Nieuwe restaurantapps duiken in papieren gidsen

De nieuwe restaurantapps van eet.nu en alletoprestaurants.nl gebruiken de waarderingen uit gidsen van concullega’s.

Eind 2009 verscheen de (papieren) gids Bijzondere Restaurants, een initiatief van Pieter J. Bogaers van BijzondereRestaurants.nl. De gids vat de topwaarderingen van de restaurantgidsen Michelin, GaultMillau en Lekker in één rapportcijfer samen. Hiervoor ontwikkelde Bogaers de zogenaamde BR-index® (BR = BijzondereRestaurants) die nauwkeurig het gemiddelde weegt.
De nieuwe site alletoprestaurants.nl en bijbehorende app pakken het anders aan: hier zijn alle restaurants opgenomen die in de Michelingids, GaultMillau en Lekker te vinden zijn. Steeds staat bij elk opgenomen restaurant de rating uit de gidsen vermeld.
Ook de pas gelanceerde app van restaurantsite eet.nu noemt de ratings uit de Michelingids en Lekker. ‘Die gegevens stonden ook al op onze website,’ zegt Tom-Eric Gerritsen van eet.nu. ‘Bovendien hebben we de waarderingen van de Snackbar Top 100 erin verwerkt; meer lijstjes staan op stapel. Overigens vermelden we ook de “rapportcijfers” die de bezoekers zelf aan de restaurants hebben gegeven.’

Strik erom heen
‘Het is boeiend om te zien dat anderen “werk” maken van ons “werk” [de Lekker-restaurantgids, red.] en daar weer hun eigen strik om doen,’ zegt Makkie Mulder, hoofdredacteur van Lekker, in een reactie. Mulder hoopt dat het mensen aanzet tot het bezoeken van de Lekker-website, om te lezen waarom die restaurants in de gids staan. ‘Uiteraard zit Sanoma niet stil,’ aldus Mulder. ‘Ook wij zullen gebruik maken van alle nieuwe ontwikkelingen. Op het juiste moment, op onze eigen manier!’

Ruis
Pieter J. Bogaers van BijzondereRestaurants.nl vindt dat alletoprestaurants.nl ‘veel ruis’ kent. ‘Zo hanteert GaultMillau een puntensysteem (1-20 punten). In mijn optiek behoor je als restaurant pas tot de toplaag vanaf 15 punten GaultMillau. Alletoprestaurants.nl heeft alle restaurants uit de GaultMillau opgenomen, dus ook die met 11 punten (lager gaan ze niet) worden getoond. Wij doen dat niet.’ Alletoprestaurants.nl, die niet reageerde op vragen van Zestz, heeft op de site een uitleg over de ratings opgenomen.

Werk aan de winkel
‘Er is binnenkort werk aan de winkel voor eet.nu en alletoprestaurants.nl,’ besluit Lekker-hoofdredacteur Makkie Mulder, ‘want 16 november komt de 2011-editie uit en daarin bruist het behoorlijk.’ Dat betekent dat ook de vermelde gegevens uit de andere gidsen ter zijner tijd om aanpassingen vragen.

Foto: Tall Chris

© Zestz / Ronald de Nijs 2010

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok