Zestz
 
payday loans
Talkin Foodlingo: Pontack Sauce
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Pontack Sauce.

Het opgraven van ons culinaire erfgoed gaat gek genoeg in foodgroepen. Na de hervonden groenten, vlees, gerechten, bereidingswijzen, (cocktail)bitters en kruiden, zijn nu de condimenten aan de beurt. Smaakmakers, zoals een simpele saus à la mosterd. Mag Engeland wellicht weinig onvergetelijks hebben bijgedragen aan de wereldkeuken, het is wel hét land van de condimenten. Waarvan Worcestershire en HP sauce slechts twee legendarische voorbeelden zijn. Condimenten zijn überhaupt een dingetje sinds zout-, suiker- en vetreducties ons dwingen elders smaak vandaan te halen. Denk aan de wereldwijde hype rond de vermeend Thaise Sriracha chilisaus.

In de Pontack sauce van donkere vlierbessen en geurige specerijen komen traditie, historie en smaakmakendheid samen. Stond-ie al een tijdje te verstoffen op de plank der culinaire historie, nu beleeft de saus een come-back 2.0 met zelfs een Twitter-account.

Dit ‘geheime wapen van het keukenkastje’, aldus het legendarische Britse restaurant River Cottage, verwijst in naam naar François-Auguste de Pontac (1636-1694), erfgenaam van de beroemde Premier Cru uit de Bordeaux, Haut Brion. Hij opende in 1666 in Londen een taveerne om zijn wijnen te promoten: ‘Enseigne de Pontac’, oftewel ‘Pontacs Hoofd’ vanwege het portret van zijn illustere vader op het uithangbord. In deze instant fashionable plek tolden types als John Locke, Daniel Defoe en Jonathan Swift regelmatig na een urenlang verblijf naar buiten. Op de kaart: erfgoedgerechten als ragout van vetgemeste slakken en kippen krap twee uur uit het ei.

Pontac’s taveerne is helaas niet meer, maar de man heeft, zo wil de historie, ons een saus nagelaten. Een perfecte begeleider van wild en stoofpotten. Duurzaam en de ideale keukenkastbewoner bovendien, want het schijnt dat het flesje na zeven jaar stof vergaren op z’n best is. Desondanks wordt de saus, net als sriracha, momenteel veelvuldig thuis vers gehacked. Inclusief de waarschijnlijk allereerste kunstmatige toevoeging ooit gevonden in een condiment: de letter ‘k’ die niet van nature in de Pontacjes werd aangetroffen.

www.pontack.co.uk; Twitter: @Pontacksauce.

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer