Zestz
 
payday loans
Talkin’ Foodlingo: Bleekpot

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: bleekpot.

Eten is vooruitzien. Tenminste, dat was het nog niet zo heel lang geleden. Toen moest je, net als eekhoorntjes nog altijd moeten, in de zomer de voorraadkelder volstouwen met eten voor de winter. Nu loop je simpelweg middenin die winter de supermarkt binnen voor aardbeien. Behalve zij die in eigen (micro)moestuin wroeten en zo weer the hard way leren dat eten wel degelijk vooruitzien is. Tijd, dus, om vooruit te blikken naar het nieuwe groeiseizoen en alvast de nodige hardware aan te schaffen. Hoog op het wenslijstje van de geoefende (micro)moestuinier staat dit jaar de bleekpot. Het afgelopen voorjaar stond bij verschillende restaurants, waaronder Hertog Jan** in Brugge, in het teken van huisgebleekte groenten. Van rabarber tot zeekool. En dat zal komend voorjaar niet anders zijn. Integendeel. Zelfmoestuinierende chefs doen het vanwege het opvallende uiterlijk en de minder bittere smaak, die ruimte geeft aan verborgen subtielere smaaktonen.

Moestuinschrijver Liesbeth Spreeuwenberg van sooogood.nl legt de werking uit van het klokvormige aardewerk, dat ook wel forceerpot heet en ook bij haar bovenaan het verlanglijstje staat: ‘Je kunt er niet alleen sommige planten mee bleken, maar tegelijk eerder oogsten. Zodra bijvoorbeeld de rabarber in februari gaat uitlopen, zet je er een met stro gevulde bleekpot op, om een microklimaat te creëren.’ De plant wordt zo met zachte dwang uitgenodigd (geforceerd) om alvast te gaan groeien. En omdat hij dat in het donker doet, ontwikkelt hij minder kleur, smaak en bite dan in daglicht en -lucht. Spreeuwenberg: ‘Na een week of drie (afhankelijk van het weer) oogst je lichtroze, malse rabarberstengels.’

Eten is vooruitzien. En soms een béétje smokkelen. Maar, maak niet de fout om elk voorjaar dezelfde plant te bleken. Het premature groeien put ze namelijk wel wat uit.

(Foto: links: handgedraaide Friese bleekpot, te koop bij www.tuinspul.nl; rechts: gebleekte rabarber & co. bij restaurant Hertog Jan in Brugge (Marjan Ippel))

© Zestz / Marjan Ippel 2011

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer