Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: Schorle
Categorieën: Talkin' Foodlingo

rhabarberschorleFoodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Schorle.

‘Nederland’ – lees: de Nederlandse bierbrouwer – is gevallen voor de Radler. Een van oorsprong Zuid-Duitse mix van bier en citroenlimonade. Vorige maand werd een van de talloze Radlers die inmiddels de NL markt overspoelen, zelfs beloond met een innovation award. Tijdens datzelfde prijzengala werd ook de Boursin-wannabe Heks’nkaas gelauwerd. Hetgeen de vraag rechtvaardigt waar deze award het best tot z’n recht komt: in de prijzen- of in de bezemkast.

Duitsland vormt al jaren een vruchtbare bron voor Nederlandse terrasdrankjes (Bionade, Afrikola, Wostok, Radler). Zelfs de Italiaanse Hugo en Aperol Spritz stroomden via de oosterburen ons land binnen.

Benieuwd of dit succes ook is weggelegd voor Schorle, de zomermix van vruchtensap, -siroop of -limonade en parelend water uit bron of kraan. Door de afwezigheid van alcohol en de aanwezigheid van bubbels past de basic Schorle perfect in de huidige terraszeitgeist.

Zelfs al zijn er talloze Schorlevarianten in flessen te koop, ook deze Duitser mix je bij voorkeur zelf, om kosten zowel als smaak en suikerpercentages in eigen hand te kunnen houden. Klassiek is de Apfelschorle (appelsap met bruiswater). Al een paar jaar total hip op het Duitse terras is huisgemaakte Rhabarberschorle. En ook met Holunderschorle (met vlierbloesem) kun je worden gezien.

AHGZ, de toonaangevende ‘Newsletter für Hotellerie und Gastronomie’, gaf vorige week serieuze Schorle-spijstips. Apfelschorle zou het geweldig doen bij vis. En aalbessenschorle bij pittig Aziatisch eten. Is dat een tikje té innovatief, probeer dan Weinschorle, gebaseerd op hetzelfde principe. Plat gezegd: wijn met bruiswater. Waarbij de precieze verhouding én match afhankelijk is van de gebruikte wijn(druif).

Er bestaat inmiddels ook koffie- en Sektschorle. En interessant voor bierbrouwers: bierschorle. En omdat de smaken bij een Schorle enkel verdund worden, in plaats van vermeerderd, zijn Schorle-spijscombi’s in principe een eitje. Ook zonder gastronomische educatie. Dit in tegenstelling tot Radler-spijscombi’s die tot flinke hoofdbrekens kunnen leiden.

Om de radeloze Radlerfan een eindje op weg te helpen: installeer je tijdens Nederland-Spanje op de bank met in de ene hand een Radler en in de andere een ‘Royke’ (naar de ‘stylist van het zuiden’ Roy Donders vernoemd worstenbroodje met gebakken katenspek), waaroverheen je een flinke klodder Heks’nkaas hebt gesmolten. Beide tegelijk naar de mond bewegen en onderwijl juichen.

(illustratie: onze lievelingsschorle: de weliswaar gefleste, maar ambachtelijke en flink zure Rhabarberschorle van Hofgarten Schorlen; © Katharina Haines, www.haines.de)

© Zestz / Marjan Ippel 2014

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer

>