november, 2007

Fresh Tapas winnaar Jaarprijs 2007

30 november 2007

Hippe ‘Fresh Tapas’ wint de elfde Jaarprijs Voedingscentrum.

Fresh Tapas van The Greenery zijn gezonde tussendoortjes of maaltijden voor ‘buiten de deur’. Denk aan fruitmixen, snackgroenten, frisse salades en heel fruit. ‘Ze zijn te koop op plaatsen waar de gezonde keuze niet altijd even makkelijk is, zoals op tankstations en in kantines. Dit product maakt die gezonde keuze nu wél gemakkelijk,’ aldus de jury. Ook vindt zij de naam ‘Fresh Tapas’ goed gekozen. ‘Het is hip en nodigt uit tot kopen en eten.’

Gezonde keuze
Het Voedingscentrum wil The Greenery met het toekennen van de Jaarprijs stimuleren het concept Fresh Tapas verder uit te rollen en breder beschikbaar te maken. Het Voedingscentrum reikt de prijs jaarlijks uit aan een nieuw product of initiatief dat bijdraagt aan een gezonder eetpatroon van Nederlanders.

‘Zwitserland heeft grootste wijnfles ter wereld’

29 november 2007

De 2,4 meter hoge fles is bij het Guinness Book of Records aangemeld.

480 liter zoete wijn bevat de fles. Het gevaarte is te bekijken in restaurant Zum Gupf in het Zwitserse Rehetobel, in de buurt van het Bodenmeer, en ook op een eigen website. De fles met inhoud weegt 630 kilo, aldus restauranteigenaresse Liliane Eberle.

Oude record: 1,95 meter hoog
Het is nu aan het Guinness Book of Records om te bepalen of een nieuw record gebroken is. Tot nu toe is Australië recordhouder met een wijnfles van 195 centimeter hoog en 290 liter inhoud.

Je favoriete wijn delen op Vinoo.nl

29 november 2007

De Nederlandse online wijncommunity Vinoo.nl gaat vandaag officieel van start.

‘Vinoo wil de plek worden waar iedereen wijn kan beoordelen,’ vertelde initiatiefnemer Aldo Wink eerder op Zestz. Hier kunnen wijnliefhebbers online beoordelingen en recensies plaatsen. Op basis van het opgebouwde gebruikersprofiel worden passende wijnsuggesties gepresenteerd.

De populairste wijnen
In het buitenland zijn soortgelijke initiatieven als snooth.com en corkd.com te vinden. In Europa is Vinoo de eerste.
Vinoo.nl biedt gebruikers persoonlijke profielpagina’s, een virtuele wijnkelder en wensenlijstjes. In ranglijsten is te zien wat de populairste wijnen zijn in verschillende soorten.

Onafhankelijkheid
Vinoo.nl werkt samen met verschillende ‘launching partners’: wijnbeurs.nl, villavino.nl, buyyourwine.nl, delicasa.nl, beleefwijn.nu, delafranconi.nl, olioliva.nl. Zij kunnen op de site hun hele assortiment invoeren. Nu al zijn er al een paar duizend wijnen in zichtbaar. ‘Maar we zijn nog lang niet compleet,’ laat Wink weten.
Vinoo.nl gaat zelf geen wijn verkopen. Wink: ‘Onze kracht is onze onafhankelijkheid’.

Al bijna 400 wijnwinkels op internet

28 november 2007

StartPagina biedt sinds kort een overzicht met links van wijnhandels.

De wijnhandel-online.startpagina.nl is ingedeeld op alfabet en naar specialiteit. Wijnliefhebbers vinden hier inmiddels een eerste selectie, die in 2008 wordt uitgebreid tot 200-300 wijnhandels.
Volgens Slijtersvakblad bedraagt het aantal wijnwinkels op internet naar schatting 350 à 400. ‘De aankopen van wijn via internet zal dit jaar de 10 procent doorbreken,’ aldus het vakblad. ‘Het enige distributiekanaal waar de groei fors inzit.’
[bron: Slijtersvakblad]

Restaurantgids Lekker let op duurzaam ondernemen

28 november 2007

Hoe scoren restaurateurs op het gebied van duurzaam ondernemen? Op dit aspect gaan de Lekker-rapporteurs vanaf 2008 tijdens hun restaurantbezoeken strenger controleren.

Dat kondigt hoofdredacteur Guido Nijssen op Lekker.nl aan. ‘Wij willen duurzaamheid stimuleren. Daarom gaan wij vanaf nu extra letten op ingrediëntengebruik. Denk daarbij aan het wel of niet gebruiken van de viskalender en seizoenskalenders voor groenten en fruit,’ aldus Nijssen. ‘Het gebruik van illegale producten zal een forse berisping opleveren. Het werken met biologische ingrediënten en streekproducten zorgt daarentegen voor pluspunten.’
De restaurantgids wil hiermee verantwoord ingrediëntengebruik stimuleren.

De Bijbel gaat culinair

28 november 2007

Op 28 november wordt in Zwolle Bijbels Culinair gepresenteerd. Het boek biedt recepten, informatie en verhalen uit de tijd van de Bijbel.

Als Han Wilmink geen predikant zou zijn geworden, was hij nu kok geweest. Nu kookt hij in z’n vrije tijd en is hij actief in de Slowfoodbeweging.
Werk en hobby combineert hij nu in Bijbels Culinair. In tien hoofdstukken neemt hij de lezer steeds mee door een periode uit de bijbel. Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten geeft hij in elk hoofdstuk recepten voor een (meer)gangenmenu of buffet, voorzien van een wijnadvies.

‘Geen preek hoor, alles is makkelijk verteerbaar’
‘Ik wil mensen niet alleen laten eten, maar ook een boodschap meegeven,’ vertelt de auteur aan dagblad de Stentor. ‘Er zit heel veel symboliek in spijzen. Er zit een verhaal achter eten. Ik wil dat verhaal vertellen aan de hand van anekdotes, Joodse sprookjes en de spirituele achtergrond van wat de bijbel ons aanreikt. Geen preek hoor, alles is makkelijk verteerbaar.’

Voorwoord van Jonnie en Thérèse Boer
Jonnie en Thérèse Boer van sterrenrestaurant De Librije schreven een voorwoord. Daarnaast heeft ook kok Paul Stegeman van ‘t Pestengasthuys een bijdrage aan het boek geleverd.

Bijbelse hapjes
Op 28 november vindt om 19 uur de boekpresentatie plaats bij boekhandel Westerhof in Zwolle. Han Wilmink vertelt hier over de totstandkoming van het boek. Bezoekers kunnen ook proeven van Bijbelse hapjes uit het boek.

Bijbels culinair, kookboek bijbelse gerechten die smaken. H. Wilmink. Uitgeverij Kok. 27,50 euro

Michelinsterren 2008 bekend

27 november 2007

Restaurant Ciel Bleu in Amsterdam en Ubachsberg in De Leuf hebben een tweede ster te pakken.

Een ster
Met een eerste ster zijn dit jaar bekroond: Amarone in Rotterdam, Basiliek in Harderwijk, De Fuik in Aalst, ’t Veerhuis in Wolphaartsdijk en De Vlindertuin in Zuidlaren.

Geen ster
Er zijn ook verliezers. De Grië in West aan Zee, Le Cirque in Den Haag, Wolleric in Sint-Oedenrode, Château St. Gerlach in Valkenburg, Mario Uva in Wijdewormer, Spandershoeve in Hilversum en Vermeer in Amsterdam raakten hun ster kwijt.

Genomineerd
Michelin heeft Da Vinci in Maasbracht en Parkheuvel in Rotterdam genomineerd voor een tweede ster. Daarmee is er een kans dat ze die volgend jaar krijgen.
Een eerste ster ligt in het verschiet van restaurant Nonnetje in Harderwijk en Die Heere Sewentien in Rosmalen. Deze restaurants werden met een ster genomineerd.

2, 10 en 62
Nederland telt nu twee driesterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle. Verder zijn er tien tweesterrenrestaurants en 62 eensterrestaurants.

Een compleet overzicht biedt dinnersite.nl.

Top-10 moeilijk te reserveren restaurants

27 november 2007

Bij welke restaurants kun je als gast nauwelijks een tafel reserveren? Forbes.com stelde een internationale top-10 samen.

Lijstjes. We zijn er gek op. Nu komt Forbes.com met restaurants waar je moeilijk kunt reserveren. Reken op één à twee maanden wachttijd, met als hoogtepunt El Bulli in Spanje. Hier kun je pas in 2009 weer terecht.

-> Londen: Restaurant Gordon Ramsay
Bij Restaurant Gordon Ramsay kun je alleen telefonisch reserveren voor een diner over twee maanden.

-> Los Angeles: Pizzeria Mozza/Osteria Mozza
Ga uit van een wachttijd van zo’n dertig dagen bij Pizzeria Mozza/Osteria Mozza. Drukste aanvangsttijd in het restaurant: 19.30 uur.

-> New York: Babbo
Reken ook voor het Italiaanse restaurant Babbo een wachttijd van een maand voordat je er terecht kunt.

-> New York: Le Bernardin
Boek twee maanden van tevoren bij
Le Bernardin, dat maar liefst vier Michelinsterren heeft.

-> New York: Per Se
Je kunt je rekening betalen, The New York Times in z’n geheel lezen voordat je iemand bij restaurant Per Se aan de lijn krijgt, aldus Forbes. En dan kun je er nog pas over twee maanden terecht.

-> New York: The Little Owl
Slechts zes van de tien tafels bij The Little Owl zijn een maand van tevoren te reserveren. De overige vier zijn voor de walk-ins.

-> Parijs: Le Comptoir
Toen Le Comptoir net opende, schreven verschillende foodblogs erover. En het is nog steeds een hit. Wachttijd: drie tot zes maanden voor deze eetgelegenheid waar je voor 50 euro een topdiner voorgeschoteld krijgt.

-> Spanje: El Bulli
Helaas: je kunt pas weer terecht in 2009. De tafels voor het jaar 2008 zijn volgeboekt, vermeldt de website.

-> Washington, D.C.: minibar
De minibar biedt aan slechts zes gasten plaats. Maak dertig dagen van tevoren al een reservering.

-> San Francisco: The French Laundry
Reken op twee maanden wachttijd bij The French Laundry.

PIG 05049: een varken in 200 producten

26 november 2007

Wat kun je allemaal van een varken maken? De Rotterdamse ontwerpster Christien Meindertsma heeft er een fotoboek over gemaakt. Van bloedworst tot anti-rimpelcrème en tiramisu.

Bijna 200 producten kwam Christien Meindertsma op het spoor. Een drie jaar durende zoektocht leidde haar niet alleen naar de slager, maar ook naar de tatoeëerder, tandarts, apotheker, boer en wapenspecialist. Want ze onderzocht niet alleen de eindproducten die met het vlees worden gemaakt. Ook keek ze wat er met de rest van het varken gebeurt: huid, beenderen, organen en bloed.

Grondig onderzoek
‘Ik heb grondig onderzoek gedaan, de informatie die ik heb klopt,’ zegt ze vandaag in dagblad nrc.next. ‘Maar ik beweer niet dat er in alle eindproducten die ik heb gevonden ook echt delen, of zelfs minuscule deeltjes van varkens zitten. Sommige producten maken alleen gebruik van grondstoffen uit het varken tijdens het productieproces.’

Varkensvet in shampoo
Meindertsma kwam er achter dat al het vlees uiteindelijk bij één bedrijf terechtkomt. ‘Bij deze vleesverwerker wordt er van alles van gemaakt. Medewerkers vertelden heel open wat voor producten en grondstoffen ze maakten. Maar als ik dan fabrikanten nabelde, wilden ze het vaak niet bevestigen. Een shampoofabrikant wil niet te koop lopen met het feit dat er varkensvet inzit.’
De ontwerpster, die de Design Academie in Eindhoven heeft gedaan, wil met PIG 05049 ‘enkel vastleggen wat er gebeurt, juist omdat we het niet weten’.
[bron: nrc.next]

Het boek ‘PIG 05049′ van Christien Meindertsma is vanaf begin december te koop

Jenever krijgt beschermde status

26 november 2007

Een neut of pikketanissie mag alleen nog worden gemaakt in Nederland of België en een paar Duitse en Franse provincies.

Vandaag zou het besluit over de beschermde status in de Europees Unie-beraad vallen. Omdat de tekst nog niet in alle 23 talen van de EU beschikbaar is, geven ministers van Landbouw jenever bij EU-beraad pas half december de status van beschermde geografische aanduiding.

Streekproduct
De beschermde status is te danken aan toenmalig minister van Landbouw Cees Veerman. Hij stelde in 2006 zijn EU-collega’s voor om jenever tot beschermd product te verklaren. Er kwamen geen bezwaren, ook niet van de wereldhandelsorganisatie WTO.
Nederland treedt daarmee in de voetsporen van verschillende andere landen die bezig zijn om bepaalde streekproducten te laten beschermen. Zo streed het Duitse Hessen kortgeleden nog voor het instandhouden van de naam Apfelwein. De naam dreigde te verdwijnen doordat de Europese Unie had voorgesteld dat ‘wijn’ alleen van druiven gemaakt kan zijn,

Streekproduct
Jenever, ontstaan in de middeleeuwen, is in Nederland de meest gedronken sterkedrank. Ons land kent een paar grote jeneverstokerijen, onder meer in Schiedam, Amsterdam en Groningen. In België is Hasselt de bekendste stad voor deze sterke drank.
[bron: nu.nl]

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok