Minder zout graag
27 mei 2005De grote vraag die de voedingsindustrie nu bezighoudt is: hoe kan men het zout in de producten verminderen.
Suiker, zout en slechte vetten zijn op dit moment de belangrijkste voedselitems in de voedingssector, zegt Paulus Verschuren van een onderzoekscentrum van Unilever in Vlaardingen in de Volkskrant. De Nederlandse Gezondheidsraad achtte vijf jaar geleden een vermindering van het zoutgebruik van consumenten met 20 procent haalbaar. Dan zouden we 6 gram natriumzout per dag gebruiken.
En dus gaat de voedingsindustrie op zoek naar alternatieven. Kalium- of magensiumzout kan als vervanger dienen, maar zorgt voor een bittere smaak die zou moeten worden gemaskeerd. Natriumzout zorgt er niet alleen voor dat eten zout smaakt, het werkt ook als smaakversterker en ook díe functie vraagt om een surrogaat.
Het zoutgebruik ligt, aldus de Volkskrant, in Engeland en Ierland 20 procent hoger dan in Nederland. Met onze zout-inname valt dus nog wel mee, zou je denken. Maar wie veel boterhammen eet, zit al snel aan zijn dagelijkse zout-tax. Vier boterhammen zorgen dagelijks al voor 20 procent van de totale dagelijkse zout-inname.