Verschillende natuurvoedingswinkels hebben sinds kort hun aanbod uitgebreid met ‘soja-kaviar’.
ZESTZ spotte dit luxeproduct bij Gimsel in Rotterdam. In een brief schrijft de biowinkel dat ze onlangs in contact is gekomen met Robert Khachyen, een Armeense arts die in de Verenigde Staten werkt. Khachyen is het brein achter de ‘soja-kaviar’. Met de opbrengst ervan wil hij medisch wetenschappelijk onderzoek financieren naar diagnostisch methoden voor ernstige ziektes.
De kaviaar lijkt qua uiterlijk, consistentie en smaak veel op de ‘echte’, al zullen de kenners het verschil merken. ZESTZ zag kleine zwarte ‘eitjes,’ die ziltig en zout blijken te smaken. Ze zijn gemaakt van water, soja-olie, soja-eiwit (niet genetisch gemanipuleerd), natuurlijke gom, zeezout en natuurlijk aroma uit zeewier.
Er zijn drie soorten verkrijgbaar, vernoemd naar de drie bekendste kaviaarsoorten: ‘Beluga’ (grijskleurig, zacht zilt en grote korrel), ‘Osetra (zwartkleurig, kleine korrel, iets nootachtig) en ‘Sevruga’ (grijskleurig, iets kleinere korrel dan die van ‘Belgua’).
De kaviaar op natuurlijke basis biedt voordelen ten opzichte de echte, aldus de natuurvoedingswinkel. Zo is de soja-versie cholesterolvrij, terwijl de echte zeer veel cholesterol bevat (niet goed voor hart en bloedvaten). Bovendien is het een mileuvriendelijk alternatief; dit in tegenstelling tot de echte, waarbij door de grote vraag de steurstand ernstig wordt bedreigd.
Van de prijs worden we vrolijk: 24,95 voor een potje van 125 gram. Dat is best nog aan de prijs, maar in vergelijking met de echte aanzienlijk goedkoper.