mei, 2005

Minder zout graag

27 mei 2005

De grote vraag die de voedingsindustrie nu bezighoudt is: hoe kan men het zout in de producten verminderen.

Suiker, zout en slechte vetten zijn op dit moment de belangrijkste voedselitems in de voedingssector, zegt Paulus Verschuren van een onderzoekscentrum van Unilever in Vlaardingen in de Volkskrant. De Nederlandse Gezondheidsraad achtte vijf jaar geleden een vermindering van het zoutgebruik van consumenten met 20 procent haalbaar. Dan zouden we 6 gram natriumzout per dag gebruiken.
En dus gaat de voedingsindustrie op zoek naar alternatieven. Kalium- of magensiumzout kan als vervanger dienen, maar zorgt voor een bittere smaak die zou moeten worden gemaskeerd. Natriumzout zorgt er niet alleen voor dat eten zout smaakt, het werkt ook als smaakversterker en ook díe functie vraagt om een surrogaat.
Het zoutgebruik ligt, aldus de Volkskrant, in Engeland en Ierland 20 procent hoger dan in Nederland. Met onze zout-inname valt dus nog wel mee, zou je denken. Maar wie veel boterhammen eet, zit al snel aan zijn dagelijkse zout-tax. Vier boterhammen zorgen dagelijks al voor 20 procent van de totale dagelijkse zout-inname.

Tofu, rijst en wijn in cosmetica

27 mei 2005

Sojamelk, rijst en wijn zijn populaire ingrediënten voor cosmetische producten.

De consument is voorzichtiger geworden met het gebruik van cosmetia afkomstig uit de petrochemische industrie of van dierlijke producten. Daarom kiest men vaker voor producten gemaakt van natuurlijke ingrediënten, schrijft Sifi.com. Zo maakt Saitama Prefecture van sojamelk een lotion. Het cosmeticabedrijf kwam op het idee omdat steeds meer jonge vrouwen ’s morgens sojamelk drinken. Ook levert het bedrijf zeep, gemaakt van tofu en sesam.
Het cosmeticabedrijf Kose Corp maakt gebruik van rijstextracten en NP CoWine heeft als ingrediënt wijn, waarin het antioxidant polyphenol zit.
Of dergelijke producten in Nederland verkrijgbaar zijn is niet bekend.

Het afwasfornuis

27 mei 2005

Gespot in het Parool van 24 mei: een drie-in-een-combinatie, bestaande uit een fornuis, oven en afwasmachine (voor zes couverts). Kijk op www.candy.nl.

Dineren in het duister

27 mei 2005

Dans le noire, het Parijse restaurant waar je in het pikkedonker eet, opent deze zomer een tweede restaurant in Londen.

In samenwerking met een Franse blindenvereniging opende Edouard de Broglie in 2004 restaurant Dans le noire, waar gasten eten in het donker en bediend worden door blinde obers. Het gaat De Broglie hierbij om de zintuigelijke waarnemingen tijdens het eten.
Nu heeft de Fransman het voormalige restaurant Maison Novelli in Clerkenwell Green, Londen, gekocht. Het restaurant moet in juli z’n deuren openen.
[bron: The Times]

Amsterdamse keukens proeven

27 mei 2005

Van 2 t/m 5 juni hebben 22 Amsterdamse restauranthouders hun tenten opgeslagen op de Nieuwmarkt in Amsterdam.

Allerlei soorten restaurants – van Vermeer (met Michelinster) tot Nam Kee (Chinees), van Dorrius (Hollandse pot) tot Noa (‘fusion’) – laten tijdens ‘Amsterdam Culinair ’05’ bezoekers kennismaken met hun keukens. Ook presenteren zich verschillende clubs, zoals het superhippe Jimmy Woo, en dus draaien er dj’s en treden er bands op. Ook is er kleinschalig theater.
Amsterdam culinair werd in 1999 voor het laatst gehouden op het Amstelveld in Amsterdam, maar moest na klachten van omwonenden – letterlijk – het veld ruimen.

Meer info ts te vinden op amsterdam-culinair.nl.

Badderen bij 11

27 mei 2005

De Amsterdamse hotspot 11 heeft nu zijn dakterras geopend.

Op het dakterras van 11, gelegen op de twaalfde verdieping van het voormalige PTT-gebouw, kun je niet alleen drinken, eten, zonnen, maar ook badderen in een van de hottubs die op het dak zijn geplaatst. Badkleding en handdoek meenemen.

Eigen groenten telen

27 mei 2005

De Chelsea Flower Show, afgelopen dinsdag in Engeland gestart, toont verschillende groententuinen.

Volgens Guy Barter, adviseur van de Royal horticultural Society, is de belangstelling voor het telen van groenten te danken aan Jamie Oliver die gezond eten propageert. Oliver maakte zich al eerder sterk voor gezonder eten op scholen.
Barter en zijn collega’s krijgen steeds vaker vragen over het telen van groenten. Barter ziet sowieso een grotere belangstelling voor ‘tentoonstellingen’ van groente en fruit.
Op de Chelsea Flower Show tonen chefkok Raymond Blanc en Newington Nurseries exotische producten uit Maleisië die alle in de UK kunnen worden geteeld.

[bron: news.scotsman.com]

‘Claims functional foods zeggen vaak weinig’

21 mei 2005

De claims op verpakkingen van functional foods, zoals anti-rimpelyoghurt, suggereren nog altijd vaak meer dan ze kunnen waarmaken.

Dat zegt hoogleraar humane voeding aan de Wageningen Universiteit Martijn Katan in het blad Intermediair.
Fabrikanten maken handig gebruik van vage claims die door consumenten verkeerd worden geïnterpreteerd. ‘Er is een grote leemte tussen wat de consument denkt en wat de fabrikanten claimen.’ Katan wijst daarbij onder meer op Actimel van Danone. Op de verpakking staat vermeld dat dit product ‘de weerstand’ verhoogt. ‘Iedereen denkt dan dat je geen griep meer krijgt, maar dat staat er niet en dat claimen ze ook niet.’ Op de website wordt louter gerept van het ondersteunen van goede flora in de darmen.

Max Havelaar lanceert witte ananas

21 mei 2005

Sinds kort ligt er witte ananas met het Max Havelaar Keurmerk in de winkels van Albert Heijn.

De Sugar Loaf-ananas is wit van kleur, zoet en geurig. Een organisatie van 77 kleine ananasboeren uit Centraal-Ghana is het gelukt hun product via de exporteur en verwerker ‘Blue Skies’ te leveren aan de Nederlandse supermarkt. Nederland heeft hiermee een wereldprimeur: versgesneden biologische ananas uit Ghana met het Max Havelaar Keurmerk.

Koken volgens De Kas

21 mei 2005

Het Amsterdamse restaurant De Kas heeft vijftig recepten gebundeld.

De Kas is vooral bekend door zijn inpandige plantenkas die de koks van verse groenten en kruiden voorziet. Eind vorig jaar verscheen het boek ‘Restaurant De Kas’, onder redactie van Harold Hamersma en Ronald Hoeben (die ook de foto’s verzorgde). Culinair journalist Diny Schouten verzorgde een essay.

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress Berichten (RSS) en reacties (RSS)
Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok