Mozart’s menu ontrafeld
31 december 2006Lizet Kruyff en Jonneke Krans ontrafelen in Mozarts menu wat er bij de familie Mozart op tafel kwam. En en passent belichten ze ook de eetcultuur van de tweede helft van de achttiende eeuw.
Een monnikenwerk moet het zijn geweest. Wetenschapsjournalisten Kruyff en Krans speurden brieven, notities, libretti en liederen grondig na op verwijzingen naar voedsel, bereidingswijze, soupers en drankgelagen. Het gezin Mozart ging vaak op reis en - gelukkig - schreef vader Leopold dan uitvoerig aan zijn vriend, huisbaas en financier Lorenz Hagenauer in Salzburg. En bleef een deel van het gezin thuis, dan vlogen de brieven over en weer. Zo berichtten de brievenschrijvers over bijvoorbeeld een etentje bij ene vorst in Italië, een hoffeest in Versailles en het bier in Engeland. Maar ook in de libretti is genoeg terug te vinden. Ze verwijzen meestal naar wijn, soms met een stukje fazant. Zijn liedteksten hebben vaak ook een culinaire komische noot.
Mozarts menu vraagt erom van kaft tot kaft gelezen te worden. Feitjes en anekdotes over de familie Mozart wisselen elkaar af. De auteurs schetsen en passent de ontwikkeling van de nieuwe keuken in de tweede helft van de achttiende eeuw: lichter en fantasierijker eten. En de komst van kookboeken die daarmee gepaard gaat. Het is een periode waarin ongekende luxe in hogere kringen fel afsteekt tegen de honger en armoede van de burgers en boeren. Naast de pieper moeten ook maïs en sago de honger stillen. Koffie, thee en chocolade worden populair in deze tijd.
In het boek zijn ook recepten uit die tijd opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan brioches, hoerenbekjes (koekjes), ‘rijstcrème voor de herstellenden’, saus op gebraden vinken en stijfsel van aardappelen.
In dit herdenkingsjaar - Mozart werd tweehonderdvijftig jaar geleden geboren - neemt Mozarts menu te midden van andere ‘herdenkingsuitgaven’ wel een heel bijzondere plaats in. Een aanrader.
‘Mozarts menu’. Lizet Kruyff en Jonneke Krans. Uitgeverij Peereboom, € 27,50