augustus, 2008

11de New Food Fair in Amsterdam

31 augustus 2008

De Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk vieren op zaterdag 6 september hun jaarlijkse culinaire feestje.
Op 6 september kun je hier letterlijk van de straat eten… haal hier een glas champagne en daar een ‘Bara’, hier een oester en daar een stukje ‘Tome d’Auvergne’. Alle bedrijven in de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk die iets met eten en drinken te maken, hebben zetten de tafels en stoelen buiten. De snackbar en de delicatessenwinkel, de sapbar en het Turkse restaurant laten zien waar ze voor staan. Ook zijn een paar gewaardeerde leveranciers uitgenodigd, laten de organisatoren weten. En ’s avonds gaat het feest door met grote buitendiners, waar honderden mensen als in een Italiaanse film op straat kunnen eten.

New Food Fair: www.newfoodfair.nl

© Zestz 2008

Mathijs Vrieze presenteert nieuw kookprogramma

31 augustus 2008

Vanaf 5 september presenteert ‘Eten & Daten’-kok Mathijs Vrieze ‘Puur Smaak’.
Het gaat hard met Mathijs Vrieze. Een paar maanden geleden bracht hij zijn eerste dieetkookboek uit. Sinds 16 juli kookt hij in het succesvolle Eten & Daten. En een nieuw kookprogramma staat alweer op stapel. Vanaf vrijdag 5 september start ‘Puur Smaak’, ‘een eigentijds kookmagazine dat laat zien dat biologisch verantwoord koken prima te rijmen is met het goede leven’.

Koken met een keukenprins
Met een minder bedreven keukenprins of -prinses kookt Mathijs wekelijks een maaltijd. Ondertussen krijgt de kijker te horen waarom de gastkok voorheen nooit biologisch kookte. In elke aflevering licht Vrieze een ingrediënt toe. Dat varieert van seizoensproducten als aardbeien of asperges, tot een bezoekje aan een biologische wijngaard. Biologica, een organisatie voor biologische landbouw en voeding, heeft input geleverd. Volgens de site van Biologica wordt in de afleveringen aandacht besteed aan bijvoorbeeld Adopteer een Kip, Adopteer een Appelboom en de Week van de Smaak.

RTL 4, Puur Smaak, vanaf 5 september, wekelijks van 16.35 - 17.05  uur, herhaling maandag 11.20 - 11.50 uur

© Zestz 2008

Michelingids bezoekt Hongkong en Macau

30 augustus 2008

De Franse restaurantgids Michelin lanceert in december twee nieuwe edities. Voor het eerst worden in Hongkong en Macau sterren uitgedeeld.
Vorig jaar verraste Michelin met een gids van Tokio. De Japanse hoofdstad telde in één keer de meeste sterren ter wereld: maar liefst 191. Het is de vraag of Hongkong en Macau, de volgende Aziatische edities van de gids, dat aantal gaan overtreffen. Voor Michelin is het de eerste stap in China, aldus Jean-Luc Naret, directeur van de restaurantgids. Volgens Naret is ook overwogen om Beijing en Shanghai tot onderwerp van de gids te maken. De Kantonese keuken, met invloeden van andere regio’s uit China, is populair in Hongkong. Restaurants in Macau, tot voor kort een kolonie van Portugal, bieden vaak een mix van de Kantonese en Portugese keuken. Voor Hongkong zijn 1.200 van 15.000 restaurants voorgeselecteerd. Daarvan blijven er uiteindelijk 250 à 300 over. De gidsen zullen zowel in het Chinees als Engels opgesteld zijn.

© Zestz 2008

Melkboer terug in Manhattan

29 augustus 2008

De Manhattan Milk Company blaast in de New-Yorkse wijk Manhattan een traditie nieuw leven in.
Het is een vertrouwd beeld in Amerikaanse films: ’s morgens gooit de krantenjongen het ochtendblad op de deurmat van een huis, waar ook al een glazen fles verse melk op de bewoners wacht. Voor New-Yorkers die in het stadsdeel Manhattan wonen, is dat nostalgische beeld voor een deel werkelijkheid geworden. Zij krijgen voor 5 dollar extra één keer per week biologische melk tot aan de deur geleverd. En lege flessen worden meteen meegenomen. Naast melk biedt de Manhattan Milk Company ook kaas, eieren en yoghurt. Alle producten zijn afkomstig van Pennsylvania Dutch Country.

Manhattan Milk Company: www.manhattanmilk.com

© Zestz 2008

Plus stapt in streekproducten

29 augustus 2008

Onder de naam Gijs bieden Plus supermarkten vanaf eind september streekproducten.
Vleeswaren, ijs, groente, fruit, jam, soep en zuivel liggen vanaf eind september in tien Plus-filialen. En begin 2009 moeten de producten in alle 280 winkels verkrijgbaar zijn. De supermarktketen werkt hiervoor samen met StreekSelecties. Dit bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met zestien ondernemers over het hele land die ambachtelijke producten maken. Een van hen is de aardbeienteler Jan Robben, die het komende vollegrondseizoen smaakaardbeien levert die op stro zijn geteeld.

[bronnen: Molblog.nl en Het Agrarisch Dagblad]

© Zestz 2008

Marqt opent winkel in Haarlem

28 augustus 2008

Na Amsterdam opent het nieuwe supermarktconcept Marqt een tweede filiaal in Haarlem.
Vanaf vandaag is Marqt een Haarlems filaal rijker. Aan de Gedempte Oude Gracht heeft de keten in wording een 800 vierkante meter grote winkel geopend. Evenals in het Amsterdamse filaal aan de Overtoom ook hier vele verse regionale producten die worden geleverd door boeren uit de omgeving. Initiatiefnemer Quirijn Bolle van Marqt zegt op Distrifood.nl dat er heel veel is geleerd in de eerste Marqt-winkel. ‘In het begin hadden we bijvoorbeeld veel kruidenierswaren van Britse en Italiaanse producenten in de schappen liggen. Dat was een noodgreep, want het past natuurlijk niet bij ons uitgangspunt om een zoveel mogelijk assortiment van dichtbij te betrekken. Na de opening kregen we veel reacties van kleine Nederlandse producenten. Daar betrekken we nu steeds meer goede producten van.’

Marqt, Gedempte Oude Gracht 66, Haarlem

© Zestz 2008

‘Nepkaas veelvuldig gebruikt in producten’

27 augustus 2008

Zit er echte kaas op je pizza? Meestal niet, zo blijkt uit onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Niet waar, zeggen verschillende bedrijven in een reactie.
Fabrikanten en pizzabakkers gebruiken op grote schaal ‘analoogkaas’. Het bestaat uit een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten. Waarom? Het is vooral veel goedkoper dan echte kaas. Je vindt deze nepkaas op zowel verse pizza’s als bij kant-en-klaarmaaltijden en diepvriesproducten, maar ook op cheeseburgers. Precieze cijfers ontbreken, maar kenners schatten dat 25 tot 40 procent van de kaas die in dergelijke producten wordt gebruikt nepkaas is. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde dat donderdag 27 augustus a.s. wordt uitgezonden.

Misleiding
De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat de Voedsel en Warenautoriteit onderzoek gaat doen. Volgens de Warenwet mag een fabrikant geen onjuiste indruk wekken over de samenstelling van het product. ‘En dat is denken wij wel het geval als je een pizza met kaas verkoopt, waarvan 70 procent nepkaas blijkt te zijn,’ zegt een woordvoerder van de Consumentenbond tegen het AD. Op de verpakkingen vermelden fabrikanten het gebruik van de imitatiekaas heel versluierd op hun producten. ‘Bij de ingrediënten staat dan plantaardige olie, zetmeel en zouten. Geen consument die dan begrijpt wat daarmee wordt bedoeld.’

Bedrijven nemen afstand van onderzoeksresultaten
New York Pizza, McDonald’s, AH en Dr. Oetker nemen afstand van de onderzoeksresultaten van Keuringsdienst van Waarde. Alle pizza’s van New York Pizza worden met 100 procent mozzarella bereid, luidt een officiële persverklaring. McDonald’s zegt gebruik te maken van Cheddar Cheese smeltkaas. ‘Dat is Cheddar Cheese met toevoegingen van boter, water, zout en kruiden ten behoeve van de smaak, de kwaliteit en om ervoor te zorgen dat de kaas goed smelt als het op de hete burger ligt.’ De pizza’s van Albert Heijn bevatten volgens een woordvoerder honderd procent kaas. Ook Dr. Oetker heeft inmiddels verklaard dat het uitsluitend kaas gebruikt op haar pizza’s. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft inmiddels toegezegd te onderzoeken of het gebruik van nepkaas zonder medeweten van de consument een structureel probleem is.

© Zestz 2008

Spaanse kunstenaar ontwerpt schrijvende lepel

27 augustus 2008

De Writing spoon is zowel een lepel als een kroontjespen.
‘Mijn leven breng ik al tekenend door,’ zegt de Spaanse, in Londen woonachtige kunstenaar Julie Mariscal. ‘Terwijl ik een telefoongesprek voer, een kop koffie drink, klets met m’n vrienden…’ Op die momenten komt een pen tevoorschijn en begint ze te tekenen op dat wat voor het grijpen ligt: een servet, suikerzakje, rekening of wat dan ook. Dat heeft haar op het idee gebracht van een ’schrijvende lepel’. ‘Deze lepel helpt je om wat te krabbelen, en accentueert de textuur van de espresso, cappuccino of chocolademelk, die ik verkies boven de inkt van een pen,’ aldus Mariscal.

Ferran Adrià
‘Het is tot de laatste paar centimeters een lepel,’ zegt de kunstenaar. Vanaf de plek waar het roestvrijstaal gespleten is, is het een pen. De Writing spoon is onderdeel van de collectie Faces van de Spaanse driesterrenkok Ferran Adrià. Dit is een collectie bestek en tafelgerei dat samen met de driesterrenkok is ontworpen. Enkele stukken zijn speciaal voor Adrià’s beroemde restaurant El Buli gemaakt en nu ook in de winkel verkrijgbaar. Daaronder bevinden zich onder andere een lepel met (was)knijper en de ’schrijvende lepel’.

Klik hier voor een filmpje over de schrijvende lepel

© Zestz 2008

Bubbles on the Beach

27 augustus 2008

Zaterdag 30 augustus a.s. vindt in Zandvoort de tweede editie plaats van Bubbles on the Beach. En dat betekent mousserende wijn uit de hele wereld proeven en feesten.
Bij de Zandvoortse beachclub Mango’s vind je 30 augustus de allerlekkerste mousserende wijnen: cava uit Spanje, spumante uit Italië, sekt uit Duitsland en crémants uit Frankrijk. Maar ook mousserende wijn uit Australië en Zuid-Afrika staat op de proeftafel.

Kampioenschap flessen openen
Tijdens het evenement maakt het tijdschrift Perswijn bekend wat de beste cava van 2008 is. Ook vindt dan het eerste Nederlandse Kampioenschap flessen mousserende wijn openen plaats. Het officieuze wereldrecord van vorig jaar staat op negen flessen in één minuut.

Partytime
Na de proeverij en een barbecue is het partytime. Salsa Motion laat vanaf 20 uur zien hoe je moet salsadansen. En na het optreden kun je in workshops zelf aan de gang. Ook opent dan de Holland Casino roulettetafel.

Bubbles on the Beach: www.bubblesonthebeach.nl

© Zestz 2008

Johannes van Dam geeft Le Restaurant een 10

26 augustus 2008

Chef-kok Jan de Wit is terug, jubelt culinair journalist Johannes van Dam. En hij bekroont Le Restaurant met het allerhoogste rapportcijfer.
Even terug in de geschiedenis. Jan de Wit kookte als jonge kok bij De Trechter in Amsterdam al snel een ster bij elkaar. Later nam hij een grote zaak, luxe restaurant en hotel De Nederlanden in Vreeland over en wist een tweede ster te halen. Maar vijf jaar geleden verkocht hij de zaak en vestigde zich in Frankrijk. En nu is hij weer terug in Amsterdam. In Le Restaurant biedt hij voor 65 euro ‘een opeenvolging van fantastische amuses, een hallucinant voorgerecht, een perfect hoofdgerecht, een goede keuze kaas en wel drie nagerechten en dan nog een serie “friandises” bij de koffie’. Aldus Parool-journalist Johannes van Dam. ‘Perfectie in plaats van keuze. Ik kies ervoor.’

Lees hier de gehele recensie.

Le Restaurant: 10, 2de Jan Steenstraat 3, Amsterdam Tel. 020-3792207

© Zestz 2008

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok