juni, 2008

Geen Koe-Lu-Yuk voor Britse atleten

30 juni 2008

Koe-Lu-Yuk, een Chinees gerecht met zoet-zuur varkensvlees, zou anabole stereoïden kunnen bevatten.

Het is Britse atleten afgeraden om in Beijing buiten het Olympisch dorp in restaurants te eten, uit angst dat zij Koe-Lu-Yuk (zoet-zuur varkensvlees) bestellen. Dit gerecht zou Chinees zwemkampioen Ouyang Kunpeng (25) een te hoge dosis anabole stereoïden hebben bezorgd.

Chinese varkensboerderijen
Tijdens een recente test werd bij Ouyang, kampioen op de 100 en 200 meter rugslag, de anabole stereoïde Clenbuterol aangetroffen, waarna hij voor levenslang werd geschorst. Deze verboden stof schijnt in grote mate te worden gebruikt op Chinese varkensboerderijen. Nog in 2006 werden meer dan 300 inwoners van Shanghai onwel na het eten van varkensvlees dat besmet was met Clenbuterol.

Voedsel laten invliegen
Hoewel het Britse Olympisch Comite niet zo ver gaat als het Amerikaanse Olympisch Comite, dat duizenden tonnen aan voedsel voor hun sporters naar Beijing zal laten invliegen, raadt ze de atleten af ergens anders te eten dan in de door de Britten georganiseerde eigen catering. Het blijft van Chinese zijde onduidelijk hoe het mogelijk is dat juist Ouyang zulke grote hoeveelheden via normaal restauranteten heeft kunnen binnenkrijgen.

© Zestz 2008

Overeenkomst AH en WNF levert duurzame vis op

30 juni 2008

Albert Heijn heeft het aanbod van producten met het internationale keurmerk Marine Stewardship Council uitgebreid.

Sinds vandaag verkoopt de supermarktketen zeven producten met het internationale MSC-keurmerk. MSC staat voor Marine Stewardship Council. Vis met dit keurmerk – herkenbaar aan het blauwe label - is afkomstig uit goed beheerde visbestanden. Er is geen sprake van overbevissing, weinig bijvangst of schade aan de bodem. AH verkoopt nu bijvoorbeeld verse kibbeling, vissticks en surimi. In de loop van het jaar breidt de grootgrutter het aanbod nog verder uit met onder andere Pacifische Zalm, visvariatie, gerookte (Sockeye) zalm en - heel bijzonder - (witte) tonijn.

Overeenkomst WNF en AH
Dit is het resultaat van de overeenkomst die het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Albert Heijn 30 september vorig jaar sloten om meer duurzame vis in het schap te krijgen. Naast de uitbreiding van het MSC-assortiment, startte AH ook overleg met zijn leveranciers over verduurzaming van de inkoop van vissoorten waarvoor nog geen MSC-variant bestaat. WNF adviseert daarbij.

© Zestz 2008

Koffiemolen volgt hartritme

30 juni 2008

Studenten van de kunst- en designacademie Bezalel in Jeruzalem ontwikkelden Heart-Beans, een koffiemolen die maalt op het ritme van je hart.

Met Heart-Beans krijgt het malen van koffie een heel nieuwe betekenis. Het hartritme bepaalt namelijk de maling van de koffie. Daartoe schuilt er in het organisch gevormde blok mahonie apparatuur die je hartritme scant. Op basis van die gegevens gaat de machine aan het werk. Studenten van de kunst- en designacademie Bezalel in Jeruzalem ontwikkelden het apparaat tijdens een cursus ‘Food for thought’. Het bijzondere van dit apparaat zit ‘m in het aanraken en de communicatie van de gebruiker met zichzelf: hij moet de Heart-Beans als een baby tegen de borst moet houden. Of de molen in productie genomen wordt, is niet bekend.

© Zestz 2008

Heart-Beans: www.nastypixel.com/prototype/heart-beans/

Italië: maak mediterraans eten tot wereldcultuurerfgoed

29 juni 2008

Spanje, Griekenland en Marokko steunen het voorstel van Italië om het mediterraanse eten tot wereldcultuurerfgoed te maken.
Een voorstel van Paolo De Castro, de voormalige minister van landbouw, is door Italiaanse Senaat unaniem aangenomen. Het initiatief wordt gesteund door Spanje, Griekenland en Marokko. Gezamenlijk vragen de landen de VN-cultuurorganisatie Unesco om het mediterraanse eten tot wereldcultuurerfgoed te laten verklaren. Het eten wordt volgens de landen bedreigd door de opkomende fastfood- en gemaksproducten. ‘De wetenschap heeft al lang de bijzonder gezonde eigenschappen van het mediterraanse dieet erkend,’ zegt De Castro in The Times. Dit vetarme, vezelrijke dieet bestaat onder andere uit pasta, tomaten, vis, fruit, verse groenten en - met mate - rode wijn.

Nicolas Sarkozy
Sinds enkele jaren is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de registratie van niet-materiële schatten. In februari jl. zei de Franse president Nicolas Sarkozy Franse dat gerechten als crêpes, foie gras en cuisses de grenouille thuishoren op deze lijst.
Als ook Spanje, Griekenland en Marokko het voorstel hebben aangenomen, neemt de Unesco het in behandeling. Vermoedelijk is dat eind deze zomer.

© Zestz 2008

‘Sperziebonen van Mars’

29 juni 2008

De bodem van Mars lijkt goed geschikt voor de teelt van sperziebonen en asperges.
De grond op Mars lijkt op het soort dat we in onze eigen achtertuin hebben, zegt wetenschapper Sam Kounaves van de NASA. Tot grote verrassing bevat de grond dezelfde basisingrediënten, in de zin van mineralen en andere voedingsstoffen, die ‘leven mogelijk heeft gemaakt, maakt of zal maken’. Uit de eerste onderzoeken van de bodemmonsters blijkt dat het mogelijk is om bijvoorbeeld asperges, rapen en sperziebonen te telen. Alleen de teelt van bessen, aardbeien en ander fruit, die van zure grond houden, kan minder succesvol zijn, zegt NASA-onderzoeker Michael Hecht. De Phoenix Marslander heeft eerder al ijs gevonden en richt zich nu op de bodem van de planeet.

© Zestz 2008

[bron: The Times]

Tiener verbreekt wereldrecord rijstkorrels met stokjes eten

28 juni 2008

In twee minuten at de Britse Kathryn Ratcliffe 96 rijstkorrels. Het vorige record stond op 64 rijstkorrels in drie minuten.
De 18-jarige Kathryn Ratcliffe uit New Castle verbreekt daarmee voor de vierde keer een wereldrecord. De eerste keer deed zij dat op 12-jarige leeftijd. Zo heeft zij bijvoorbeeld het wereldkampioenschap Smarties eten met stokjes op haar naam staan. De Amoy Chopsticks Championship, ofwel het kampioenschap met eetstokjes eten, vond op 20 juni plaats tijdens het Taste of London Food Festival. Op dit festival presenteerden meer dan veertig restaurants uit Londen hun culinaire creaties.

© Zestz 2008

Nieuw tv-programma: Wie Is De Chef?

28 juni 2008

Vanaf maandag 30 juni staan wekelijks vier kookgekken samen in de keuken. Tussen de drie koks bevindt zich één professional. Wordt-ie ontmaskerd?
Vier karakters, elke dag een kijkje in een andere keuken, verschillende smaken, een paar afleidingsmanoeuvres en veel mensenkennis. Dat zijn de ingrediënten van het nieuwe RTL 4-programma Wie Is De Chef, dat wordt gepresenteerd door Martijn Krabbé. Vanaf maandag 30 juni staan elke week vier kookgekken in de keuken om de andere drie koks een diner te serveren. Behalve lekker eten en drinken, moeten de kandidaten goed opletten, want onder hen bevindt zich een professionele chef-kok die er alles aan doet om zijn identiteit geheim te houden.

Ontmaskering
Tijdens de vier diners (van maandag tot en met donderdag) moeten de amateurkoks zo goed mogelijk hun best doen, terwijl de chef-kok ervoor moet zorgen dat hij of zij niet wordt ontmaskerd. Op de finale(vrij)dag komen de deelnemers bij elkaar in het restaurant van de chef-kok. Dan volgt de ontknoping: Wie Is De Chef?

© Zestz 2008

Wie Is De Chef, ma t/m vr, 18.35-19.05 uur RTL 4. Vanaf maandag 30 juni

Prijs voor Erik en Anja van Loo van Parkheuvel

27 juni 2008

Hoofdredacteur Will Jansen van het culinaire magazine Bouillon heeft op 23 juni jl. het vijfde Bouillonblokje uitgereikt. Winnaars waren Erik en Anja van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam.
Het Bouillonblokje, een kleine oorkonde, wordt opgespeld bij mensen uit de vaderlandse gastronomie die in weerwil van veel tegenwind en betweterij de moed hebben bijzondere uitdagingen aan te gaan. Will Jansen van Bouillon roemde de Van Loo’s om de moed die ze hebben gehad om driesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam over te nemen. ‘Al na een maand staken de geruchten de kop op dat ze waren vastlopen met hun schip. Om dan onverstoorbaar je eigen koers te blijven varen, daar heb je veel wilskracht voor nodig en dat verdient het gouden bouillonblokje.’ Eerdere winnaars waren Jannis Brevet van Restaurant Inter Scaldis, John Vincke, Edwin Katz en René en Marja Brienen van Restaurant Brienen aan de Maas.

© Zestz 2008

Huize van Wely opent negende winkel

27 juni 2008

De luxe banketbakkerij uit Noordwijk heeft deze week een winkel geopend in Heemstede.
Huize van Wely staat al meer dan een halve eeuw bekend als luxe patissier, chocolatier en glacier. Zij telt inmiddels zes winkels in Nederland en drie filialen in Jakarta, Indonesië. Hier vervaardigen professionals, onder wie Nederlandse en Europese kampioenen) hun creaties onder het toeziend oog van meester-createur Pieter Booij. De nieuwe aanwinst bevindt zich aan de Zandvoortselaan in Heemstede.

© Zestz 2008

[bron: Haarlems Dagblad]

Duitse koks: Sergio Herman is de beste

26 juni 2008

Duitse collega’s hebben driesterrenchef Sergio Herman uitgeroepen tot de beste kok van de wereld.
Wel moet Sergio Herman van driesterrenrestaurant Oud Sluis zijn eerste plaats delen met de Franse sterrenkok Alain Ducasse, die evenveel stemmen kreeg. De Spaanse chefkok Ferran Adrìa van El Bullí bekleedt een derde plaats. De verkiezing is een initiatief van Die Besten Koeche, een Duits gastronomisch internetplatform. Voor de overkoepelende ranglijst van restaurants voegde het platform allerlei Europese ranglijsten samen. Ook vroeg de website honderd Duitse topkoks om hun beste collega’s te kiezen.

© Zestz 2008

[bron: Elsevier]

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok