Mousserende wijn net zo goed als champagne

Een veel goedkopere mousserende wijn is vaak net zo lekker en goed. Dat blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond op 21 december heeft gepubliceerd in de Consumentengids.

De Consumentenbond liet zeven champagnes (gemiddelde prijs 22 euro) en zeven mousserende wijnen (gemiddeld 8 euro) testen door een groep van 42 consumenten en een panel van 7 experts. De belangrijkste conclusie: alle ‘bubbelwijn’ scoort redelijk tot goed en de champagnes zijn niet per definitie beter of lekkerder dan sekt of cava.

Henkell Trocken nr. 1
Bovenaan staat een Duitse sekt van 7,70 euro (Henkell Trocken), terwijl de rij wordt gesloten door een echte champagne (Comte de Noiron) van 19 euro. Bij het opstellen van de ranglijst is het gemiddelde genomen van het consumentenoordeel en het kwaliteitsoordeel van de experts.

Oordelen lopen sterk uiteen
Het oordeel van consumenten en experts over de verschillende champagnes en mousserende wijnen loopt sterk uiteen. Maar ook onderling zijn de wijnkenners en sommeliers het lang niet altijd eens. Vinden consumenten de nummer 2 uit de test (Moët & Chandon) het lekkerst, de experts zetten deze champagne op een vijfde plaats. En is nummer 4 (Piper Heidsieck) bij de kenners gedeeld eerste, de groep consumenten plaatst deze champagne bijna onderaan.

Rapportcijfer 1 of 8?
Ook het oordeel van de experts over de Comte de Noiron is opmerkelijk. Deze champagne krijgt van één kenner een 1 en van een ander een 8.
Champagne mag alleen de naam ‘champagne’ dragen als de mousserende wijn wordt geproduceerd in de gelijknamige Franse regio. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 3 miljoen flessen champagne verkocht. 

Een Reactie op “Mousserende wijn net zo goed als champagne”

  1. Champagne Service Says:

    Champagne en mousserende wijn blijft in Nederland een verhaal apart! Waar in vele landen heel normaal tijdens het uitgaan een fles champagne wordt besteld, doen wij het in Nederland met goedkope, zoete witte wijn. Wij drinken mousserend of Champagne helaas alleen met feestelijkheden.
    Dan willen wij merk champagne’s, want het is een speciale aangelegenheid. Hierdoor ontdekken wij niet de kleinere champagnehuizen die hele goede en betaalbare Champagne kunnen maken. Ik raad dus een ieder aan Ruinart Champagne en zijn goedkopere broer Moutard Champagne. Zie http://www.champagneservice.nl

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok