maart, 2008

Herman den Blijker wordt papa

31 maart 2008

Topkok Herman den Blijker (49) wordt in juli voor de eerste keer vader.

Dit meldt meldt De Telegraaf. Het kindje was niet gepland, zegt de 49-jarige Rotterdammer. ‘Het is gewoon zo gekomen, ik heb het juiste recept gevonden.’
Het kind zal geen Herman junior gaan heten, zegt Den Blijker. Zijn vrouw heeft hier ‘uiteindelijk het veto’.

© Zestz 2008

Hoofdredacteur Guido Nijssen van restaurantgids Lekker weg

30 maart 2008

Zijn plaats wordt ingenomen door Makkie Mulder. Zij zal haar hoofdredacteurschap van het culinaire blad Delicious met dat van Lekker combineren.
Dit meldt horecanieuwssite Misset Horeca. Afgelopen weekend blijken restaurants uit restaurantgids Lekker per brief te zijn ingelicht over het vertrek van de huidige hoofdredacteur Guido Nijssen. In de brief wordt gesproken over een ‘organisatiewijziging’. In die nieuwe organisatie zou voor Nijssen geen plaats meer zijn. Hoofdinspecteur en SVH Meesterkok Wynand Vogel blijft wel.
Nijssen, die sinds november thuis zit, laat aan Misset Horeca weten teleurgesteld te zijn over het besluit. ‘Het is een mooie tijd geweest. Ik ga wat anders doen.’ Hij was 12,5 jaar aan Lekker verbonden, waarvan zeven jaar als hoofdredacteur. Lekker wordt uitgegeven door Sanoma, tevens de uitgever van Delicious. De restaurantgids wordt na de Michelingids gezien als meest invloedrijke restaurantgids van Nederland.

© Zestz 2008

Steeds meer Franse foie gras geëxporteerd

30 maart 2008

In weerwil van acties tegen de consumptie van foie gras exporteerden Franse boeren in 2007 voor 111 miljoen euro.
Dit is een stijging van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral Spanjaarden zijn gek op foie gras, ofwel (vervette) ganzenlever. Het land importeerde voor 35,7 miljoen euro, gevolgd door België (14,6), Japan (14,4) en Zwitserland (10,2). Groot-Brittannië importeerde voor 4,7 miljoen euro en Duitsland voor 4 miljoen euro.

Dierenleed
Deze cijfers staan in schril contrast met de acties die onder andere dierenrechtenactivisten in verschillende landen voeren tegen winkels en restaurants die foie gras op de kaart hebben. En begin dit jaar moest een Brits sterrenrestaurant dat ganzenlever serveert, zijn deuren sluiten nadat dierenactivisten de nacht ervoor aan het slopen waren geslagen.Het Britse warenhuis Harvey Nichols boycot sinds 2007 de delicatesse. In de UK heeft het bannen van ganzenlever de steun gekregen van de Britse kroonprins Charles. En in Nederland serveert zelfs koningin Beatrix de luxe paté niet meer bij paleisdiners.

© Zestz 2008

‘Wijn bevat schadelijke pesticiden’

30 maart 2008

Bij een steekproef van 40 flessen wijn die in Europa verkrijgbaar zijn, bevatten er 34 verschillende pesticiden.

Vier niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) uit Frankrijk (MDRF), Duitsland (Greenpeace), Oostenrijk (Global 2000) en Groot-Brittannië (Pesticide Action Network Europe) onderzochten 40 flessen wijn op de aanwezigheid van pesticiden. 34 gangbare wijnen, waaronder drie wereldberoemde Bordeauxwijnen, bevatten gemiddeld vier verschillende pesticiden. In één fles vond men zelfs tien pesticiden.

Biologische wijn vrijwel zonder pesticiden
Het onderzoek naar wijnen uit Frankrijk, Duitsland, Portugal, Zuid-Afrika, Oostenrijk en Chili leverde een oogst op van 24 contaminanten, ofwel stoffen die onbedoeld in een product voorkomen. Hiervan staan er vijf bekend als kankerverwekkend of anderszins schadelijk voor de gezondheid.
Vijf van de zes biologische wijnen brachten het er beter van af: zij bevatten geen enkele pesticide.

Gevaarlijke synthetische bestrijdingsmiddelen
‘Veel druivenboeren prefereren het gebruik van gevaarlijke synthetische pesticiden boven traditionele methoden om plagen te bestrijden,’ aldus Elliott Cannell van PAN Europe. De ngo’s roepen Europese politici en retailers op om schadelijke pesticiden uit de voedselketen te bannen.
Geconfronteerd met de onderzoeksresultaten, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenmiddelenhandel (CBL) nog geen standpunt in te nemen. ‘We hebben van de overheid nog niets vernomen over eventuele schadelijke pesticiden in wijnen,’ zegt een woordvoerster op vmt.nl. Als sommige wijnen echt schadelijk zijn voor de volksgezondheid, moet de overheid de wet- en regelgeving volgens de woordvoerster aanpassen.

[bron: vmt.nl]

Voetzoollezer meet welzijn kip

30 maart 2008

Een automatische kippenvoetzoollezer in slachterijen kan zien of de kippen een goed leven hebben gehad.
Een camera bekijkt aan de lopende band de kippenvoetjes, die aan het begin van de slachtlijn worden afgehakt. De voetjes worden gecontroleerd op voetzoolkwetsuren. Met speciale software wordt geteld hoe erg de voetzool beschadigd is en het welzijnsniveau geclassificeerd.
Het systeem is ontwikkeld door de Animal Sciences Group van Wageningen UR samen met pluimveeslachterij Flandrex en Meyn Food Processing Technology. Het prototype is gereed en moet nu worden geoptimaliseerd.

Huidaandoeningen door nat strooisel
Kippen krijgen huidaandoeningen aan de voet als het strooisel waarop ze lopen nat is en blijft plakken. Aantasting van de voetzool is in Scandinavië al langer een maat voor het welzijn van kippen. Daar tellen en classificeren mensen de huidaantastingen aan de voetzool. Zo kunnen pluimveehouders worden gewezen op de aandoeningen bij hun kippen.

© Zestz 2008

Verschil tussen man en vrouw begint al aan de keukentafel

28 maart 2008

Amerikaanse onderzoekers leggen sekseverschillen in voorkeuren voor bepaald eten vast.
Mannen zijn onmiskenbaar vleeseters en vrouwen geven veelal de voorkeur aan groenten. Dat is het resultaat van een onderzoek door het Prevention Research Center van de Yale University School of Medicine in New Haven. Aan het onderzoek namen bijna 15.000 Amerikaanse volwassenen deel. Zij moesten aangeven wat ze gedurende een week aten.
Volgens het onderzoeksinstituut zijn er wel literatuurstudies verricht naar sekseverschillen in eetpatronen, maar bleef grootschalig onderzoek tot dan toe uit. De uitkomsten bevestigen niet alleen de stereotypen, maar kunnen volgens de onderzoekers van het Prevention Research Center ook bijdragen aan het opstellen van strategieën om beide seksen gezonder te laten eten.

Mannen eten meer spruitjes
Uit het onderzoek blijkt dat mannen meer dan vrouwen een grote variëteit aan vlees eten. Zo had 21 procent van de mannen in een week ham gegeten. Bij de vrouwen was dat 18 procent.
Wat groente betreft scoorden vrouwen weer hoger. Zo at 35 procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen in een week wortels. Verschillen waren er ook bij het eten van aardbeien, frambozen en noten. Ook aten vrouwen meer eieren en yoghurt.
Uitzonderingen waren er ook: mannen aten bijvoorbeeld weer meer asperges en spruitjes.

Rauw voedsel
Ook bleken mannen vaker dan vrouwen hamburgers te eten die nog rosé zijn. Ook verorberden ze meer gebakken eieren waarvan de dooier nog rauw is. Maar ook vrouwen aten voedsel waarvan je mogelijk ziek kunt worden. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen bijvoorbeeld de spruitgroente alfalfa eten, wat in het verleden consumenten mogelijk ziek heeft gemaakt.

Schattige salades
Biologische aspecten kunnen bij deze uitkomsten een rol spelen, meent David L. Katz, directeur van het Prevention Research Center. Maar waarschijnlijk zijn het eerder de culturele invloeden die de voorkeur voor bepaald eten bepalen. Denk aan de stereotypes als stukken vlees zijn ‘mannelijk’ en salades zijn ’schattig’.

© Zestz 2008

[bron: The Washington Post]

Sap uit resten biologische groenten

27 maart 2008

Nederlandse groenteresten krijgen een tweede leven: ze belanden vanaf komend najaar als wortel-, bieten- en gemengde groentensap in Duitse supermarkten.

Resten van grondstoffen uit de landbouw en levensmiddelenindustrie worden vaak gebruikt voor veevoer. Uit resten van biologisch geteelde groenten kan echter ook groentesap worden gemaakt. Onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR en het bedrijfsleven heeft aangetoond dat dit een economisch aantrekkelijk product oplevert.

Duitsers gek op groentesappen
In Nederland worden jaarlijks 33.000 ton biologische winterpenen verwerkt, waarvan 4500 ton overblijft. Van de 3700 ton biologische rode bieten die fabrikanten elk jaar verwerken, blijft ongeveer 15 procent als restant over. Uit die resten kan biosap worden geperst.

Vanaf oktober verkrijgbaar
Naar verwachting zijn de eerste wortel-, bieten- en gemengde groente sappen vanaf oktober in de Duitse winkelschappen te vinden. Het drinken van deze sappen is in Duitsland al jaren zeer populair.

© Zestz 2008

Duits kunstproject toont kant-en-klaar maaltijden

27 maart 2008

Een kant-en-klaar maaltijd komt in werkelijkheid niet altijd overeen met de foto op de verpakking.
Tijdens een lunchpauze kocht Samuel Müller (27), woonachtig in Berlijn, wat kant-en-klaar eten. Wat hij uit de verpakking haalde, vond hij ‘grappig’, vertelt Müller per mail aan Zestz. Hij fotografeerde de inhoud - en raakte verslaafd aan de spanning om uit te vinden of al het moois op de verpakkingen in de supermarkten ook overeenkomt met wat erin zit.

150 uur
Van augustus 2007 tot januari 2008 ging Samuel Müller aan het werk. In totaal besteedde hij 150 uur aan het selecteren, kopen, koken, uitlichten, fotograferen en het op de computer zetten van de foto’s. Na 50 maaltijden wilde hij stoppen, maar een vriend kon hem ervan overtuigen tot 100 te gaan. Het eindresultaat, getiteld Werbung gegen realität, is te zien op www.pundo3000.com.

Binnen houdbaarheidsdatum
Wie bij sommige foto’s denkt dat het eten over datum was, heeft het mis. Alles is binnen de houdbaarheidsdatum gefotografeerd en vervolgens opgegeten. Z’n favoriet was een bonengerecht (’tot m’n verrassing was het heel smakelijk, zelfs koud uit de koelkast’). Maar, benadrukt Muller, met dit project wil hij de producten niet in een slecht daglicht plaatsen. Het enige doel is om zich kritisch bezig te houden met de reclame van nu.

Geen foodkunstenaar
Op z’n website noemt Müller zichzelf journalist en schrijver, maar je mag hem ook kunstenaar noemen. Als Zestz hem vraagt of eten een thema in z’n werk is, antwoordt hij: ‘misschien’. Hij is in elk geval ‘geen foodkunstenaar of zoiets’. Wel houdt hij van ‘lekker eten’. Maar waar het vooral om gaat: hij en zijn pundo3000-partner - ‘we zijn met z’n tweeën’ - zijn erin geïnteresseerd te laten zien wat iets écht is.

Werbung gegen realität: www.pundo3000.com

© Zestz 2008

Eerste nationale Restaurant Week trekt 87.000 bezoekers

26 maart 2008

401 deelnemende restaurants boeken tezamen een omzet van 4 miljoen euro.

De Restaurant Week biedt een gouden formule met een driegangendiner voor 25 euro en een lunch voor 20 euro. Na twee succesvolle edities besloot organisator DingingCity.com dit jaar voor het eerst nationaal te gaan. 401 restaurants, waaronder verschillende met Michelinsterren, verwelkomden van 3 tot 9 maart 87.000 bezoekers.

Goede doel
Het merendeel van de dinerende gasten doneerde tijdens de Restaurant Week één euro voor Child at Venture. Deze organisatie, opgericht door cabaretier Jan Jaap van der Wal, ondersteunt het ondernemerschap bij jongeren in de Derde Wereld. Bovendien werd voor aanvang van de Restaurant Week door verschillende restauranthouders al 5000 euro gedoneerd.

Gestart met 20.000 bezoekers
De eerste Restaurant Week in maart 2007 richtte zich op Amsterdam en trok 20.000 bezoekers. Een tweede volgende nog hetzelfde jaar. De Restaurant Week eind augustus 2007 richtte zich behalve op Amsterdam ook op Den Haag, Rotterdam, regio Haarlem en regio Utrecht/’t Gooi. De week trok 75.000 culinaire liefhebbers naar ruim 200 restaurants. De horeca zette 3 miljoen euro om, drie keer zoveel als de eerste editie.

Antwerpen en Brussel
De eerstvolgende Nederlandse editie gaat van start op 25 augustus. En vanaf 2 juni zal de Restaurant Week de zuiderburen aandoen. Ditmaal naast Antwerpen, voor het eerst, ook Brussel.

© Zestz 2008

Topkok Sergio Herman zoekt ober via tv

26 maart 2008

Heb je er altijd al van gedroomd om te oberen in driesterrenrestaurant Oud Sluis van Sergio Herman?

Aan de Bak! is een tv-programma waarin de deelnemers een baan kunnen winnen. In het programma strijden vier kandidaten om een vacature. Nu kunnen zich obers met en zonder ervaring aanmelden . Stuur wel een cv mee.

Uitgetest
Als kandidaat voor het met drie Michelinsterren bekroonde Oud Sluis moet je wel wat in huis hebben. Als deelnemer word je in rollenspelen dan ook niet alleen getest maar ook getergd door cabaretiers Peter Heerschop en Viggo Waas. De presentatie is in handen van Isolde Hallensleben.
De uitzending met de vier obers is pas in het najaar op tv te zien. De opnames zullen eerder plaatsvinden.

© Zestz 2008

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok