augustus, 2007

Expositie EyeLoveCandy in Breda

31 augustus 2007

Op 1 september opent in het Bredase expositiegebouw KOP de expositie EyeLoveCandy. Kunstenaars gaan hier in een snoeplaboratorium aan de slag.

De regio Breda is van oudsher de plek voor voedings- en zoetwarenfabrieken. Vanuit de Faam (pepermunt en stophoest) en Perfetti Van Melle-fabriek (toffees) komen de zoete geuren je tegemoet. Ook de - inmiddels gesloten - cacao- en chocoladefabriek Kwatta had hier z’n thuisbasis. KOP, een Bredase kunstenaarsontmoetingsplaats, gebruikt deze historische band tussen Breda en de zoetwaren als uitgangspunt voor de tentoonstelling EyeLoveCandy.

CandyLab
Dertig kunstenaars gaan drie weken lang aan de slag in het CandyLab. In deze ‘uitvindkamer’, gelegen in het KOP-gebouw, staat de oven te gloeien en pruttelen de potten op het vuur. Hier kan het publiek de kunstenaars als heuse laboranten aan het werk zien. De kunstenaars werken met de eindproducten, halffabricaten en verpakkingsmaterialen van de zoetwarenfabrieken.
In de Candy Shop zijn naast de eindproducten van de kunstenaars ook food-design producten verkrijgbaar.

KOP is een Bredase kunstenaarsontmoetingsplaats. In het voormalige Electron-gebouw organiseert de stichting onder meer exposities, optredens, filmavonden en lezingen en tal voor kunstenaars en geïnteresseerd publiek. Met de expositie EyeLoveCandy wil KOP laten zien dat kunst en vormgeving nauw verbonden zijn met het dagelijks leven.

EyeLoveCandy. 1 september t/m 14 oktober. KOP, Speelhuislaan 171, Breda. Geopend: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

1 september: Dag van het Platteland

31 augustus 2007

Op zaterdag 1 september is het weer Dag van het Platteland. De opening wordt om 10 uur bij BoerenBond Uden verricht door Hella van der Wijst van het tv-programma ‘de Wandeling’ en boer Martijn en Marlies van ‘Boer zoekt vrouw’.

Tijdens de Dag van het Platteland kunnen bezoekers kennismaken met Nederlandse boeren en tuinders, hun bedrijfsvoering, de boerderijdieren, oogst- en streekproducten en diverse land- en tuinbouwmachines. Iedereen wordt ontvangen met koffie en koek en kan meedoen aan Oud-Hollandse spelletjes. Er zijn verschillende boerenactiviteiten zoals koeien melken en schapen scheren, een groot aantal demonstraties en verkoop van boerderijproducten.

Filmpjes maken
Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen. Zo is er bijvoorbeeld een tractorkleurwedstrijd, geitjes aaien en kippen voeren. Bij Welkoop Putten kunnen kinderen samen met Hella van der Wijst en professionele filmmakers en regisseurs hun eigen 1-minuutfilmpjes maken. De beste filmpjes worden uitgezonden op de televisie.

Wandel- en fietsroutes
De activiteiten starten bij 220 Boerenbond/Welkoop-winkels. Speciaal voor de Dag van het Platteland zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet.

De Dag van het Platteland is een van de hoogtepunten van de campagne Ontdek je band met het platteland. Deze campagne is een jaarlijks terugkerend initiatief van de stichting Vrienden van het Platteland, in nauwe samenwerking met de Land- en Tuinbouworganisaties, AgriRetail en Campina.

Klik hier voor meer informatie.

Stadhuis Utrecht krijgt halal en koosjer eten

30 augustus 2007

Ambtenaren op het Utrechtse stadhuis kunnen straks kiezen uit halal en koosjer voedsel. Daarmee honoreert het college het verzoek daartoe van verschillende raadsleden.

Het stadsbestuur heeft donderdag laten weten het met onder meer D66-raadslid Gerda Oskam eens te zijn dat ‘het gemeentelijke diversiteitsbeleid ook tot uiting kan komen in de cateringvoorziening binnen de gemeente’. Ook aan vegetarisch en biologisch voedsel wil de gemeente meer aandacht. Gesprekken met de cateraar van het stadhuis zijn inmiddels begonnen.

Haatmails
Oskam en collega’s gaven eerder aan om meer aandacht te besteden aan de multiculturele samenleving en het bijbehorende eten. Ze pleiten voor op maaltijden op het gemeentehuis die volgens verschillende culturele en religieuze voedselvoorschriften zijn bereid. Dit verzoek kwam Oskam duur te staan: zij ontving racistische, antisemitische en seksistische e-mails van mensen die het niet met haar eens waren.

Of Utrecht hiermee de primeur van halal en koosjer eten op het stadhuis heeft is niet bekend. Onlangs maakte de Universiteit Leiden bekend vanaf komende maand halal-voedsel aan te bieden.
[bron: De Volkskrant]

Robert Verweij nieuwe kok Life & Cooking

30 augustus 2007

Robert Verweij volgt Vincent van Essen op als de nieuwe kok van het tv-programma Life & Cooking. Dat meldt zappen.blog.nl.

Verweij is onder andere vinoloog en kaaskenner, maar ook freelance kok en columnist van Wijn.blog.nl. Vanaf aanstaande zondag is hij te zien in Life & Cooking op RTL 4.

AmsterdamBouwtBruggen organiseert brunch op de gracht

30 augustus 2007

Op 9 september organiseert stichting AmsterdamBouwtBruggen een brunch voor jonge Amsterdammers en ondernemers. Op die manier wil de stichting een bijdrage leveren aan de sociale cohesie in de stad.

De jonge Stichting AmsterdamBouwtBruggen wil bruggen bouwen tussen Amsterdamse jongeren, bewoners en ondernemers: ‘Het centrum van Amsterdam lijkt voor andere Amsterdammers elitair en weinig toegankelijk, terwijl niets minder waar is. Bewoners en ondernemers zijn creatief, actief en ondernemend.’
‘Brunch op de gracht’ is een initiatief van Rebecca Bonnerjee, die zelf in het centrum woont. ‘Als je iets wilt, dan is het ook mogelijk,’ luidt haar motto.

Jongeren ontmoeten werkgevers
‘Brunch op de gracht’ biedt jongeren de kans om toekomstige werkgevers op een informele manier te ontmoeten. De stichting hoopt dat ondernemers en belangstellenden zo ervaren wat er onder de werknemers van de toekomst leeft. Ook hoopt de stichting dat er een sociale cohesie ontstaat doordat de deelnemers laten zien wat zij voor elkaar kunnen betekenen.

Ook in andere steden
De brunch moet een product worden van verschillende doelgroepen die met elkaar gaan samenwerken. Verschillende Amsterdamse ondernemers zijn enthousiast en hebben toegezegd een bijdrage aan de brunch te leveren.
Volgens de stichting kan het concept ook in andere steden en zelfs in het buitenland worden toegepast. Zij wil het draaiboek van het evenement graag aan anderen ter beschikking stellen.

Borrel
De brunch vindt plaats op zondag 9 september en duurt van 13.00-16.00 uur. Locatie is de Keizersgracht ter hoogte van de Utrechtsestraat. Een dag eerder wordt er van 18.30-21.00 uur een borrel georganiseerd.

Aanmelden
Geïnteresseerde Amsterdammers kunnen zich aanmelden via de website. De brunch biedt plaats aan honderd jongeren, ondernemers en belangstellenden. Uiterlijk 3 september ontvangen de gelukkigen een bevestiging per mail.

Horeca nieuw speerpunt op Hyves

30 augustus 2007

De drukbezochte profielensite Hyves wil de interactie tussen horecagelegenheden en hun bezoekers bevorderen.

‘Elk café of elke club kan nu zijn eigen groep beginnen en Hyvers die er vaak of soms verpozen kunnen zich er virtueel voegen,’ vertelt mede-oprichter Raymond Spanjar van Hyves op emerce.nl. ‘Daar komt later de functie bij om je bekend te maken zodra je in die gelegenheid bent zodat je vrienden dat weten.’
Die laatste functie doet denken aan Twitter, maar Hyves biedt die al langer, in beperkte vorm. Spanjar: ‘De Twitter-functionaliteit van een presence communiceren was er bij Hyves al vanaf de start in de vorm van de WieWatWaar: waar ben je en wat doe je. Daar is nu ook een RSS-feed van.’

Nederlander viert geen hippe feestjes

30 augustus 2007

Mojito’s, fingerfood of sushi – dat is bij de gemiddelde Nederlandse feestvierder ver te zoeken. Driekwart van de Nederlanders viert al jaren feest met bier en pinda’s, blijkt uit onderzoek.

TNS NIPO deed in opdracht van Heineken onderzoek naar de manier waarop de Nederlander thuis een feestje viert. Het onderzoeksbureau vergeleek de uitkomsten met een eerder onderzoek uit 1979. Wat blijkt? Er is niets veranderd. De frequentie en aanleiding van de feestjes zijn hetzelfde gebleven. En alle culinaire trends als mojito’s, fingerfood of sushi ten spijt: zelfs de topdrie van meest geserveerde hapjes is door de jaren heen onveranderd gebleven. Dat geldt ook voor het bedrag dat Nederlanders aan feestjes uitgeven.

Driekwart geeft wel eens een feestje
Jongeren én mensen uit het zuiden des lands zoeken het vaakst de gezelligheid op en geven de meeste feestjes. Gemiddeld geven Nederlanders drie keer per jaar een feestje, meestal vanwege een verjaardag. Feestvieren doen we meestal zittend. Slechts bij één op de tien feestjes wordt er ook gedanst. Aan de voorbereidingen beleeft een kwart van de feestvierders geen plezier. Toch zegt dat niets: achteraf beoordeelt de feestganger een feestje gemiddeld met een 8,2.

Pinda’s, taart en chips
Van de Nederlanders vindt 45 procent het serveren van gezonde hapjes nu belangrijker dat tien jaar geleden. Het serveren van vette snacks is in tegenstelling tot tien jaar geleden geen must. Net als in 1979 serveert de feestvierder het vaakst pinda’s, taart en chips. Bij acht op de tien feestjes wordt bier geserveerd, wat iets minder is dan voorheen.
Gezondere alternatieven als water en sap doen het goed. Dronk niemand in 1979 water op een feestje, nu doet 47 procent van de Nederlanders dat wel. Ook drinkt men vaker een sapje: 76 procent (in 1979 65 procent).

Feestvierders besteden de helft van hun budget aan drank
Gemiddeld besteedt de Nederlander zo’n 107 euro aan een feestje, wat na omrekening slechts twee euro minder is dan wat de feestvierder uitgaf 1979. Vier op de tien feestende Nederlanders besteden minimaal de helft van hun budget aan drank. Feestvierders die weinig geld aan het feestje besteden, hebben vaak de meeste producten al in huis. Happen en dranken worden meestal bij dezelfde winkel gekocht - voornamelijk in de supermarkt.

Heineken introduceert Charli

29 augustus 2007

Heineken komt vrijdag met een nieuw drankje, gericht op vrouwen. Charli is ‘hét alternatief voor bier en wijn’.

Charli is er speciaal voor mensen die niet van bier houden en, zo valt op de website te lezen, de kwaliteit van witte wijn niet helemaal vertrouwen. Om te kijken of dat zo is, test de bierbrouwer het gerstenat tot 28 oktober in zeventien cafés in Deventer en Amsterdam.
Heineken hoopt Charli vóór de zomer van 2008 landelijk te introduceren. Vanaf vrijdag is het drankje verkrijgbaar op zowel tap als op de fles. Die tap is speciaal voor het drankje ontworpen en doet qua vorm denken aan een vagina.

Update
Het drankje is omgedoopt tot Jillz. In 2008 zal deze Sparkling Cider Blend op tap verkrijgbaar zijn bij 450 horecagelegenheden in heel Nederland.

Tiende editie New Food Fair Amsterdam

29 augustus 2007

Zaterdag 1 september geven de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk in Amsterdam voor de tiende keer een culininair feestje.

Rotterdam beleeft komend weekend de première van het culinaire festival Heerlijk Rotterdam, Amsterdam geeft aanstaande zaterdag voor de tiende keer een eigen eet- en drinkfeestje. Tijdens de New Food Fair zetten alle bedrijven in de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk die iets met eten en drinken te maken hebben zetten letterlijk de tafels en stoelen buiten. En dat zijn er er in de loop der jaren steeds meer geworden. Niet voor niets wordt dit gebied dé culiniare straat van Amsterdam genoemd.

Champagne en oesters
Op 1 september kun je van marktkraam naar gedekte tafels lopen, haal je hier een glas champagne en daar een ‘Bara’, hier een oester en daar een stukje ‘Tome d’Auvergne’. Behalve de bedrijven uit de straat zijn ook een paar gewaardeerde leveranciers uitgenodigd om tegenover het WestIndischhuis hun steentje bij dragen.

Buitendiners
’s Avonds zijn er drie grote buitendiners waar honderden mensen als in een Italiaanse film op straat zitten te eten. Aan de oostzijde van de Herenmarkt serveert Restaurant Stout! een diner, aan de westzijde Slowfood. En op de Haarlemmerdijk serveert De Vries Eten en Drinken een buitendiner.

Klik hier voor meer informatie.

Trends in restaurants in Londen

28 augustus 2007

In de nieuwste editie van Harden’s London Restaurants guide 2008 worden de trends in Londense restaurants op een rij gezet.

- Simpel Brits eten is trendy
Die trend is te danken aan restaurantbezoekers die meer milieubewust worden. Zij kijken meer naar de CO2-uitstoot die tijdens de productie en het transport van etenswaren vrijkomt. Restaurants als Konstam at the Prince Albert en Acorn House spelen daarop in en gebruiken daarom lokale producten.

- De terugkeer van grazing
Twee jaar geleden leek grazing – allemaal kleine gerechtjes – niet meer zo hip, maar nu is het sterker dan ooit tevoren teruggekomen. Bijvoorbeeld bij L’Atelier de Joel Robuchon en Barrafina.

- De Londense wijk Mayfair uit haar as herrezen
Mayfair is weer de place to be. Zo opent de Franse kok Alain Ducasse er deze herfst een restaurant.

- Prijzen menu’s stijgen 3 procent
De restaurants volgden de detailhandelsprijzen. Alleen in het hoogste restaurantsegment stegen de prijzen met 4,4 procent.

- Een record aan openingen en sluitingen
De afgelopen twaalf maanden hebben 158 restaurants hun deuren in Londen geopend, 13 procent meer dan het jaar ervoor. Verder ging er bij 89 eetgelegenheden de stekker eruit. In voorgaande jaren lag dat aantal rond de 67.

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok