Strawberrymob: ‘vráág om smaakaardbeien’

Op zondag 4 juli maakt Amsterdam kennis met de allereerste strawberrymob - en met de smaakaardbeien van Jan Robben. Zestz sprak met Nederlands misschien wel bekendste aardbeienteler.

Als we Jan Robben vandaag om 9 uur ’s morgens aan de (mobiele) telefoon hebben, is hij haast onverstaanbaar. ‘Ik ben kisten vol met pas geplukte aardbeien aan het stapelen.’ Zijn werkdag begon al om 6 uur en zal laat in de avond eindigen. Terwijl op twitter de tweets (berichten) over de aanstaande strawberrymob voorbij vliegen, verzorgt Robben - overigens ook een fervent twitteraar - liefdevol zijn plantjes. Over de op handen zijnde strawberrymob is hij nauwelijks verrast. ‘Ik heb ondertussen al geleerd dat mensen in de supermarkt moeten zeuren om goede aardbeien.’ Ester van Aalst heeft het eerste radertje voor de mob in werking gezet, en daarna is het opgepikt door andere foodies (lees: liefhebbers van smaakaardbeien). Robben ziet het vooral als een case voor andere producten die zich onderscheiden door hun - goede - smaak, maar niet of nauwelijks in de supermarktschappen belanden. En hij weet er alles van.

Lambada
Tien jaar geleden teelde hij, zoals al zijn collega’s, het aardbeienras elsanta. Hij maakte de slag naar een ‘duurzamer’ werkwijze, al gebruikt hij dat woord zelf liever niet. ‘Denk bijvoorbeeld aan het zo min mogelijk gebruiken van kunstmest - helemaal zonder lukt helaas niet.’ Die nieuwe werkwijze had een positieve invloed op de smaak, vonden consumenten. Vervolgens is hij begonnen met het telen van een echte smaakaardbei: de lambada, die hij met succes onder de aandacht van culinaire journalisten wist te brengen. Omdat niet iedereen van deze soort houdt, ging hij ook andere rassen kweken. Exit elsanta.

Niet in de rij
Staan de supers nu in de rij om die smaakaardbeien in te kopen? Dat valt heel erg tegen. Ze kiezen om praktische en financiële redenen liever voor de elsanta. Inmiddels zijn de zomerkoninkjes van Robben wel verkrijgbaar bij Deen, Plus en Marqt. En bij Robbens bedrijf in Oirschot zelf. Maar het aantal verkooppunten zou veel groter kunnen zijn. En daar komt de strawberrymob om de hoek kijken.

Ja, er is keuze
Het gaat Jan Robben er niet om zondag aanstaande zoveel mogelijk te verkopen. Wel hoopt hij veel mensen te bereiken, zodat ze weten dat er keus (en smaakverschil) is in aardbeien - en dat ze erom kunnen vragen in de supermarkt. De teler komt op zondag 4 juli om 14 uur met een busje (’er passen maximaal 900 doosjes in’) naar Amsterdam. Waar en hoe de strawberrymob precies gaat plaatsvinden, houden de organisatoren tot op het laatste moment geheim. Volg het laatste nieuws op twitter.

© Zestz / Ronald de Nijs

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok