mei, 2008

The Foodmaker opent eerste filiaal in Nederland

31 mei 2008

De Belgische restaurantketen The Foodmaker heeft onlangs zijn eerste Nederlandse filiaal geopend in Maastricht.

Je kunt hier terecht voor sandwiches, baguettes, wraps, pasta’s, salades en dessert. Kortom, snelle snacks en lunches, ook wel fast-casual genoemd.
The Foodmaker opende zijn eerste shop in 2003 op de Meir in Antwerpen. Inmiddels telt de Belgische keten veertien filialen, verspreid over Vlaanderen, Brussel en nu één in Nederland.

© Zestz 2008

Foodmaker Maastricht, Gubbelstraat 8, 6211 CE Maastricht. Elke dag geopend.

Gino D’Acampo: ‘Het leven zelf is al moeilijk genoeg om ingewikkeld te gaan koken’

31 mei 2008

De charmante Britse tv-kok van Italiaanse afkomst, Gino D’Acampo, was even in Nederland voor de promotie van zijn nieuwe boek Fantastico. Zestz was erbij.

door: Alice de Jong | www.kattebelletje.com

Gino D’Acampo, in vlot colbertje en witte gympen, is even energiek als tijdens zijn optredens in het BBC-programma Ready Steady Cook. Niets wijst erop dat hij om 3 uur is opgestaan om zijn vlucht uit Londen naar Amsterdam te kunnen halen. Later op de dag zal hij voor het evenement ‘De Smaak van Italië’ op het terrein van Kasteel de Haar (Haarzuilen) boeken signeren en een kookworkshop geven.

Modern koken
Gino D’Acampo’s allereerste boek, Fantastico, is bijzonder toegankelijk voor liefhebbers van Italiaans eten. Er staan kort en vlot beschreven gerechten in, alle voorzien van een fraaie foto. D’Acampo karakteriseert modern Italiaans koken als het gebruik van goede ingrediënten waar je niet veel poespas mee moet uithalen: het leven zelf is al moeilijk genoeg! Met zijn zoontjes van drie en zes is er geen tijd om urenlang sudderende sauzen te maken – dat doet hij wel in zijn restaurant.

Gebakken ei
‘Mijn vrienden kennen mij, ze zijn niet meer zenuwachtig als ze voor me koken. Maar als ik bij iemand ga eten, heb ik nog liever dat ze gewoon een

perfect gebakken ei maken in plaats van een ingewikkeld gerecht wat hun uren heeft gekost en ook nog mislukt. Hou het simpel! Ik geloof niet in koken met z’n tweeën, dat werkt niet. Er kan maar één chef zijn in de keuken. Michelangelo ging toch ook niet samen met Giotto een fresco maken?’

Druk baasje
Gino D’Acampo leidt een druk leven. Behalve dat hij vaste kok is in Ready, Steady Cook, komt hij minstens tweemaal per week in zijn Londense restaurant van 160 plaatsen, dat dit jaar vier nieuwe vestigingen krijgt. Hij heeft een importbedrijf in Italiaanse producten, zijn kookserie Een Italiaan in Mexico krijgt waarschijnlijk een vervolg, en de komende maanden reist hij voor culinaire opdrachten naar Ierland, Zuid-Afrika en Portugal.

Motto’s
Carluccio, de andere bekende Italiaanse tv-kok in Engeland, lijkt het estafettestokje aan D’Acampo te hebben doorgegeven. Niet dat Gino Carluccio’s kookboeken leest – eigenlijk leest hij helemaal geen boeken. Gino leert door te kijken en te koken. In zijn boek staan nog meer grappige motto’s: geen gerechten aanpassen voor de slanke lijn, maar gewoon lekker eten en daarna naar de sportschool. En het belangrijkste: heb je geen zin in koken, begin er dan niet aan. Ga naar de takeaway. Want zonder zin en enthousiasme wordt het nooit Fantastico!

© Zestz 2008

Gino D’Acampo. Fantastico!. Moderne Italiaanse gerechten. Fontaine Uitgevers, 2008 ISBN 9059562453. 17,90 euro.

Het evenement Smaak van Italië vindt plaats in Haarzuilen (Utrecht) in Kasteel De Haar en duurt nog tot en met 1 juni. Toegang 15 euro, parkeren 5 euro.

Foto’s van uitgeprobeerde recepten uit Gino D’Acampo’s boek zijn te vinden op flickr.com/photos/tags/ginodacampo.

Duurste pizza ter wereld gemaakt in Nederland

31 mei 2008

Vrijdag 31 mei jl. maakten medewerkers van Al Capone’s Pizza’s in Haarzuilens (Utrecht) de duurste pizza ter wereld.

Wat maakte die pizza nu zo duur? De gebruikte kaas van 1100 euro per kilo bijvoorbeeld. En truffels van 3800 euro per kilo, lichtte initiatiefnemer en Al Capone’s Pizza’s-directeur Danny Galiart toe. De pizza bracht op een veiling tijdens het evenement De Smaak van Italië op Kasteel De Haar 2.000 euro voor een goed doel, Stichting Kunst der Verlichting op. Daarmee werd het huidige record van 1600 euro, dat op naam staat van de Britse tv-kok Gordon Ramsay, verbroken. Koper van de pizza, die mogelijk in het Guinness Book of Records belandt, was de eigenaar van de glossy De Smaak van Italië.

© Zestz 2008

Verse en panklare groente gewild in supermarkt

31 mei 2008

We kopen steeds meer verse en panklare groenten in de supermarkt.
Opvallendste stijger is rauwkost. De omzet ervan in de supermarkten steeg in 2007 maar liefst 35 procent ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw. Verder steeg de omzet van gemengde groenten (wok- en roerbakgroente) 12 procent. In totaal kwamen de supermarktverkopen van verse groenten (inclusief panklare groenten) in 2007 uit op ruim 1,37 miljard euro in 2007.
Nog een aantal stijgers: tomaten (+6%), paprika (+7%), slapakketten (+18%), rucola (+26%) en veldsla (+10%). Ook sperziebonen (+11%), snijbonen (+10%), aubergine (+13%) en mais (+20%) waren gewild. We kochten echter iets minder minder diepvriesgroenten (–2%).

© Zestz 2008

Damascus heeft grootste restaurant ter wereld

31 mei 2008

Restaurant Bawabat Dimashk in de Syrische hoofdstad Damascus biedt plaats aan 6012 mensen.
Dat is genoeg voor een plaats in het Guinness Book of Records , besloten vertegenwoordigers donderdag 30 mei jl. Bawabat Dimashk serveert gerechten uit zes verschillende keukens: die van India, China, Arabische Golf, Iran, Midden-Oosten en Syrië.
Het wereldrecord stond eerder op naam van restaurant Mang Gorn Lunag in Bangkok. Het telt ’slechts’ 5.000 stoelen.

© Zestz 2008

Nu ook reserveren via Iens

30 mei 2008

Behalve zoeken kun je voortaan ook meteen boeken via restaurantsite Iens.
Het maken van een online reservering bij restaurants is voor Nederland nog geheel nieuw. In de Verenigde Staten en in Europese landen zoals Engeland, Zweden, en Duitsland bestaat deze mogelijkheid al jaren. Voor deze nieuwe dienst werkt Iens samen met Livebookings Network. Wie (gratis) reserveert, ontvangt binnen enkele seconden een e-mail dat de reservering is verwerkt. Op dit moment kan bij zo’n 150 restaurants gereserveerd worden, waaronder Nomads, Supperclub en alle achttien Gauchosfilialen. De deelnemende restaurants zijn te herkennen aan het ‘Reserveer online’-teken rechtsboven de restaurantnaam op Iens.nl.

© Zestz 2008

Wijnalmanak heeft nu een zomereditie

29 mei 2008

De zomerwijnalmanak biedt de 400 lekkerste witte en roséwijnen rond de 5 euro.
De Wijnalmanak, die altijd in oktober verschijnt, heeft voor het eerst een zomereditie. De nieuwe gids is geheel gewijd aan witte en roséwijnen die het goed doen op het zonnige zomerterras. Samensteller Harold Hamersma koos alleen wijnen uit het jaar 2007, want ‘wit en rosé in deze prijsklasse dienen zo “vers” mogelijk gedronken te worden’. Ook nam hij alleen droge wijnen, geen zoete of halfzoete dus. En ook geen schuimwijn, ‘omdat er rond de 5 euro niet of nauwelijks te genieten valt’. In het voorwoord legt Hamersma ook uit dat hij de prijs, ondanks de vertrouwde ondertitel, met tien procent heeft opgetrokken tot 5,50 euro, gezien de recente prijsverhogingen waarmee wijnmakers onlangs te maken hebben gehad.
Evenals de ‘gewone’ editie bevat de zomeruitgave verschillende wijnen met een ster, waarbij Hamersma bovendien smakelijke eettips geeft. De onbetwiste nummer 1 in deze sterrencategorie is de Chardonnay: de gids telt er maar liefst 21. Dat smaakt naar meer. Laat de zomer maar beginnen.

Zomer wijnalmanak 2008, Hamersma, H., Uitgeverij Het Spectrum, € 9,95

Eerste biologische kaaswinkel in Nederland

28 mei 2008

Op 31 mei opent in Hindeloopen de seizoenswinkel Kaas bij de Buren.
Het is een langgekoesterde wens van Albert Roozendaal, eigenaar van World Wide Cheese en al 23 jaar in de biologische kaas. ‘Op dit moment exporteren wij bio en niet bio over de gehele wereld. Toen de mogelijkheid zich voordeed om een biologische kaaswinkel te openen, heb ik die gegrepen. Nu kan ik een idee dat al jaren bij mij leeft eindelijk verwezenlijken,’ vertelt Roozendaal aan Zestz. Hiermee wil hij naar de reguliere en biohandel aantonen dat een kaaszaak in deze vorm een haalbare zaak is. ‘En het is een uitstekende promotie voor biologisch.’

Proef
Kaas bij de Buren is een seizoenswinkel en alleen geopend in de maanden juni, juli en augustus. ‘Het gaat om een proef,’ aldus de initiatiefnemer. Gekozen is voor Hindeloopen omdat er nog geen kaasspeciaalzaak zat. Bovendien wordt het Friese stadje in de zomer goed bezocht door toeristen.

Ook buitenlandse kazen
De winkel, die wordt ondersteund door Rouveen Kaasspecialiteiten en Bastiaansen Kaas, biedt een breed assortiment. Variërend van alle soorten Goudse kaas tot brie, bleu- en roodculturen, geitenkaas, verse kaas en mozzarella. Ook is er een beperkt aanbod buitenlandse kazen: parmigiano reggiano, manchego, bergkaas, feta en manouri. En natuurlijk is ook aan de vele toeristen gedacht.

© Zestz 2008

Kaas van de Buren, Buren 9, 8713 KA Hindeloopen

Italiaanse tv-kok bij ‘De smaak van Italië’

28 mei 2008

Italiaanse tv-kok Gino D’Acampo vertoont zijn kookkunsten tijdens het evenement ‘De smaak van Italië’ van 30 mei t/m 1 juni in Haarzuilen.
Op 30 en 31 mei en 1 juni verkeren de tuinen van Kasteel De Haar voor het vijfde achtereenvolgende jaar in Italiaanse sferen. Italiëliefhebbers vinden hier alles over reizen, lifestyle en natuurlijk… gastronomie. Er zijn proeverijen, presebtaties en kookworkshops. Gino D’Acampo is een van de chefkoks die twee dagen (30 en 31 mei) acte de présence zal geven. Gino, geboren in Zuid-Italië, is eigenaar van een restaurant in Engeland en hij is leverancier van Italiaanse kwaliteitsingrediënten. Gino is regelmatig te zien in het Britse tv-programma Ready Steady Cook en bracht kortgeleden zijn eerste kookboek uit: Fantastico!.

Binnenkort volgt op Zestz.nl een interview met Gino D’Acampo.

© Zestz 2008

De smaak van Italië: www.italieevenement.nl

I Love Cake 2008

28 mei 2008

Tips, trucs en inspiratie voor het maken van taarten vind je tijdens de ‘I love Cake’-dagen op 31 mei en 1 juni in Ahoy Rotterdam.
I Love Cake biedt professional en thuiskok alles wat met taarten te maken heeft. Er zijn workshops, demonstraties, producten uit binnen- en buitenland en natuurlijk de mooiste taarten. Het thema dit jaar is ‘reizen’. Een deel van de opbrengst van het evenement gaat naar Villa Pardoes, een vakantieverblijf speciaal voor kinderen met een levensbedreigende ziekten.

© Zestz 2008

I Love Cake: www.ilovecake.nl

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok