september, 2008

200.000 keer Sonja Magazine verkocht

30 september 2008

Een week na verschijnen is het nieuwe tijdschrift van dieetgoeroe Sonja Bakker al bijna uitverkocht.
Sinds vorige week ligt Sonja in het tijdschriftenrek. Het lifestylemagazine vliegt de winkels uit; de oplage van 200.000 exemplaren is bijna uitverkocht. ‘We hadden dit nooit verwacht. We zijn dus erg blij,’ laat Andrea Westdorp namens Sonja weten in De Telegraaf. Van het blad, dat om de drie maanden zal verschijnen, worden nu 50.000 exemplaren bijgedrukt. Komend weekend is Sonja weer in het tijdschriftenrek te vinden.

© Zestz 2008

Herman den Blijker verkleint imperium

30 september 2008

TV-kok en zakenman Herman den Blijker en zijn compagnon David Crouwel hebben twee Rotterdamse zaken afgestoten. Maar het gerucht dat visrestaurant Las Palmas in de havenstad te koop zou staan, is een fabeltje.
Van een totale uitverkoop is geen sprake, zegt Herman den Blijker vandaag in het AD. Restaurant Rosso in het Westelijk Handelsterrein is door Den Blijker en compagnon afgestaan aan gastheer Hans Veerman. En Jachtclub Hillegersberg hebben ze opgedoekt. Maar de andere Rotterdamse restaurants - De Engel, Den Blijkers allereerste restaurant, en Las Palmas – doen ze niet van de hand.

Geruchten in de Maasstad
Toch doen er geruchten in de Rijnmond-regio, weet het AD. Diverse horecaondernemers zijn benaderd door een culinair makelaar: of ze interesse hebben in Las Palmas. Den Blijker begrijpt wel waar die geruchten vandaan komen. ‘We hebben op 17 september Rosso overgedragen, begin augustus zijn we voortijdig - het huurcontract liep nog niet ten einde - gestopt met Jachtclub Hillegersberg. En Lou Borrani, gastheer en sommelier van De Engel, is net de deur uit. Daar komen praatjes van.’

© Zestz 2008

Fransen slaan uitgebreide lunch voortaan over

30 september 2008

Eetpatroon van Fransen verandert. En de economische crisis doet er een schepje bovenop.
De bestedingen van klanten in restaurants in Frankrijk zijn dit jaar met 20 procent gedaald. Maar het kan nog erger: in het eerste halfjaar van 2008 moesten circa 3000 restaurateurs de deuren voorgoed sluiten. Dat is 30 procent meer dan het jaar ervoor.

Fransen eten zoals de Britten
‘Mensen zullen zeggen dat dit alles te wijten is aan de economische crisis, of aan het rookverbod, of omdat er geen Amerikanen meer komen,’ zegt Bernard Picolet, uitbater van Parijse restaurant Les Amis du Beaujolais, in de Britse krant The Independent. Maar de ooorzaak is deze: ‘Fransen eten tegenwoordig niet meer zoals de Fransen. Ze eten zoals de Britten.’

Jongeren geven niet om eten
‘Jonge Fransen begrijpen tegenwoordig niet meer wat eten inhoudt, ook geven ze er niet meer om,’ vindt Picolet. ‘Ze zijn blij als ze een sandwich of een frietje naar binnen kunnen schrokken in plaats van een restaurant te bezoeken. Ze geven hun geld uit in een nachtclub in plaats van aan een restaurantbezoek. Ze hebben de meest geraffineerde mobiele telefoons, maar weten niet wat courgette is. En ze weten alles van internet, maar hebben geen idee hoe ze een vis moeten eten.’

Slachting in horeca
Volgens een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Franse verzekeringsmaatschappij Euler Hermes SFAC zijn in de eerste helft van 2008 maar liefst 1.782 ‘traditionele’ Franse restaurants bankroet gegaan. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van 2007. Onder de cafés was de slachting nog veel groter: 56 procent ging failliet, grotendeels als gevolg van het rookverbod. Zelfs fastfoodrestaurants gingen failliet (19 procent). De oorzaken: Fransen eten vaker thuis en voor de lunch nemen ze een sandwich of kiezen voor fastfood.

‘Eigen schuld’
In een reactie op het bovenstaande nieuws wezen Franse bloggers met een beschuldigende vinger naar de restaurateurs, schrijft The Independent. De restaurateurs zouden met de invoering van de euro de prijzen flink hebben verhoogd.

© Zestz 2008

De Kemphaan decor voor de Smaakparade

30 september 2008

Tweede editie van culinair festival strijkt neer op landgoed De Kemphaan in Almere.
Het Stadslandgoed de Kemphaan is het toneel voor de tweede editie van de Smaakparade. Dit is het jaarlijkse buitenevenement van het culinaire blad Smaak. Van 3 t/m 5 oktober kunnen foodies kennismaken met de fijnste producten van eigen bodem én van buiten de grenzen. In een circustent kan men terecht voor workshops, zoals het uitbenen van vlees, en proeverijen van bijvoorbeeld olijfolie en wijn. En geven nationale en internationale chefs de bezoeker een kijkje in eigen keuken. Ook de verkiezing van de Hobbykok van het Jaar staat weer op het programma. Op het Stadslandgoed, waar elke zaterdag een biologische markt is, kunnen bezoekers ook terecht voor informatie over biologisch-dynamische groenten.

Smaakparade: www.smaakparade.nl

© Zestz 2008

Hubrecht Duijker ontvangt Oeuvre-award

29 september 2008

Wijnschrijver Hubrecht Duiker heeft zijn tweede onderscheiding van dit jaar binnen. Werd hij in april jl. nog benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau, vandaag heeft hij de eerste Oeuvre-award ontvangen.
Het Productschap Wijn heeft vandaag de ‘Productschap Wijn Marketing Awards’ geïntroduceerd. De juryvoorzitter, prof. dr. ir. Kitty Koelemeijer, heeft de eerste Oeuvre-award uitgereikt aan wijnschrijver en -publicist Hubrecht Duijker. Met het instellen van deze jaarlijks toe te kennen awards voor de beste marketinginspanningen in de Nederlandse wijnbranche, wil het productschap de ontwikkeling van het marketingdenken in de wijnbranche stimuleren.

Lef en ondernemerschap
Volgens de jury heeft ‘Hubrecht Duijker met zijn attitude en zijn gehele oeuvre het bewijs (…) geleverd dat zijn energie, passie en motivatie voor de wijnbranche in het algemeen, en het product wijn in het bijzonder ongelimiteerd zijn. Hubrecht Duijker heeft door zijn werk veel teweeg gebracht met betrekking tot de kennis van en de waardering voor wijn bij het grote publiek, en heeft daarmee de branche een grote dienst bewezen. Het is om voornoemde redenen dat de hoogste eer- voor lef, ondernemerschap en visie in de wijnbranche persoonlijk aan hem toekomt.’

Meer dan 100 boeken
Hubrecht Duijker begon zijn loopbaan in de jaren zestig als reclameadviseur. In 1969 schreef hij zijn eerste wijnartikelen. Het zou een begin zijn van een indrukwekkende wijnschrijverscarrière, die tot op de dag vandaag onverminderd voortduurt. Hij heeft meer dan honderd wijnboeken geschreven waaronder De complete wijnliefhebber, Hubrecht Duijker over wijn en Wijngids voor beginners. Vandaag de dag schrijft hij nog altijd veel artikelen. Na bijna 40 jaar actief wijnschrijven, zoekt Hubrecht Duijker nog steeds de actualiteit op. Met een kritische blik op de dagelijkse praktijk van de Nederlandse wijnbranche snijdt hij regelmatig thema’s aan die het overdenken waard zijn, aldus de jury.

© Zestz 2008

Fastfoodketens schuiven op richting fast casual

29 september 2008

Fast casual-ondernemers in de Verenigde Staten voelen de hete adem van grote fastfoodketens die zich op hun markt begeven.
Dit blijkt uit de jaarlijkse Fast Casual State of the Industry Report van het vakblad Fast Casual. Het rapport is gebaseerd op dieptegesprekken met 150 vooraanstaande personen uit de Amerikaanse fast casual business. Fast casual is informeel maar snel, relatief goedkoop en vaak met bediening eten in een aangename atmosfeer. Het horecaconcept is behoorlijk in opkomst, ook in Europa. Denk bijvoorbeeld aan Vapiano en La Place.

‘Verontrustende ontwikkeling
55 procent van de ondervraagden in het Fast Casual-onderzoek vindt het een verontrustende ontwikkeling dat fastfoodketens een marktaandeel in de fast casual willen veroveren. Het meest sprekende voorbeeld is McDonald’s, dat zich met een eigentijdse en meer luxe design op deze markt begeeft. Ook andere ketens, zoals familierestaurant Denny’s, werken aan hun eigen fast casual-variant.

© Zestz 2008

[bron: Food Express]

Gordon Ramsay opent hotel in Londen

29 september 2008

De Britse tv-kok begint een nieuw avontuur: vandaag opent hij in Londen zijn eerste hotel.
De York & Albany Hotel in de Londense wijk Camden opent vandaag zijn deuren. Het is het allereerste hotel van de bekende tv-kok Gordon Ramsay. Als hotelier vroeg Ramsay James Partridge van het Londense Claridge’s Hotel. Voor het restaurant trok hij zijn collega Angela Hartnett aan. Zij zal hier een op de Italiaanse keuken gebaseerde, hedendaagse Europese kaart voeren. Gasten kunnen ook tapas nuttigen aan de bar van het hotel. Bovendien heeft het hotel een delicatessenwinkel voor gasten en passanten. Hier zal Angela Hartnett onder de naam Nonna (Italiaans voor grootmoeder) een eigen foodlijn gaan voeren.

‘Vriendelijk geprijsd’
Een journalist van The Times nam net voor de opening van het hotel, dat toen nog niet gereed was, een kijkje. Hij was verrast door de redelijke hotelprijzen (vanaf 180 pond (226 euro) per nacht). Ook de driegangenlunch in het restaurant is al even vriendelijk: 15 pond (19 euro). En het duurste voorgerecht op de kaart bedraagt 9 pond (11,30 euro). Over de locatie van het hotel heeft hij echter zijn twijfels. York & Albany zit volgens de journalist opgesloten tussen Camden Town en West End; het is centraal noch ‘lokaal’. De wandeling vanuit Regent’s Park of Primrose Hill naar het hotel is idyllisch. Maar wie vanuit de metrohalte Camden Town naar het hotel wandelt, moet over dronkenlappen heen stappen.

York & Albany, 127-129 Parkway, Londen

© Zestz 2008

Asian bistro SpiZe in Den Haag geopend

29 september 2008

Hip restaurant in hartje Den Haag schenkt ook cocktails.
De eigenaren van eetgelegenheden Einstein en Buddhas in Leiden hebben begin september SpiZe in Den Haag geopend. Authentieke Tom Kha Kai en curry’s zijn de specialiteiten van de nieuwste aanwinst. Maar ook een in zijn geheel gefrituurde zeebaars en pittige kikkerbilletjes bijvoorbeeld staan op de kaart. Voor cocktails kun je er op donderdag, vrijdag en zaterdag terecht. En voor het optimale ‘clubgevoel’ is er in het weekend een DJ. Lees de eerste recensies bij SpecialBite en Iens.

SpiZe, Asian Bistro | Food and Drinks, Sui 185, Den Haag. Tel. 070-365 28 27

© Zestz 2008

Afscheid van Paul Newman, food ondernemer

28 september 2008

Op 26 september overleed Hollywoodlegende Paul Newman. Hij was behalve acteur ook mede-oprichter van het foodbedrijf Newman’s Own.
Amerikanen kennen Paul Newman niet alleen als acteur. Newmans portret siert de etiketten van Newman’s Own. Dit bedrijf startte de acteur in 1982 samen met de Amerikaanse schrijver A.E. Hotchner. Ze begonnen met een saladedressing - naar een recept van Paul - en breidden het aanbod vervolgens flink uit. Onder de circa 150 producten bevinden zich pastasaus, ijsthee, popcorn, koekjes en koffie. Zelfs honden- en kattenvoer ontbreken niet. Newman’s Own meldt op zijn eigen website dat het inmiddels al 250 miljoen dollar aan goede doelen heeft geschonken. Paul Newmans taak was onder andere het testen van nieuwe producten en het jureren van receptenwedstrijden van Newman’s Own. De acteur schreef samen met bedrijfspartner Hotchner een boek over hun bedrijf: Shameless Exploitation in Pursuit of the Common Good.

Bekijk hier het filmpje dat Newman’s Own na de dood van Paul Newman op YouTube plaatste.

© Zestz 2008

Topkok Edwin Kats naar Beiroet

28 september 2008

Voormalige chefkok van La Rive in het Amstel hotel gaat 150 koks coachen in Beiroet.
Edwin Kats verhuist naar de Libanese hoofdstad Beiroet. Hier gaat hij als executive chef in het InterContinental Hotel Phoenicia aan de slag. Niet om achter de kachel staan: hij zal vooral zijn 150 koks moeten begeleiden. ‘Ik heb altijd gezegd: of ik ga naar het buitenland om voor een groot hotel te werken, of ik begin een eigen restaurant in Amsterdam. Uiteindelijk is het een avontuur in het buitenland geworden,’ aldus Kats. Hij is nog bezig geweest met de opening van een zaak in Amsterdam, maar dat is op niets uitgelopen. Zijn wens, een restaurant met een brasserie, bleek financieel niet haalbaar. Kats verliet in maart 2008 La Rive in het Amstel hotel. Zijn opvolger is chef Roger Rassin, afkomstig van Cordial in Oss.

© Zestz 2008

[bron: Misset Horeca]

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok