Zestz
 
Culinair nieuws
in 26 foodbites:
horeca gaat winkelstraat achterna
Categorieën: foodnieuws


Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: horeca gaat de winkelstraat achterna, mergpijp wordt wijnglas, ‘moestuinen in stad beperkt criminaliteit’, nieuw kookboek van Mark Bittman, ‘maak doggy bag in restaurant verplicht’, trend: 100 euro all-in avond in jonge sterrestaurants en Bagels & Beans start lichttherapiecafé.

-> Horeca gaat de winkelstraat achterna
De gemiddelde winkelstraat in Nederland kun je blind uittekenen: een Hema, een Blokker, een Bijenkorf, een H&M. Zo zien straks ook de horecagebieden eruit. (BN De Stem) [Foto: Humphrey's restaurant]

-> Mergpijp wordt wijnglas
Eet eerst het merg uit de in tweeën gezaagde mergpijp, en giet er daarna wijn in. Een delicatesse volgens kenners. (Tasting Table)

-> Nieuw kookboek van Mark Bittman
De Amerikaanse foodjournalist Mark Bittman publiceerde onlangs een nieuw kookboek: Cooking Solves Everything. (TreeHugger)

-> ‘Moestuinen in stad beperkt criminaliteit’
Sinds de aanleg van moestuinen in de Britse stad Todmorden daalt de criminaliteit elk jaar. (AGF)

-> ‘Maak doggy bag in restaurant verplicht’
Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, bieden restaurants voortaan een doggy bag aan. Maar de horeca is niet zo enthousiast. (De Telegraaf en Misset Horeca)

-> Trend: 100 euro all-in avond in jonge sterrestaurants
Restaurants in het topsegment werken in crisistijd vaker met een all-in arrangement. Het gaat om een zogeheten 100euroweek. Twitter fungeert daarbij als prima aanjager. (Misset Horeca)

-> Bagels & Beans start lichttherapiecafé
Bezoekers van Bagels & Beans kunnen tijdens het nuttigen van koffie of een bagel een kwartiertje gratis lichttherapie krijgen. (Nationale Horecagids)

-> Kunsttong proeft bubbels
Eindelijk kan hij aan het werk: de elektronische tong die verschillende typen Spaanse cava kan onderscheiden, fouten in de wijn kan aantonen en in feite even goed kan voorproeven als een sommelier. (WijnWijs.eu)

-> Horecaondernemer wil dakrestaurant op Rokin
Horecaondernemer Bert van der Leden, bekend van de Supperclub, wil op het Rokin een restaurant met dakterras openen op de bovenste etage van een oud verzekeringskantoor. (Het Parool) [Foto: dakterras van 230 Fifth in NY]

-> Low cost living, de nieuwe trend
In Spanje en Griekenland leven steeds meer mensen van een minimuminkomen. Ze zijn gedwongen te consuminderen. Low cost living wordt een trend. (365)

-> 6700 jaar oude popcorn gevonden
In Peru heeft een team archeologen de overblijfselen gevonden van 6700 jaar oude popcorn. (De Volkskrant)

-> ‘Kaas is zo slecht voor u’
Tenminste, dat is de mening van de Amerikaanse organisatie ‘Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM)’. Deze non-profit organisatie zit achter een serie billboards die mensen moeten waarschuwen tegen de gevaren van kaas. (Molblog)

-> Topjaar voor kookboeken in Vlaanderen
Vier kookboeken bezetten top-5 van beste verkochte algemene boeken in Vlaanderen. Jeroen Meus mag zich tot absolute boekenkoning van 2011 kronen. (Boek.be)

-> Wijnbubble vertoont barsten
In enkele weken tijd is de waarde van prestigieuze rode wijnen uit Bordeaux gehalveerd. Door het inzakken van de tot recent fiks gestegen vraag uit China zien we nu barsten in de ‘wijnbubble’. (De Morgen)

-> ‘Kleurcodes zorgen voor gezondere voedselkeuze’
Mensen kiezen vaker voor gezond eten en drinken als daaraan een gekleurd label hangt en als het op ooghoogte staat. (NU.nl)

-> ‘Wereld hunkert naar Texelse strandbiet’
Hoe Texelse ontdekkingen van nu van levensbelang zijn om straks, in 2050, wereldwijd te voorzien in de verdubbelde behoefte aan voedsel! (Noordhollands Dagblad)

-> Trend in de VS: zelf kaas maken
Na home made brood, ingemaakte groenten, groenten in het zuur en andere do-it-yourselfprojecten richten Amerikaanse thuiskoks zich op het maken van mozzarella, geitenkaas, yoghurt en boter. (WSJ)

-> Je koelkastdeur wordt doorschijnend lcd-scherm
De doorschijnende lcd-schermen van Samsung kunnen niet alleen als ruit gebruikt worden, maar ook als interactieve
koelkastdeur. (ZDnet)

-> Subsidie voor voeding ouderen
Het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling, de provincie Gelderland en het Rijk steken geld in een Gelders project om ondervoeding van oude mensen en patiënten in ziekenhuizen tegen te gaan. (link)

-> Oma Clara kookt als in de Depressie
Clara Cannucciari was in 1929 14 jaar en heeft het leven in de Grote Depressie bewust meegemaakt. Ze hielp haar moeder koken en weet nog precies wat de ingrediënten waren. (De Pers)

-> Jamie Oliver wil overstap naar VS maken
Jamie Oliver heeft plannen om er een filiaal van Jamie’s Italian te openen. (Caterer Search)

-> Haagen-Dazs onder vuur in Israel
Het ijs zou niet koosjer zijn. (ABC News)

-> Amsterdamse kinderen steeds jonger te dik
Een kleine twintig procent van alle vijfjarigen in Amsterdam kampt met overgewicht. Dat was in 2009 nog vijftien procent. (Het Parool)


-> Nieuwe app: ATAG Kook-App
ATAG Nederland heeft een Kook-App uitgebracht waarin je een flinke collectie recepten vindt. (iPadclub)

-> Twintig procent boterhammen te zout
Een op de vijf sneetjes brood in ons land bevat te veel zout. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). (Retail News)

-> Smaakpapillen onderscheiden zesde smaak: vet
Naast de vier basissmaken (zout, zoet, zuur en bitter) kunnen sommige mensen ook hartige smaken onderscheiden. Sommigen hebben nog een zesde smaak. (Het Parool)

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer