juli, 2007

Met vakantie

15 juli 2007

De redactie van Zestz gaat er even tussenuit. Op 1 augustus start de dagelijkse culinaire berichtgeving weer.
We wensen je een prettige vakantie!

de redactie

P.S.
Nog op zoek naar culinaire zomerboeken? Dan moet je bij Uitgeverij Sirene zijn. Omdat deze uitgeverij vijf jaar bestaat, heeft zij haar culinaire memoires tot en met augustus in prijs verlaagd naar € 12,50. Neem bijvoorbeeld de smakelijke herinneringen van Colette Rossant aan Parijs en aan Egypte. Ook verschijnt er een nieuwe gebonden editie van Susan Herrmann Loomis’ Tarte Tatin. Klik hier voor meer informatie.

Café begint cursus stoppen met roken

15 juli 2007

Café De 1ste Aanleg in Heemstede wil gasten helpen bij het stoppen met roken.

In januari start ondernemer Kees Heger een stopmethode aan op basis van ‘niet goed geld terug’-garantie. De cursus zal zo’n 250 euro gaan kosten, al wordt dat bedrag volgens de initiatiefnemer voor een groot deel vergoed door de zorgverzekeraar. ‘Om inschrijvingen te stimuleren, wil ik verwenpakketten aanbieden met tegoedbonnen voor sauna, cadeaus of chocolaterie,’ aldus Heger.
[via zibb.nl]

Eetbare fruitboeketten in VS groot succes

14 juli 2007

In de Verenigde Staten zijn honderden winkels waar zogenaamde Edible Arrangements worden verkocht. Een gat in de markt, zo blijkt.

Stukjes aardbei, ananas, druiven, sinaasappel en diverse soorten meloen bijvoorbeeld worden zo gerangschikt dat het geheel op een bos bloemen lijkt. Deze eetbare fruitboeketten in allerlei soorten en maten kosten tussen de 40 en 150 euro.

700 franchisewinkels
Het idee van Edible Arrangements ontstond in 1999 in East Haven in de staat Connecticut. Na twee jaar voorbereiding opende het eerste filiaal. Inmiddels telt het bedrijf ruim zevenhonderd franchisewinkels en daar komen wekelijks vijf nieuwe Amerikaanse winkels bij. Ook in Canada komen nieuwe winkels. En de stap naar Europa is gemaakt. De eerste winkels openen in Groot-Brittannië.
[via vakbladagf.nl]

NRC Next kookboek op komst

13 juli 2007

Medio november verschijnen de culinaire columns van Janneke Vreugdenhil voor NRC Next in boekvorm.

Dat meldt NRC Next-redacteur Titia Ketelaar op Next Log. Op deze blog zijn al een paar achter-de-schermen foto’s te zien. Ze zijn gemaakt door Ruben Lundgren van WassinkLundgren. Lundgren fotografeert deze week bij de culinair journaliste thuis de gerechten. Een ervan is het gerecht geitenkaasjes in wijnbladeren met honing, dat in het boek een plaats zal krijgen.
Het eerste next-kookboek moet medio in november in de winkel liggen.

Enorme paddenstoel ontdekt in Mexico

13 juli 2007

In het regenwoud van Mexico hebben inheemsen een enorme paddenstoel gevonden.

De paddenstoel werd ontdekt bij de Mexicaans-Guatemalteekse grens in de deelstaat Chiapas. Zij weegt 20 kilogram en heeft een spanwijdte van 70 centimeter.
Volgens deskundigen behoort de paddenstoel tot de familie van de Macrocybe Titans Pegler. Van deze familie werden in Chiapas eerder twee kleinere exemplaren gevonden. Onderzocht wordt of de reuzenchampignon eetbaar is.
[bron: Knack]

Icerocks: ijsblokjes per post

12 juli 2007

IJsblokjes kun je nu ook per post bestellen.

De een zal het als een ultieme luxe beschouwen, de ander als de grootste onzin: ijsblokjes afzonderlijk in plastic verpakt, die je via de post bereiken. Je moet ze voor gebruik wel in het vriesvak leggen. Het resultaat: ijsblokjes van mineraalwater, afkomstig uit de Vendée in Frankrijk.
Deze Icerocks zijn via aquamaestro.com te bestellen. 48 ijsblokjes kosten 5,24 dollar.

Nieuw kookboek Wat de Surinaamse pot schaft

11 juli 2007

Op 14 juli a.s. verschijnt bij Uitgeverij Dubois Wat de Surinaamse Pot Schaft. Het is een novelle over Surinaamse vrouwen in Nederland én een kookboek ineen.

‘Er zijn veel prachtige, historische romans geschreven door Surinamers over Surinamers,’ zegt schrijfster en uitgeefster Diana Dubois. ‘Een steeds terugkerend thema in die romans is het zogenaamde negerverdriet, the struggle for life, maar ook bijvoorbeeld de terugkeer naar Suriname.’ Dubois miste een boek over vrouwen met een Surinaamse achtergrond, die in Nederland leven. ‘En daar tevreden mee zijn,’ zegt de schrijfster. ‘Er zijn wel boeken over vrouwen die op zoek gaan naar de eigen identiteit, maar die krijgen al snel iets treurigs.’
Een boek over zogenaamde halfbloedvrouwen, zoals zijzelf, haar familie en vrienden, was nog niet eerder verschenen. En dus schreef Dubois zelf zo’n boek.

Dubbelbloedje
Liever nog noemt Dubois zich een ‘dubbelbloedje’: ‘We plukken, als dubbelbloedjes, juist de vruchten van zowel de Nederlandse als de Surinaamse cultuur. Denken wij nou heel erg anders over liefde, mannen, eten, carrière maken of vriendschap, dan bijvoorbeeld Nederlandse vrouwen? We beleven het allemaal intenser, we staan midden in het leven en genieten hier met volle teugen van.’ Volgens Dubois komt dat in de verschillende verhalen in Wat de Surinaamse pot schaft dan ook duidelijk naar voren.

Sex in the City & Wodka Lime
Die verhalen worden in het boek verteld door zeven Surinaamse en Nederlandse vriendinnen van in de dertig. Zij komen op een avond bij elkaar om Surinaamse gerechten te bereiden voor de cateringklus van hoofdpersoon Nadia. Tijdens het koken blikken de vrouwen terug op vervlogen liefdes en vertellen ze elkaar ‘erotische, hilarische, maar soms ook aangrijpende belevenissen’. Verhalen over lust, illusies, overspel en onmacht. Dubois: ‘Het is inderdaad een soort Sex in the City, Wodka Lime, maar dan met een Surinaams vleugje en in de vorm van een kookboek’

50 gerechten
De verhalen vormen het eerste deel van het boek, de recepten die de vriendinnen bereiden staan in het tweede deel. ‘Denk aan de zogenaamde klassiekers, maar met een persoonlijk tintje,’ aldus Dubois. ‘Zoals ik en mijn vriendinnen de gerechten bereiden én lekker vinden.’ Om er een paar te noemen: roti, Javaanse bami, pom, kippastei, masoesarijst, petjil en kousenband met zoutvlees.
Een verklarende woordenlijst én vele afbeeldingen van de ingrediënten vertellen de lezer alles over de minder bekende ingrediënten uit de Surinaamse keuken.

‘Wat de Surinaamse Pot Schaft’, Diana Dubois, Uitgeverij Dubois, € 14,90

Herman den Blijker in Ratatouille

11 juli 2007

Topkok Herman den Blijker zal te horen zijn in de Nederlandse versie van de nieuwe culinaire Disneyfilm Ratatouille. In de Spaanstalige versie is topkok Ferran Adria te beluisteren.

Als een eerbetoon hebben de filmmakers de stem gebruikt van Thomas Keller, chef en eigenaar van restaurant The French Laundry in Californië. Keller bracht de filmmakers op de hoogte van alle ins and outs van de Franse keuken. Hij is in de film te horen als de baas van het restaurant. In de Franse versie is in die rol topkok Guy Savoy te beluisteren, in de Spaanse Ferran Adria, topkok van het sterrenrestaurant El Bulli.
In de Britse versie heeft Jamie Oliver een rol als restaurantinspecteur. In de Nederlandse bewerking is die rol ingesproken door Herman den Blijker.

Het verhaal draait om Remy, een ratje dat ervan droomt een Franse topkok te worden. Hij belandt in het restaurant van zijn held Auguste Gusteau en zet daar de boel op stelten. De film draait vanaf 1 augustus in de Nederlandse bioscopen.
[bronnen: San Francisco Chronicle en filmtotaal.nl]

Lees ook
Disney komt met ‘Ratatouille’ wijn

Onderzoek bewijst: ijs geeft je een glimlach

10 juli 2007

Voor wie het nog niet wist: het merendeel kijkt gelukkig tijdens het eten van een ijsje. Dat wordt nog eens bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek is verricht door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van OLA. Daarvoor zijn de gelaatsuitdrukkingen van meer dan driehonderd Europeanen geanalyseerd met een computersysteem dat emotie herkent. Terwijl de proefpersonen vijf alledaagse voedingsmiddelen aten – appel, mueslireep, chocolade, ijs en yoghurt – werd hun gezichtsuitdrukking door het systeem gemeten en geanalyseerd. Zo werd de instinctieve reactie op het voedingsproduct gemeten.

‘Appel maakt kwaad’
Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de Europese deelnemers een gelukkige gezichtsuitdrukking had wanneer zij een ijsje aten. 13 Procent keek verbaasd, wat volgens de onderzoekers ook een positieve reactie is.
Bij het eten van chocolade vertoonde slechts 12 procent een gelukkig gezicht. Maar het slechtst reageerde men op appels: 11 procent had een kwade gezichtsuitdrukking tijdens het eten van het fruit. Ook keek 28 procent van de deelnemers verdrietig tijdens het eten van yoghurt.
Mueslirepen werden als neutraal beschouwd. Tijdens het eten hiervan vertoonde 97 procent van de participanten een neutrale gezichtsuitdrukking.

Gelukszone in de hersenen licht op
‘We weten al langer dat ijs de gelukszone in de hersenen oplicht,’ zegt dr. Mandy Mistlin, Consumer Scientist bij Unilever. ‘Nu we ook weten dat het de gezichtsuitdrukking opfleurt, betekent dat ook dat ijs eten ook andere mensen vrolijker maakt!’

Kunstige servetten in Gallery Soho

9 juli 2007

De Gallery Soho in Londen exposeert servetten die veranderd zijn in kunst.

Het idee voor het Napkin-project is afkomstig van conservator Jacki Lang. Zij stuurde een witte papieren servet naar meer dan dertig gerenommeerde illustrators, ontwerpers en schilders. Die gingen met het maagdelijke papier aan de slag. Het resultaat is betaalbare kunst, aldus Lang, die met de expositie geld hoopt in te zamelen voor liefdadigheidsinstellingen die zich met eten bezighouden.

De kunstwerken zijn nog tot 13 juli te bezichtigen in The Gallery Soho, 125 Charing Cross Road, Londen. Hier kun je de werken alvast online bekijken.

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok