Rokers bedanken voortaan voor dessert in restaurant
31 december 2007Belgische horecazaken zien hun omzet dalen sinds de invoering van het rookverbod een jaar geleden. Ook is het type klanten veranderd.
Twee op de drie restauranthouders in België heeft dit jaar minder reserveringen voor oudjaar. Dat is een daling met gemiddeld 25 procent, zo blijkt uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).
Oorzaken zijn de strenge alcoholcontroles en het rookverbod, menen de horeca-uitbaters. 53 Procent van hen heeft de omzet zien dalen sinds de invoering van het rookverbod.
Hoofdmaaltijd op? Wegwezen!
‘Rokers blijven minder lang zitten na een maaltijd en dus vertrekken ook de niet-rokers van het gezelschap sneller,’ zegt het NSZ in Vlaamse dagblad Het Volk. Eenzelfde ontwikkeling ziet ook de beroepsvereniging van de Belgische restaurantketens Bemora: rokers stappen na de hoofdmaaltijd op.
Meer families
Het type klanten is door het rookverbod veranderd, constateert het NSZ. De horeca ziet het aantal rokers en groepen afnemen, en het aantal families en niet-rokers toenemen.
[bron: Het Volk]
Lees ook:
> Restaurants profiteren van Belgisch rookverbod
> Restaurants België in verzet tegen rookverbod