Zestz
 
Do-it-yourself uitgever debuteert met vegakookboek Yogifood
Categorieën: foodnieuws, kookboeken, people

Het is een internationale trend: do-it-yourself uitgeven – waarmee je de (traditionele) uitgever passeert. Zo publiceerde Zestz’ huisfoodtrendwatchter Marjan Ippel haar trendgidsen in eigen beheer. Wel kleven er risico’s aan: wat als je niet uit de kosten komt? Goed, je kunt je boek bijvoorbeeld uitgeven via TenPages.com, een uitgeverij waar schrijvers aan de hand van de eerste manuscripten van een boek kunnen worden ontdekt en gesteund door aandeelhouders. Jet Eikelboom (1971) pakt het anders aan: de eerste 400 exemplaren van haar Yogifood-kookboek moeten een eigenaar hebben voordat de drukpersen gaan draaien. Bijna de helft is inmiddels verkocht.

Al vele jaren schotelt Jet Eikelboom haar gasten vegetarische diners voor. Eerst vanuit haar eigen huis, nu via Den Heyligen Berg in Leusden. ‘Dit is een biologische vruchtentuin op een oud landgoed, waar mijn man, Seth Jansen, voor eigen gebruik groenten en fruit teelt. Wekelijks kunnen hier gasten aanschuiven en eten “wat de boer schaft”. Of lunchen. Ook kook ik op afspraak.’

‘Vele klanten vroegen na afloop van een diner naar mijn recepten. Zo is het idee voor een kookschrift ontstaan. Bovendien kan ik nu mijn eigen illustraties via een boek naar buiten brengen – een langgekoesterde wens.’ Het is Eikelbooms eerste kookboek, al is zij als medewerker van verschillende tijdschriften niet onbekend met receptuur en illustraties.

Geen ebook
Jet Eikelboom had aanvankelijk een uitgever. ‘Over de vormgeving werden we het niet eens. Ik wil per se een combinatie van mijn tekeningen en recepten. Na 1,5 jaar heb ik besloten het boek in eigen beheer te maken.’ Een stap die ze mede aandurfde aangezien haar partner niet alleen thuis is in de moestuin, maar als grafisch vormgever ook menig boek heeft gemaakt.
‘Of ik aan een ebook heb gedacht? Wat een grappige vraag! Ik stel me juist voor dat Yogifood als papieren kookboek na vele jaren van intensief gebruik versleten is. Dat mensen dan zeggen, o kijk, een oud kookschriftje… dat gevoel!’

Respect voor moeder aarde
‘De titel Yogifood staat voor voedsel bereiden met respect voor moeder aarde, maar wel met veel lol eraan beleven. En dan het eindresultaat samen opeten.’ De schrijfster vindt zichzelf geen bepaalde kookstijl hebben. ‘Ik noem koken wel eens “spelen in de keuken”. Ik heb geen vrees om combinaties te maken die je niet snel zou verwachten. Zoals pompoenbonbons in witte chocolade met amandelschaafsel. Of knolselderijfrieten in perenstroop met raapstelenloof, fijn gesneden als sneeuw. Het voelt vaak als kleine stillevens in geur en kleur op je bord…’

Geen standaard kookboek
‘Het wordt geen standaard kookboek. Het is opgebouwd uit vijf delen met elk hun eigen onderwerp, zoals koken met thee, chutney, pesto en likeur uit eigen kast en taart. Mijn hoofd zit vol recepten en illustraties, dus het blijft vast niet bij dit ene kookboek. Nu eerst kookliefhebbers enthousiast maken voor die resterende paar honderd exemplaren.’

Meer informatie over Yogifood is te vinden op yogifoodkookschrift.blogspot.com

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer