Zestz
 
Culinair nieuws in bites: Consultant geeft New Yorkse nanny’s recepten op maat
Categorieën: foodnieuws

Schermafbeelding 2013-11-17 om 17.31.07Het culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: consultant geeft New Yorkse nanny’s kinderrecepten op maat, de best (food)uitvindingen van 2013 volgens Time en Gevaarlijke trend: watjes eten om af te vallen.

-> Consultant geeft New Yorkse nanny’s kinderrecepten op maat
Het zal je als New Yorkse ouders maar gebeuren. Wil je dat je kinderen goed eten (denk bijvoorbeeld aan glutenvrije salade van kale (soort boerenkool)), blijkt de nanny voor je kroost vistssicks in de magnetron te gooien. Wat nu? Je huurt een consultant in die voor 2500 dollar 30 recepten op maat levert, geheel passend bij de kinderen. (Slate) [foto: Ed Yourdon]

-> ‘Slag tegen diabetes is verloren’
De wereld heeft volgens wetenschappers de strijd tegen diabetes verloren: het probleem is niet meer in de hand te krijgen. (Foodlog)

-> Fairtradechocolade minder eerlijk dan gedacht
De boeren waar fairtradehandelaren inkopen, krijgen wel beter betaald voor hun cacaobonen. Maar die bonen zijn maar een fractie van de bonen die bij de productie van chocoladeletters worden gebruikt. (Parool)

-> Dit sushirestaurant is wel heel erg geautomatiseerd
Geen obers meer in dit Japanse sushirestaurant. Tik op het scherm de gewenste sushi in en het komt op een bordje naar je toe. (Trendhunter)

-> Gevaarlijke trend: watjes eten om af te vallen
Op Youtube zijn filmpjes the zien hoe jonge meisjes in bijvoorbeeld sinaasappelsap gedrenkte watten eten. Op die manier krijgen ze een vol gevoel, alsof ze een hele maaltijd op hebben. Een gevaarlijke trend, zeggen deskundigen. Het kan niet alleen tot verstoppingen leiden, maar belangrijker nog: je krijgt helemaal geen voedingsstoffen binnen. (CBS)

Schermafbeelding 2013-11-17 om 17.43.05-> Modernist Cuisine at Home nu ook voor op de iPad
Voor de kookliefhebbers is er goed nieuws: het boek Modernist Cuisine at Home is nu ook op de iPhone en iPad beschikbaar. Het boek is een afgeleide van het originele Modernist Cuisine: een uitgebreide encyclopedie in zes delen, gemaakt door voormalig Microsoft-man Nathan Myhrvold. (iPadClub)

-> De best (food)uitvindingen van 2013 volgens Time
Tussen de veelal high-techuitvindeingen treffen we ook twee foodgerelateerde aan: een alcoholische drank gemaakt van koffie en de cronut. (Time)

-> Zijn volkskeukens een oplossing voor het voedseloverschot?
De (Vlaamse) Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren (Velt) organiseert de komende maanden 16 volkskeukens in Antwerpen. Telkens zal er gekookt worden met voedseloverschotten van lokale bioproducenten en -distributeurs. Dit kadert in het pilotproject ‘Volkskeuken Deluxe’ en de vraag hoe je lokale voedseloverschotten goed kan benutten. (Vilt)

Schermafbeelding 2013-11-17 om 11.25.05-> Kookboek moet meisjes in gedwongen prostitutie helpen
Kookboeken en kinderprostitutie. Zie jij de link? ‘Tijdens het maken van een gerecht krijg je één kans om het goed te doen. Niet gelukt is opnieuw beginnen. Meisjes in de gedwongen prostitutie hebben vaak ook maar één kans. Een kans op een beter leven, op een menswaardig bestaan,’ aldus het persbericht bij het zojuist verschenen Feelgood Food kookboek. De gehele opbrengst gaat volgens de organisatie naar Free a Girl. Aan het boek – met 30 recepten – hebben een kok en verschillende BN’ers belangeloos meegewerkt. (Freeagirl)

-> Met je smartphone op zoek naar de verste vis
De Wageningse promovenda Jenneke Heising (Foor Quality & Design Group) hoopt volgend voorjaar op een intelligente verpakking te promoveren. (Foodlog)

-> Wordt Groot-Brittannië een land van thuiscocktailshakers?
De stijgende verkoop van spiritualiën in Groot-Brittannië lijkt erop te wijzen dat steeds meer Britten thuis de cocktailshaker ter hand nemen. (Telegraph)

Schermafbeelding 2013-11-17 om 17.49.20-> Geen knoeiboel dankzij achthoekige koekenpan
Van onderen is de pan rond, maar de rand heeft een acht hoeken. Dat is vooral handig als je een saus op borden wilt gieten. (Trendhunter en Wired)

-> We eten steeds meer eieren
Er worden steeds meer vrije uitloop- en biologische eieren gekocht. (Nederlandse Vakbond Pluimveehouders)

-> Een kwart van de VS leeft op de bon
Europa leest in de zijlijn over de voedselbonnen in de VS. Waarschijnlijk zijn er echter maar weinig lezers die zich realiseren hoe groot de impact van het voedselbonnensysteem op de Amerikaanse economie én gezondheid is. (Foodlog)

-> Broodconsumptie omlaag door paleodieet?
‘Dieetgoeroe Kris Verburgh zou sociologen versteld moeten laten staan. Hij kreeg de consumptie van brood omlaag. Als we de krant tenminste mogen geloven,’ schrijft Foodlog. Tja, is de broodconsumptie inderdaad door het paleodieet omlaag gegaan? Het bericht lokte op Foodlog vele reacties uit. De interessantste is volgens ons die van een bakker: ‘[…] Wij zijn van een slowfoodbrood naar een fastfoodbrood gegaan. [...] Ik vind het jammer dat wij als bakkers niet naar ons zelf kijken maar het boek de schuld geven. Ga terug naar de basis en maak gebruik van oude vergeten granen. Maak ook gebruik van oude technieken zoals zelf gemaakte desem. […].’ (Foodlog)

-> Heston Blumenthal open fastfoodrestaurant
Op vliegveld Heathrow open de Britse driesterrenchef Heston Blumenthal een nieuw restaurant waar hij ‘Britse favorieten’ zoals fish and chips en pizza zal serveren. Hij is niet de eerste. In 2008 opende Gordon Ramsay al een restaurant op dit vliegveld. (Telegraph)

Schermafbeelding 2013-11-17 om 17.54.45-> Revival van de rijdende winkel
Nederland telt nog zo’n 300 ‘rijdende winkels’. Groothandel Kruidenier Foodservices uit Rotterdam wil de SRV-man van weleer nieuw leven inblazen. (Culinair.net) [Foto oude SRV-wagen: Sebastiaan ter Burg]

-> Britse moeders krijgen winkelbonnen voor borstvoeding
Britse moeders die hun baby het eerste half jaar borstvoeding geven, kunnen daarvoor 200 pond (238 euro) in bonnen krijgen. (Volkskrant)

-> Amsterdamse horeca biedt hulp aan noodlijdende gezinnen
De horeca in Amsterdam is begonnen met het project Streetsmart. Restaurants verzamelen geld in voor de arme gezinnen die in nood verkeren en op straat kunnen komen te staan. (Parool)

© Zestz / Ronald de Nijs 2013

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer