Zestz
 
Payday loans uk
Culinair nieuws in bites: Hoe de lijst ‘World’s 50 Best’ ervoor heeft gezorgd dat toprestaurants hun zaak anders runnen
Categorieën: foodnieuws


Het culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: hoe de lijst ‘World’s 50 Best’ ervoor heeft gezorgd dat toprestaurants hun zaak anders runnen, 100 restaurants in NY willen minder voedsel verspillen en we zijn allemaal cafeïneslaven.

-> Hoe de lijst ‘World’s 50 Best’ de manier heeft veranderd waarop toprestaurants hun zaak runnen
We kennen allemaal de Michelingids, waarin restaurants met 1, 2 of 3 sterren prijken. Sinds 2002 is er de ‘World’s 50 Best Restaurants’ bijgekomen. Een lijst die in tegenstelling tot Michelin een top-50 uitbrengt. En daarmee inmiddels de wereldwijde pers bereikt. De ‘juryleden’ van deze lijst (chefkoks, culinaire journalisten en andere ‘foodies’) mogen alleen een restaurant nomineren waar ze de afgelopen 18 maanden hebben gegeten. Maar waar ga je als jurylid allemaal eten? Volgens een heel informatief artikel van Grubstreet blijkt dat internationale culinaire conferenties een grote invloed uitoefenen. Zo organiseerde de Amerikaanse chefkok Grant Achatz een gastronomische conferentie in Lima, Peru. En zowaar, dit jaar al duiken restaurants uit Lima op in de lijst. Verder proberen (top)restaurants met nieuwe menu’s en concepten juryleden te triggeren om weer eens langs te komen. In de hoop dat ze daarmee genomineerd worden. Niet voor niets gooide ElBulli elk jaar het hele menu om. (Grubstreet)


-> 100 restaurants in NY willen minder voedsel verspillen
100 New Yorkse restaurants – van simpel restaurant tot chique sterrenzaak – hebben ingestemd om de hoeveelheid keukenafval die normaal in de afvalbak zou belanden met de helft te verminderen. Namelijk door het ‘afval te composteren of te recyclen. De restaurants doen mee aan de eerste Food Waste Challenge in New York. Het is de bedoeling dat in 2030 de hoeveelheid ‘vast’ afval met 75 procent vermindert. (Treehugger) [Beeld: Le Bernardin in New York doet ook mee. Foto: le-bernardin.com]

-> ‘Italiaanse keuken aftreksel van de Franse’
Althans, dat beweert de Italiaanse onderminister van Cultuur, Ilaria Borletti Buitoni. Chefkoks in Italië zijn op z’n zachtst gezegd verbijsterd. (Reuters)

-> We zijn allemaal cafeïneslaven
We krijgen steeds meer cafeïne binnen. Hoeveel en waarmee is echter onduidelijk omdat slimme fabrikanten overal cafeïne instoppen. De FDA gaat uitzoeken wat nog ‘veilig’ is – verslaafd zijn we immers al. (Foodlog)


-> Nederland telt steeds meer brouwerijen
Het afgelopen jaar zijn er tientallen bijgekomen, waarvan in 2013 al 12. Vorig jaar bestond de Nederlandse brouwerijengids nog uit 123 brouwerijen, dit is nu al gestegen tot 165. (Bier.blog) [Beeld: Van Moll Brouwerij is een van de brouwerijen die dit jaar zijn opgericht]

-> French Food Revisited in New York. Again. Et Encore.
New York met zaken als Lafayette, Montmartre en Le Philiosophe is aanbeland in La Troisième Nouvelle French Vague. (TalkinFood)

-> Olijfolie toch etiketloos op tafel
Restaurants mogen toch hervulbare flesjes olijfolie op tafel zetten. Het plan voor een verplicht etiket met informatie over de herkomst is van de baan. De Europese Commissie wilde ermee de kwaliteit en echtheid garanderen. (Welingelichte Kringen)

-> De donkere kant van Griekse yoghurt
Bij het bereiden van Griekse yoghurt uit melk blijft een giftig restproduct over dat niet zomaar in een bijvoorbeeld een rivier kan worden geloosd. Aangezien deze yoghurt booming business is, neemt de hoeveelheid afval alleen maar toe. Is er oplossing voor het giftige bijproduct? (Modern farmer)

-> NASA investeert in 3d-printer voor voedsel
NASA heeft een onderzoeksbeurs gegeven aan een groep die een 3d-printer wil maken die verschillende soorten voedsel kan afdrukken.
(NU.nl)

Wat verder ter tafel komt:

-> Schippers: ‘biefstuk goed doorbakken’

-> Honingtomaat beste tomaat van Nederland

-> 9-jarige vraag CEO van McDonald’s te stoppen met trucjes om kinderen te ‘verleiden’

-> Uitgever van minikookboekjes hoopt via Kickstarter 50.000 dollar ophalen

-> Terugbrengen zout in voedsel ‘loze belofte’

-> Jumbo en C1000 introduceren kindermaaltijden

-> DopHert Food & Goods zoekt investeerders om in Amsterdam veganistische traiteur te beginnen

-> Voedsel met hopen in de vuilnisbak: consument is grootste verspiller

-> Barbecue bevat twee keer zo veel ziektekiemen als wc-bril

-> Eten bejaarde mag maar 4 euro per dag kosten

-> Ook tomaten bevatten het typische aardbeienaroma

-> Franse wijnboeren draaien Chinezen een loer, en moeten nu op de blaren zitten

-> ‘Keukens van “de Chinees” vaak vies’

© Zestz / Ronald de Nijs 2013

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer