De charmante Britse tv-kok van Italiaanse afkomst, Gino D’Acampo, was even in Nederland voor de promotie van zijn nieuwe boek Fantastico. Zestz was erbij.
door: Alice de Jong | www.kattebelletje.com
Gino D’Acampo, in vlot colbertje en witte gympen, is even energiek als tijdens zijn optredens in het BBC-programma Ready Steady Cook. Niets wijst erop dat hij om 3 uur is opgestaan om zijn vlucht uit Londen naar Amsterdam te kunnen halen. Later op de dag zal hij voor het evenement ‘De Smaak van Italië’ op het terrein van Kasteel de Haar (Haarzuilen) boeken signeren en een kookworkshop geven.
Modern koken
Gino D’Acampo’s allereerste boek, Fantastico, is bijzonder toegankelijk voor liefhebbers van Italiaans eten. Er staan kort en vlot beschreven gerechten in, alle voorzien van een fraaie foto. D’Acampo karakteriseert modern Italiaans koken als het gebruik van goede ingrediënten waar je niet veel poespas mee moet uithalen: het leven zelf is al moeilijk genoeg! Met zijn zoontjes van drie en zes is er geen tijd om urenlang sudderende sauzen te maken – dat doet hij wel in zijn restaurant.
Gebakken ei
‘Mijn vrienden kennen mij, ze zijn niet meer zenuwachtig als ze voor me koken. Maar als ik bij iemand ga eten, heb ik nog liever dat ze gewoon een
perfect gebakken ei maken in plaats van een ingewikkeld gerecht wat hun uren heeft gekost en ook nog mislukt. Hou het simpel! Ik geloof niet in koken met z’n tweeën, dat werkt niet. Er kan maar één chef zijn in de keuken. Michelangelo ging toch ook niet samen met Giotto een fresco maken?’
Druk baasje
Gino D’Acampo leidt een druk leven. Behalve dat hij vaste kok is in Ready, Steady Cook, komt hij minstens tweemaal per week in zijn Londense restaurant van 160 plaatsen, dat dit jaar vier nieuwe vestigingen krijgt. Hij heeft een importbedrijf in Italiaanse producten, zijn kookserie Een Italiaan in Mexico krijgt waarschijnlijk een vervolg, en de komende maanden reist hij voor culinaire opdrachten naar Ierland, Zuid-Afrika en Portugal.
Motto’s
Carluccio, de andere bekende Italiaanse tv-kok in Engeland, lijkt het estafettestokje aan D’Acampo te hebben doorgegeven. Niet dat Gino Carluccio’s kookboeken leest – eigenlijk leest hij helemaal geen boeken. Gino leert door te kijken en te koken. In zijn boek staan nog meer grappige motto’s: geen gerechten aanpassen voor de slanke lijn, maar gewoon lekker eten en daarna naar de sportschool. En het belangrijkste: heb je geen zin in koken, begin er dan niet aan. Ga naar de takeaway. Want zonder zin en enthousiasme wordt het nooit Fantastico!
© Zestz 2008
Gino D’Acampo. Fantastico!. Moderne Italiaanse gerechten. Fontaine Uitgevers, 2008 ISBN 9059562453. 17,90 euro.
Het evenement Smaak van Italië vindt plaats in Haarzuilen (Utrecht) in Kasteel De Haar en duurt nog tot en met 1 juni. Toegang 15 euro, parkeren 5 euro.
Foto’s van uitgeprobeerde recepten uit Gino D’Acampo’s boek zijn te vinden op flickr.com/photos/tags/ginodacampo.