3 vakantieleestips

Welk culinair leesboek gaat mee op vakantie? Zestz maakte een top-3 van pas verschenen (kook)titels.

Eten, drinken en slapen
Door zijn fors uitgevallen formaat zorgt ‘Eten, drinken en slapen’ voor een extra zware reistas, maar daar staat veel leesplezier tegenover. Schrijver Ronald Giphart leverde een parel van een boek af. Hij doet hierin verslag van zijn culinaire stage bij Jonnie Boer van De Librije en Sergio Herman van Oud Sluis, beide goed voor zes (!) Michelinsterren. Hij draait mee in de keuken (en brengt bij Oud Sluis onder andere met een spuitzak speldenknopjes speculaasvulling op glibberige kokosravioli aan), observeert (voortdurend vinden bij De Librije in alle geledingen checks-and-balances plaats, verwijzend naar mulletjes die tig keer op eventuele achtergebleven graten worden onderzocht) en nuttigt niet alleen met alle koks ontbijt en lunch, maar mag ook als officiële gast in de eetzaal aanschuiven. Daarmee schetst Giphart een mooi beeld van het wel en wee van de twee sterrenrestaurants. Waarbij de lezer achterblijft met het idee wat voor een topprestatie de chef-koks en hun toegewijde personeel elke dag leveren. Wie zich geroepen voelt zo’n prestatie te evenaren, kan zich wagen aan de ingenieuze en bewerkelijke recepten van beide koks, die in het boek opgenomen zijn. Of kiezen voor de makkelijker recepten waarmee het keukenpersoneel tijdens ontbijt en lunch krachten opdoet voor weer een volgende ronde. En handig: die recepten zijn vakantieproof.

Wijnreis door mijn lichaam
Dit hét boek voor de wijnliefhebber. Of liever gezegd voor de wijnliefhebber die zich wel eens zorgen maakt over zijn dagelijkse drinkgedrag. Nee, we doelen hier niet op probleemdrinkers, maar op liefhebbers die elke dag genieten van een paar glazen. Kan dat wel goed zijn? Die vraag stelde wijnjournalist Harold Hamersma zichzelf. En hij heeft er alle reden toe. Hij proeft jaarlijks van zo’n 7000 flessen - meestal enkele slokken, waarna de geproefde wijn keurig in de spuugbeker belandt. Maar Hamersma drinkt ook weleens voor zijn plezier een flesje weg. Wat doet dat met zijn lichaam? Denk bijvoorbeeld aan nieren, hart en huid. Op zoek naar antwoorden dook de wijnschrijver in wetenschappelijke onderzoeken naar wijn en de effecten ervan op het lichaam. Hamersma, die zichzelf kerngezond noemt, zag daarin bevestigd dat wijn goed voor het lichaam is. Van die reis door de onderzoeken en daarmee door zijn lichaam doet Hamersma in een leesbare en smeuïge stijl (’mijn mond [is] in de afgelopen jaren een bedrijfsruimte geworden’) verslag van. Met dit boek heeft de uitspraak ‘Op jullie gezondheid’ een extra dimensie gekregen.

Lunch in Parijs
Tot slot een luchtig liefdesverhaal, met recepten. De New Yorkse Elizabeth Bard verhaalt hier over haar liefde voor een Fransman, Gwendal genaamd. Ze besluit naar Parijs te verhuizen en krijgt er een tweede liefde bij: de Franse keuken. Die culinaire liefde zorgt er uiteindelijk voor dat ze zichzelf staande weet te houden, want de cultuurshock valt haar niet bepaald mee. Bard kraakt zo hier en daar harde noten over de Franse cultuur, zonder dat ze al te cynisch wordt. Maar op haar best in deze waargebeurde lovestory is ze toch in haar passages over koken. Elk hoofdstuk sluit ze af met een aantal smakelijke, makkelijk te bereiden recepten. Vakantiegangers hebben daarmee behalve een roman ook een Frans kookboek in handen. Een receptenregister maakt dit boek compleet.

Ronald Giphart & Jonnie Boer & Sergio Herman, Eten, drinken en slapen; lees-kookboek met (on)mogelijke recepten voor thuis, B for books, 34,95 euro

Harold Hamersma, Wijnreis door mijn lichaam; over de positieve effecten van wijn drinken, Nieuw Amsterdam, 17,50 euro

Elizabeth Bard, Lunch in Parijs; een liefdesverhaal met recepten, Uitgeverij Prometheus, 15 euro

© Zestz / Ronald de Nijs

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok