september, 2005

Ingeblikte champagne

28 september 2005

De club scene van New York weet al dat champagne een topdrankje is, maar men drinkt het niet in een glas.
Champagneproducent Moët & Chandon introduceerde in februari in de Verenigde Staten ‘Floot’ (http://www.flootwine.com). Deze champagne wordt in een blikje aangeboden. Daarmee speelt Moët in op de ’single-serving’ trend, die in Europa en Japan allang is doorgedrongen, maar nog niet in de VS – zo kennen we in het Nederlandse uitgaansleven al de picolootjes (kleine flesjes) rosé en champagne. Volgens de producent is het blikje succesvol, met name op de Hamptons, Cape Cod en de Jersey Shore. Het blikje zal binnenkort ook elders in Amerika worden geïntroduceerd, maar dan wel op geselecteerde plaatsen.
[bron: FPSnewswire]

Culinair genieten op Dag van de Ouderen

28 september 2005

Op 1 oktober, de Dag van de Ouderen, zullen WorldGranny en het Nationaal Fonds Ouderenhulp, in samenwerking met restaurants door heel Nederland, culinaire activiteiten organiseren. Een deel van de dagopbrengst gaat naar projecten voor ouderen.
De deelnemende restaurants zullen op verschillende manieren aandacht besteden aan de Dag van de Ouderen. Dit kan door het bereiden van klassieke of juist exotische gerechten, door het aantrekken van topkoks of door lokaal bekende senioren bij de campagne te betrekken. De opbrengst van Oma’s keuken / Granny’s kitchen gaat grotendeels naar ouderenprojecten in Nederland, Curaçao en Peru.
Het Nationale Fonds Ouderenhulp, dat als enige goede doel geld inzamelt voor kwetsbare ouderen in Nederland, gaat het geld investeren in de BoodschappenPlusBussen. Deze nieuwe dienst start in december, waarbij ouderen thuis worden opgehaald voor boodschappen en andere activiteiten.
WorldGranny, een onlangs opgerichte organisatie die als partner van de internationale organisatie HelpAge International ouderen in ontwikkelingslanden steunt, zal de hulp aan ouderenprojecten in Curaçao en Peru coördineren.
[bron: Iens]

Je wijnvoorraad laten taxeren

28 september 2005

Op 1 oktober begint de Nationale Wijnweek. Een week, of eigenlijk tien dagen, zijn er in heel Nederland allerlei activiteiten.
Veel Nederlandse wijnboeren laten hun wijngaard zien, her en der zijn lezingen en proeverijen, en particulieren kunnen hun eigen (bewaar)wijnen laten taxeren door leden van het College van Wijnmakelaars. Alle activiteiten zijn te vinden op nationalewijnweek.nl.

We eten vaker buiten de deur

28 september 2005

Die conclusie kan worden getrokken uit het feit dat ten opzichte van 1993 het aantal restaurants met bijna 20 procent is gestegen tot ruim boven de 10.000 bedrijven. Ook de fastfoodsector maakte in deze periode een groei door van ruim 12 procent tot bijna 10.000 bedrijven.
Die cijfers zijn afkomstig uit ‘Horeca in Cijfers’, een jaarlijkse publicatie van het bedrijfschap Horeca en Catering met actuele gegevens over aanbod, economische ontwikkelingen, werkgelegenheid en consumenten.
Uit ‘Horeca in Cijfers’ blijkt dat de oudere consument een belangrijke doelgroep wordt voor de restaurantsector. Ouderen (50-64 jaar) bezoeken vaker restaurants dan jongere Nederlanders. Van de ouderen bezoekt 49 procent wel eens een restaurant, en besteedt per bezoek gemiddeld € 21,- per persoon. Van de jongeren gaat 31 procent weleens eten in een restaurant en besteedt per persoon gemiddeld € 16,-. Gemiddeld geeft de Nederlander per persoon per restaurantbezoek ruim € 20,- uit. In de fastfoodsector is dat ruim € 5,-.
Tussen de verschillende soorten restaurants worden duidelijke verschillen in de bestedingen per bezoek per persoon geconstateerd. In Nederlands/Franse restaurants besteden gasten per persoon gemiddeld € 37,- per bezoek. Op afstand volgen de Zuid-Europese restaurants met € 21,- en de restaurants met andere buitenlandse keukens, zoals Mexicaans en Argentijns met ongeveer € 26,-. In Chinees-Indische restaurants staat per persoon gemiddeld € 14,- op de rekening.
[bron: bedrijfschap Horeca en Catering]

Rotterdamse nieuwe

28 september 2005

Rotterdam heeft weer twee nieuwe café-restaurants.
Een is eigenlijk een oude vertrouwde: Café Rotterdam in een nieuw jasje met een nieuwe naam: Rotterdam. Het is nu een allesomvattende horecagelegenheid geworden: Café (Fransachtige uitstraling), Restaurant (Europese keuken) en Club (op zaterdag en zondag).
Daar waar vroeger Brasserie de Boompjes zat, bevindt zich nu café/restaurant Blits.
Marcel Wanders tekende voor het interieur van deze nieuwe horecagelegenheid van de Hotel New York Groep. Hij heeft zich laten inspireren door theater en ‘zien en bekeken worden’. Er is een heuse love-suite: een rood gelakte box met rood tapijt, een kroonluchter en twee stoeltjes in de vorm van een hart. Bij de keuken is er – modieus – afgezien van een standaardmenukaart. Je kunt kiezen uit zo’n achttien dagelijks wisselende gerechtjes (met keuze voor vegetariërs), vanaf vijf euro. En als de fles wijn nog niet leeg is, mag deze in een winebag mee naar huis.

Wok-it mosselen

28 september 2005

Het Yersekse bedrijf Vette & Verhaart heeft ‘Wok-it Mosselen’ op de markt gebracht.
Het bestaat uit een zak mosselen (vacuüm verpakt), een zakje gesneden groenten en een sachet woksaus. Met dit gerecht zet je volgens de producent in minder dan tien minuten een maaltijd voor twee personen op tafel. Het wokpakket, te vinden in het koelvak, is verkrijgbaar in twee smaken: Indiaas en Toscaans. Een derde smaak (Thais) is reeds ontwikkeld en getest, en zal later in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
[bron: culinair.net]

Buitenmelk echt gezonder dan stalmelk

28 september 2005

In de melk van koeien die buiten grazen zit een beduidend hoger percentage onverzadigde vetzuren dan in die van stalkoeien. Dat blijk uit onderzoek van Wageningen Universiteit.
Dr. Anjo Elgersma van de leerstoelgroep Gewas- en onkruidecologie heeft samen met onderzoekers van onder meer NIZO food research honderden melkmonsters getest van proefcentra en veehouderijbedrijven. De melk van koeien die in de wei grazen, bevat vetzuren waarvan vijfenveertig procent onverzadigd is. Dit aandeel is een stuk lager in melk van koeien die in de stal staan en ingekuild gras krijgen, namelijk dertig procent.
Koeien krijgen meer onverzadigde vetzuren binnen als ze in de wei vooral de bovenkant van de grassprieten eten. Hier zit relatief veel onverzadigd vetzuur in. ‘De trend in Nederland dat de koeien meer binnen worden gehouden is dus geen gunstige ontwikkeling,’ meent Elgersma. Verzadigde vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten.
[bron: WUR]

Vis gaat eko

21 september 2005

Sinds maandag 19 september is er nu ook een keurmerk voor ‘biologische’ vis, schaal- en schelpdieren uit de Wadden- en Noordzee.
Het zogenoemde Waddengoud-keurmerk is 19 september in Den Oever gepresenteerd. Dit bio-certificaat is een initiatief van de natuurvoedinggroothandel Odin, visgroothandel Eurofish en de Waddengroep, een stichting voor de stimulering en ontwikkeling van streekproducten uit het Waddengebied.
Nog dit jaar ligt de eerste vis onder het Waddengoud-duurzaamheidskeurmerk in de natuurvoedingswinkels die hun spullen betrekken bij Odin. Voorlopig spitst het project zich vooral toe op de diklip-harder. Deze veel in de Waddenzee voorkomende vissoort is nu nog relatief onbekend. Als het aanslaat in de winkel willen de initiatiefnemers de proef uitbreiden naar andere vissoorten en handgevangen kokkels en mosselen.
Tot dusver is er één visser op Terschelling gevonden die harder vangt volgens de richtlijnen. Dat wil zeggen dat langdurig en snelvarend ‘jagen’ op de vis taboe is. Ook worden er netten gebruikt met grote mazen zodat ondermaatse vis kan ontsnappen.
Eerder maakten ook de Waddenvereniging en garnalenhandelaren als Heiploeg in Zoutkamp bekend dat zij een vergelijkbaar certificaat in de maak hebben voor ‘duurzaam’ gevangen garnaal uit Noord- en Waddenzee.
Met dit initiatief hopen vissers en handel ook te voorkomen dat ze in eenzelfde situatie belanden als de mechanische kokkelvisserij op het wad. Die wordt verboden omdat ze te veel schade aan de fauna en de voedselvoorraden voor de vogels zou toebrengen.
[bron: BioFair]

Dineren in een darkroom

21 september 2005

Van 4 t/m 21 oktober kan je in Slot Zeist in het donker dineren.
‘Het is heel bijzonder, bij tijd en wijle erg grappig, maar wel vermoeiend hoor. De gesprekken die je hebt aan tafel zijn veel diepgaander dan normaal en aan het eind van de avond nam ik afscheid van mijn -tot dan onbekende- tafelgenoten alsof ik ze al een hele tijd kende.’ Zo luidt een van de reacties op een van diners in het donker die al hebben plaatsgevonden.
Reden voor deze bijzondere, maar niet nieuwe manier van uiteten is het negentig jarig bestaan van Bartiméus, een stichting die onderwijs, zorg en dienstverlening aanbiedt aan mensen die slechtziend of blind zijn. Voor dit ‘feestje’ werkt Bartiméus samen met hotel Figi in Zeist. De prijs voor zo’n diner is € 49,50, inclusief diner, wijn en koffie. Je kan nog reserveren voor 4 t/m 21 oktober (de avonden 11, 13 en 14 oktober zijn volgeboekt).

Tuttig dineren en inspireren

21 september 2005

Donderdag 29 september is er voor iedereen die beroepsmatig bezig is met wonen (van makelaars, architecten tot stylisten) een even tuttig als inspirerend diner, onder de titel ‘Thuisfront’.
Thema is namelijk ‘de nieuwe tuttigheid’ in het Nederlandse woongedrag. Bekende grootheden uit de wereld van architectuur, interior design en marketing discussiëren met elkaar over de vraag welke tuttigheid goed is en welke fout, waar de nieuwe tuttigheid vandaan komt en wat we er ermee kunnen in het ‘woonvak’. Tevens wordt dan de bijbehorende expositie geopend. Deze is vanaf vrijdag tot en met zondag gratis voor eenider te bezoeken. Plaats: Kompaszaal, Loods 6, KNSM-laan 311, Amsterdam. Meer info op thuisfront.com.

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok