Chefkok Yolanda van der Jagt kreeg gisteren tijdens KunsthalKOOKT het eerste exemplaar van haar kookboek Lekker Hollands uitgereikt.
Het is een veelgehoorde verzuchting van – pak ’m beet – een Italiëvakantieganger: ‘Wat jammer dat die heerlijke Italiaanse tomaten en andere groenten niet in Nederland verkrijgbaar zijn.’ Eenmaal terug zullen weinigen de Hollandse groenten en andere producten met enthousiasme in het boodschappenmandje leggen.
Maar chefkok Yolanda van der Jagt verging het anders. Na vier jaar in het buitenland te hebben gewerkt (onder andere bij Chez Panisse en River Cafe) geniet ze weer van oer-Hollandse producten én gerechten. ‘Niets heerlijkers dan langzaam gestoofde rode kool met appeltjes in de winter of de eerste nieuwe haring in de lente,’ schrijft ze in het kookboek Lekker Hollands dat ze samen met Job Franken maakte.
Van der Jagt gaat voor top ingrediënten, waarbij er het liefst zo weinig mogelijk tijd zit tussen het moment van oogsten of productie en het gebruik ervan. Want groenten die bijvoorbeeld van koelcel naar koelcel verhuizen om weken later, na een lange reis, op het aanrecht van de consument te belanden – dat komt de kwaliteit ervan niet ten goede, vertelt de chefkok aan Zestz. Ze kookt dan ook het liefst met seizoensgroenten.
Die liefde voor (liefst biologische) groenten zie je terug in Lekker Hollands. Gegrilde witlof met spekjesvinaigrette, geroosterde hutspot met witte bonen, gestoofde prei met anijszaadjes, preisoep met Zeeuwse oesters… Van der Jagt geeft de Hollandse keuken met soms één niet voor de hand liggend ingrediënt of een andere bereidingswijze een nieuw gezicht én smaak. Een soort herinterpretatie van de Nederlandse keuken dus.
Soms blijft ze echter bij de basis, zoals bij ‘ouderwets’ lekkere rode kool, soms ook ‘vertaalt’ ze een buitenlandse klassieker naar onze eigen keuken, bijvoorbeeld spaghetti met posteleinpesto. Maar het zijn altijd oer-Hollandse producten die ze in de meer dan honderd recepten in haar boek verwerkt. Moeilijk te bereiden zijn ze overigens niet en je hebt vaak niet meer dan vijf tot zeven ingrediënten per gerecht nodig.
Aandacht heeft de auteur ook voor bijvoorbeeld haar leveranciers (tja, wel fijne reclame voor de betrokkenen!), voor grillen (zo blijft de smaak behouden en krijgen ingrediënten een ‘heerlijk krokant korstje’), voor smaakzin (train jezelf daarin door ingrediënten rauw te proeven) en asperges (een aspergemenu sluit je op de klassieke manier af met een aardbeiendessert).
Het boek heeft een harde kaft en is overzichtelijk vormgegeven. Bovendien wordt van elk recept een foto afgebeeld. De liefde waarmee deze uitgave is gemaakt blijkt ook uit het kleinste detail: drie(!) leeslinten in de kleuren van de Nederlandse vlag.
Dat Lekker Hollands tijdens KunsthalKOOKT (nog t/m zondag 1 oktober in Rotterdam) is uitgereikt, mag geen verrassing heten. Het boek hoort thuis op dit festival met oer-Hollandse producten in de hoofdrol. En op dat culinaire erfgoed mogen we best trots zijn. Yolanda van der Jagt geeft ons met haar boek een duwtje in de goede richting.
Lekker Hollands. Yolanda van der Jagt en Job Franken. Mo’Media. € 29,95