Zomernummer ‘Bouillon’ in 60 seconden
30 juni 2006Het zomernummer van cultureel gastronomisch magazine Bouillon verscheen deze week. Een impressie.
Alle eer voor deze nieuwe rubriek ‘… in 60 seconden’ gaat naar Zestz’ favoriete Amerikaanse foodblog Slashfood. Hier treft de lezer korte besprekingen aan van pas verschenen foodmagazines en -specials in kranten en tijdschriften. Kort en krachtige samenvattingen – vandaar de titel: ‘in 60 seconds’. Die service ontbrak tot nu toe in Nederland. Daarom vanaf nu op Zestz: de nieuwste bladen in 60 seconden. Om te beginnen het zomernummer van cultureel gastronomisch magazine Bouillon.
Bouillon begint er steeds professioneler uit te zien. De nieuwe vormgeving begint langzaam uit te kristalliseren – en dat doet het blad goed. De inhoud is weer even gevarieerd als gewoonlijk, met maar liefst 34 bijdragen die qua onderwerp allerlei kanten opwaaieren. Een greep uit de inhoud:
> De Spaanse, of liever Catelaanse keuken heeft op basis van de moleculaire gastronomie een nieuwe kookfilosofie ontwikkeld. Een van de aanhangers hiervan is de gepassioneerde Carles Tejedor. Die passie deelt hij met zijn andere collega’s: elke ontdekking wordt gedeeld, elk recept uitgewisseld. Alleen zo kon deze keuken de wereld veroveren, luidt de conclusie.
> Goede koffie moet je niet drinken maar proeven. ‘Een goede koffie moet ook koud nog steeds lekker smaken’ is een van de lessen die Janneke Vreugdenhil leerde bij The Golden Coffee Box. En dat het zwarte water een ‘indringende neus’, ‘een zoete body’ en een fruitige rinsheid’ kan hebben.
> De Nederlandse bonenteelt is in commerciële zin nagenoeg uitgestorven, schrijft Diny Schouten. Maar gelukkig teelt Jaap Smak nog bijzondere bonen en erwten.
> Ubel Zuiderveld schrijft over de snackschaamte van Nederlanders. Snacks in ons land zijn niet ‘gewoon erg lekker’ maar altijd ‘vies lekker’, aldus de auteur.
> Ook een interview met Jacques Meerman, auteur van het boek ‘1001 koks’. Zijn stelling: ‘De moderne keuken is – historisch gezien – een voortzetting van de Arabische, niet van de Romeinse.’
> En een artikel over olie, die langzaam aan naast de traditionele boter en margarine komt te staan. Maria Wieltsch, afkomstig uit Oostenrijk, brengt in Nederland speciale olieën aan de man. Ze weet het zeker: over vijf à zes jaar willen de Nederlandse thuiskoks elk een fles van haar Oostenrijkse pompoenpittenolie in de keuken.
Maar ook: twee winnende verhalen in de Bouillon-verhalenwedstrijd, een bijdrage over de hop, een interview met fooddesigner Katja Gruijters, eten in de Gouden Eeuw, het menu van hotel Pera Palas in Istanbul, boekbesprekingen en nog veel meer. Kortom, een rijk nummer voor de foodliefhebber.