Sweet dreams come true

Crisis of geen crisis, nog steeds volgen mensen hun hart en beginnen een cupcake-, taarten- of chocoladewinkel. Drie kersverse ondernemers vertellen hun verhaal.

Afgelopen zondag 17 oktober namen Pimm en Marcel van der Donk een kijkje op de underground boerenmarkt in Amsterdam. In mei van dit jaar stonden ze zelf met eigengemaakte truffels op de eerste editie van deze markt met microproducenten. Inmiddels zijn ze ‘bovengronds’ gegaan. Sinds deze week noemen ze zich de trotse eigenaren van VANDERDONK Fine Chocolates in Amsterdam. ‘We gaan nu proefdraaien en hebben op 7 november de officiële opening,’ aldus Pimm. CupCakeChic in Den Haag is bezig met de verbouwing van haar tweede filiaal. ‘De eerste opende op 22 mei, de tweede volgt op 1 december,’ zegt Viran Tilakdharie. En voor Marjorie Borkus ligt de opening van TaartenMuffin.nl in Rotterdam alweer twee maanden achter haar. ‘De eerste weken was ik redelijk afgedraaid, maar inmiddels heb ik routine in het werk gekregen. Het bevalt goed.’

Geen culinaire beroepsachtergrond
Opvallend is dat de ondernemers geen culinaire beroepsachtergrond hebben. Marjorie Borkus (Taart en muffin) heeft Nederlands en Fiscaal Recht gestudeerd. Na acht jaar als fiscalist te hebben gewerkt, besloot ze het roer om te gooien. Viran Tilakdharie zat in de arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Sinds 1 juli is hij fulltime bezig met CupCakeChic. Zijn zakenpartner en mede-eigenaar Alex de Ruiter, architect van origine, werkt nog vier dagen per week als consultant bij een ingenieursbureau.

Thuis aan de slag
‘Pimm komt uit het hedendaagse kunst-wereldje,’ zegt Marcel van der Donk, die zelf in de design- en reclamewereld werkzaam was. ‘Mijn passie is altijd chocolade maken geweest; dat heb ik van mijn grootmoeder Erika die chocolatière was.’ Aanvankelijk wilden de heren naar Cornwall verhuizen en daar een chocolaterie openen. Ze kozen toch voor Amsterdam. Van der Donk: ‘We hadden al een paar machines aangeschaft en zijn thuis begonnen met de productie van bonbons. De verkoop liep via onze website.’

Nog een website
Marjorie Borkus belandde eind 2009 in Kaapstad, toen haar partner hier een paar maanden als chirurg kon werken. Borkus nam een break en volgde in Kaapstad cursussen taarten bakken en decoreren én webdesign. ‘Voor de grap heb ik een website voor een taartenwinkel gemaakt en in Nederland teruggekomen heb ik TaartenMuffin.nl gewoon live gezet.’ De zaken gingen goed. ‘Mijn vriend gooide mij en mijn bakspullen de keuken thuis uit… [lacht] Ook was het bakwerk niet meer te combineren met mijn baan als fiscalist.’ Toen ze een ‘heel leuk pand’ in Rotterdam Noord tegenkwam, hakte ze de knoop door.

Dagverse producten
Ook CupCakeChic begon met een website. ‘De afgelopen jaren hebben we op kleinschalige basis gecaterd voor grote ondernemingen. Ook voor familieleden hebben we vele taarten gebakken. De bestellingen bereidden we in een gehuurde keuken. Maar we wilden graag een plek hebben waar onze klanten die bereiding kunnen beleven,’ zegt Viran Tilakdharie. Het werd een winkel die dicht bij huis ligt. ‘We zijn vaak ’s nachts bezig met bakken, om de producten dagvers aan te kunnen bieden.’

Droomlocatie
‘De stap naar een winkel hoorde bij onze droom om iets met z’n tweeën te ondernemen,’ zegt Pimm van der Donk. Een vriend vond hun droomlocatie: een pandje in de Nieuwe Spiegelstraat. Pimm en partner Marcel zien de toekomst van het net geopende VANDERDONK Fine Chocolates ‘met vol optimisme’ tegemoet. Marjorie Borkus: ‘Als deze eerste twee maanden een voorbode zijn voor de toekomst van TaartenMuffin.nl, zie ik die rooskleurig tegemoet.’ Ook Viran Tilakdharie toont zich enthousiast: ‘Binnenkort openen wij onze tweede CupCakeChic in Den Haag. Een derde winkel hebben we al op het oog.’

© Zestz / Ronald de Nijs 2010

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok