januari, 2008

Nieuwe peer: Sweet Sensation

31 januari 2008

Het nieuwe perenras Sweet Sensation wordt dit jaar volop aangeplant in Nederland.

Wie nieuwsgierig is naar de nieuwe peer moet nog wel even geduld hebben. Dit plantseizoen worden 160.000 Sweet Sensation bomen aangeplant. En de komende jaren volgen er nog meer. Op die manier moeten er in 2010 zoveel bomen zijn dat ze genoeg peren leveren om de detailhandel te bevoorraden. The Greenery heeft het afzetrecht voor Europa voor dit nieuwe perenras verworven.

Rood en zoet
The Greenery licht in een persbericht alvast een tipje van de sluier op: omdat het ras een mutant is van de bekende Doyenné du Comice, komen de teelteigenschappen grotendeels overeen met die van de Doyenné. De peer is daardoor zeer geschikt voor Nederlandse teelt. Sweet Sensation heeft een rode kleur en zoete smaak.

© Zestz 2008

Zilte zeekool nu exclusief op de markt

31 januari 2008

Stichting Sint Donatus op Texel is erin geslaagd de groente zilte zeekool geschikt te maken voor de professionele teelt.

Tot nu toe werd zeekool alleen particulier verbouwd of in het wild geoogst. Stichting Sint Donatus is erin geslaagd om, in samenwerking met de universiteiten van Wageningen, Amsterdam, de teelt van zeekool op Texel mogelijk te maken. Voor deze teelt heeft de Stichting vlak bij het dorpje Den Hoorn op Texel een traditionele schapenboet omgebouwd.

Stengels eetbaar
Zeekool groeit in het wild, bijvoorbeeld op kiezelstranden langs de kusten van Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. De beschermde plant heeft grote, decoratieve groene bladeren en bloeit vroeg in de zomer. Van de stammen van de zeekool kunnen in het donker jonge scheuten of stengels worden ‘getrokken’. Het zijn deze wit tot lichtgele stengels — ook wel wel zilte asperges genoemd - die eetbaar zijn.

Zilt en nootachtig
Qua smaak is de zeekool eigenlijk met geen enkele andere groente goed te vergelijken, schrijft Stichting Sint Donatus op ziltezeekool.nl. Drie Texelse chef-koks die met de groente werkten spreken onder andere van ‘lichte koolsmaak’, ‘een beetje aards’, ‘een tikje zilt’, ‘nootachtig’, ‘een klein bittertje’ en ‘een smaak die mooi lang in de mond blijft’.

Rauw eten of roerbakken
De stengels kunnen rauw gegeten worden, in dunne plakjes gesneden of kort geroerbakt in wat olie of boter. De wat langere stengeldelen zijn prima te blancheren. De Texelse chef-koks combineren de zeekool met vis of (rauw) in een salade. Ook met vlees combineert de groente goed.

Vooralsnog een exclusieve groente
De ecologisch verbouwde zeekool is vooralsnog alleen verkrijgbaar via twee groothandels: Schmidt Zeevis in Rotterdam en De Lindenhoff in Baambrugge. Het is de bedoeling dat de groente binnen enkele jaren op grotere schaal verbouwd wordt - en voor de consument beschikbaar zal zijn.

© Zestz 2008

Amerikaans café zet koffie met apparaat van 15.000 euro

31 januari 2008

Het zojuist geopende Blue Bottle Cafe in San Francisco zet de toon met een Japans koffiezetapparaat van bijna 15.000 euro.

Wie het apparaat ziet - een rij glazen kolven met halogeenverwarmingselementen (zie filmpjes hier en hier) - denkt eerder in een laboratorium te zijn aanbeland. Maar het apparaat van de Japanse Ueshima Coffee Company, een zogeheten siphon bar, staat in een hip café in San Francisco.
Er is geen andere halogeenversie van het apparaat in de Verenigde Staten te vinden. Niet alleen is de prijs daar debet aan (20.000 dollar, ofwel 13.500 euro). Aan de koop gingen ook jaren van onderhandelen met de importeur vooraf.

Vacuümmethode
Het apparaat is gebaseerd op de vacuüm- ofwel cona-methode. Bij deze methode wordt de koffie in twee boven elkaar geplaatste glazen kolven gezet. De bovenste kolf (voorzien van een filter voor de koffie) sluit luchtdicht op de onderste en mondt uit op een buis die tot beneden reikt. De onderste kolf bevat heet water en wordt verwarmd. De druk boven het water stuwt het door de buis naar boven. De koffie wordt dan heel snel een paar keer met een bamboelepel geroerd. Door het verwarmingselement uit te schakelen, ontstaat een onderdruk die het water door de koffie en het filter terug naar beneden zuigt.

Clover
Eenzelfde soort apparaat als in de Blue Bottle Cafe is de Clover. Dit koffiezetapparaat is vriendelijker geprijsd: 11.000 euro. Maar je kunt er dan ook maar één kopje tegelijk mee zetten.
Over de hele wereld zijn er zo’n 200 Clover-apparaten. En deze manier van koffie zetten staat in de belangstelling: de Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft er twee gekocht, meldt The New York Times.

Subtiele smaken
Deze manier van koffiezetten zou de meer subtiele smaken van de koffie beter doen uitkomen. De prijs van een kopje koffie in de Blue Bottle Cafe is niet bekend.

© Zestz 2008

Consumentenbond: laat voorverpakte sla niet lang liggen

30 januari 2008

Eet vers gesneden en voorverpakte salades binnen één tot twee dagen na aankoop, adviseert de Consumentenbond.

De Consumentenbond heeft ijsbergsla, veldsla en rucola, afkomstig uit acht supermarkten en natuurwinkels, getest. Met zaken als stevigheid, versheid, geur en kwaliteit van de voorverpakte salades zit het wel goed. Alleen op de uiterste houdbaarheidsdatum van de meeste aanbieders was wel wat aan te merken. De bond adviseert daarom een zakje sla binnen één tot twee dagen na aankoop op te eten.

© Zestz 2008

[bron: Agrarisch Dagblad]

Doek valt voor de eetkamer

30 januari 2008

Om de leefruimte in huis te vergroten breken steeds meer huiseigenaren in Groot-Brittannië de eetkamermuren uit. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse organisatie Halifax Home Insurance.

In 2005 deed onderzoeksbureau Mintel een onderzoek naar het gebruik van de eetkamer in Groot-Brittannië. Kleinere huishoudens, ‘cafetaria-stijl eten’ en de tv dragen ertoe bij dat deze ruimte niet langer een rol van betekenis speelt, zo bleek uit het onderzoek. Anno 2008 gaan de Britten nog een stap verder.

Half miljoen eetkamers onder de slopershamer
Meer dan een half miljoen eetkamers in Britse woningen komen dit jaar waarschijnlijk onder de slopershamer, zo heeft Halifax Home Insurance becijferd. In een rapport voorspelt de verzekeringsmaatschappij dat als deze trend doorzet, de traditionele thuisbasis van de eettafel en het ‘zondagse’ bestek in 2020 geheel is verdwenen. Aan het onderzoek werkten 1453 huiseigenaren mee.

Bijkeuken verdwijnt ook
Ook andere traditionele gebruiksruimtes zullen verdwijnen. Zo berekende Halifax Home Insurance dat dit jaar zo’n 170.000 bijkeukens bij de keukens worden getrokken. Verder worden zo’n 125.000 studeerkamers opgeofferd om de aangrenzende slaapkamers te vergroten. En om de woonkamer ruimtelijker te maken zullen in zo’n 190.000 huizen muren tegen de vlakte gaan zodat de ruimte een geheel vormt met aangrenzende kamers.

© Zestz 2008

[bron: Daily Telegraph]

Tomaat centraal in Tomatoworld

29 januari 2008

Altijd al alles willen weten over de tomaat? Vanaf eind mei kun je terecht in Tomatoworld, een educatief en informatief centrum in Honselersdijk.

‘Iedereen die het centrum verlaat, moet zoiets hebben van “wauw”,’ zegt initiator Jos van Mil van verpakkingsbedrijf Greenco in het vakblad AGF. In Tomatoworld komt bijvoorbeeld een showkas waar het publiek kan zien hoe telers te werk gaan.
De culinaire kant van de tomaat komt ook aan bod: aan een kookeiland zullen voor de bezoekers allerlei gerechten worden bereid.

Professionals
Naast Greenco doen 25 partners mee aan het project. Onder hen bevinden zich het Productschap Tuinbouw en The Greenery.
In het eerste jaar moet Tomatoworld vooral professionals uit de tuinbouwsector trekken. Daarna wordt het centrum verder aangepast voor consumenten die alles willen weten over de rode vrucht.

© Zestz 2008

Expositie Supermarkt Europa

29 januari 2008

Op donderdag 31 januari opent in Brussel de tentoonstelling Supermarkt Europa.

De tentoonstelling verwijst niet alleen naar een supermarkt, maar is ook als zodanig vormgegeven. Deze supermarkt kent vier thema’s: schaarste, overvloed, kwaliteit en variëteit, en duurzaamheid en innovatie. Wie door door een van de vier gangen van de winkel loopt, ziet klassieke landbouwproducten als aardappelen, tomaten en appels. Maar ook biohoning, dierenspeelgoed en zelfs maïsluiers liggen in de rekken.

Sterproducten
Deze vijftig ‘sterproducten’, die de bezoeker uit de schappen kan halen en bekijken, verwijzen naar de vijftigste verjaardag van het verdrag van Rome en de start van het Europese landbouwbeleid. De producten vertellen elk iets over de geschiedenis en toekomst van de landbouw en het platteland in Vlaanderen en Nederland. Ook zijn vijftig foto’s en persdocumenten over het Europese landbouwbeleid te zien.

Initiatief ministerie landbouw
Supermarkt Europa is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Nederland) en het beleidsdomein Landbouw en Visserij (Vlaanderen), uitgewerkt door het Centrum Agrarische Geschiedenis (Leuven). De tentoonstelling was eerder te zien in het stadhuis van Den Haag.

© Zestz 2008

Supermarkt Europa. Tot 30 april. Vlaams Parlement Brussel, IJzerenkruisstraat 99, Brussel

Gordon Ramsay wil eigen Chefs Academy

28 januari 2008

De Britse tv-topchef Gordon Ramsay wil een eigen koksopleiding beginnen. De huidige scholing in Groot-Brittannië voldoet volgens hem niet.

Ramsay zei dit tijdens de opening van zijn restaurant Maze in het Tsjechische Praag. Het opleidingsinstituut wordt zijn ‘next big thing’. Het instituut zou eigen diploma’s moeten uitgeven voor opleidingen van zes maanden tot twee jaar. Op het lesprogramma staan veel vele stages, in zowel een eetcafé als in een sterrenrestaurant.

Lute Rootz
In Nederland is Peter Lute, eigenaar van Lute Restaurant in Oudekerk aan de Amstel, geen opleidingsinstituut maar wel een eigen ‘talentenfabriek’ begonnen. Restaurant ‘Lute Rootz’ is gevestigd in het oude café van Lute’s ouders. In het geheel verbouwde pand in het Noord-Hollandse Limmen worden jonge koks en serveertalenten klaargestoomd voor het werk in het Lute Restaurant.

© Zestz 2008

[bronnen: Caterer en Misset Horeca]

Hongaarse restaurants weren wiener schnitzel

28 januari 2008

Diverse restaurants in Boedapest protesteren tegen door Oostenrijkse bedrijven veroorzaakte vervuiling van rivier de Rába.

Het huidige schuim op de Rába, een zijrivier van de Donau langs natuurgebieden en campings, blijkt te worden veroorzaakt door een looierij in het Oostenrijkse Wollsdorf. Bovendien zouden de hoeveelheden verontreinigende stoffen zoals fosfor, chroomdioxide en stikstof twaalf keer hoger zijn dan toegelaten. Hongarije heeft Oostenrijk verzocht ervoor te zorgen dat leerfabrieken hun afval gaan filteren.

Het slechte nieuws is dat er mogelijk nog meer vuil in de Rába komt. Oostenrijk heeft namelijk plannen om langs de grens, in de deelstaat Bürgenland, een industriële verbrandingsoven te plaatsen.

© Zestz 2008

[bron: De Standaard]

Geneviève Gauckler exposeert Food Chain

28 januari 2008

Grafisch vormgever Geneviève Gauckler wordt gefascineerd door voedsel. De Française heeft nu haar eerste solotentoonstelling in Nederland.

Geneviève Gauckler (1976) is een van Frankrijks toonaangevende grafisch vormgevers van dit moment. Ze gebruikt heel specifieke beelden en figuren die haar werk direct herkenbaar en humoristisch maken, al schuwt zij milde maatschappijkritiek evenmin. Op het breukvlak van toegepaste en vrije vormgeving werkt ze aan collages en grafiek, animaties en designertoys. Voor haar tentoonstelling bij MU in de Eindhovense Witte Dame, duikt zij in de wereld van het eten. MU verkent de grenzen en randgebieden van de hedendaagse kunst.

Vliegende worstjes
Het onderwerp food gebruikt Gauckler in de expositie als de mixer die onze ‘wereld van teveel’ met een kwinkslag op zijn kop zet. Het belooft volgens MU ‘een leerzame kakofonie van woord en beeld te worden, een grafisch theater van vliegende worstjes en kakkende monsters, van kleurige spijsverteringskanalen en druipende smaakmakers’. 


© Zestz 2008

MU, eerste verdieping in De Witte Dame, Emmasingel 20, Eindhoven, tot 3 maart

Lees het artikel (pdf) over Geneviève Gauckler dat Irma Driessen schreef in het vormgevingsblad Items.

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok