart) met inspirerende recepten.

Karin Amstutz & Onno Kleyn, Paard! Het schandaal, de feiten en 33 recepten, Fointaine Uitgevers € 8,95

© Zestz / Ronald de Nijs 2013

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer