In een ingezonden brief in het Parool van 30 augustus worden producenten, winkels en consumenten opgeroepen de verspilling van versproducten een halt toe te roepen. Want de verliescijfers in Nederland zijn duizelingwekkend: 1 miljoen kuub afval, 1 miljard euro waardeverlies.
Auteurs van de ingezonden brief zijn Boris van der Ham, kamerlid voor D66, en Marc van den Heuvel, programmaleider bij stichting Agro Keten Kennis. Zij sommen in hun brief de redenen op voor de derving van versproducten. Zo hebben producenten bijvoorbeeld hiermee te maken doordat bij versgesneden groenten stronkjes en puntjes worden weggesneden en in de afvalbak belanden. Supermarkten ‘verliezen’ producten als de houdbaarheidsdatum nadert of er overheen gaat. Afprijzen kan soms nog een optie zijn, anders wordt het product weggegooid. Consumenten gooien versproducten weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is, of als een product er bijvoorbeeld niet meer goed uit ziet. Of als er gewoon te veel is ingekocht.
Hoe kunnen bedrijven deze problemen oplossen? De auteurs noemen onder andere: het verbeteren van de logistiek, nog beter inzicht krijgen in de vraag naar producten, nieuwe verpakkingen. Het milieu kan zo enorm profiteren van de forse vermindering van afval, energie en transport, menen de auteurs.
Voor de overheid zien de auteurs ook een taak weggelegd. De overheid moet bijvoorbeeld een ‘strakke kennisagenda’ opstellen. ’Een veelbelovende ontwikkeling is bijvoorbeeld precisielandbouw, waarbij de boer technologie toepast om ieder stukje van zijn akker de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te geven en om continu te weten hoe het gewas zich ontwikkelt’. Een andere ontwikkeling is bijvoorbeeld het plaatsen van chips in verpakkingen, die de kwaliteit van de verpakking nauwlettend in de gaten houden.
Tegelijkertijd realiseren de auteurs zich dat ‘enige uitval van versproducten’ altijd wel zal blijven. Maar dan is het zaak om het afval nuttig te besteden. Zo kan afval uit bedrijfskeukens en restaurants omgezet worden tot bio-energie.