Foodbites van deze week

Het verdere culinaire nieuws van afgelopen week. Met onder andere: topkok Sergio Herman doet vloeistoffen dansen en robots veroveren de keuken.

-> Sergio Herman doet vloeistoffen dansen
In samenwerking met chef-kok Sergio Herman van Oud Sluis is een bord ontworpen dat vloeistoffen doet ‘dansen’. (link)

-> Robots veroveren de keuken
De Amerikaanse Carnegie Mellon Universiteit heeft een zogenoemde Snackbot gebouwd, een robot die mensen van snacks voorziet. (link)

-> Ook kerst helpt de horeca niet
De horeca is samen met de detailhandel, een van de sectoren waarin de consument het nog steeds laat afweten. Zelfs in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar zag de horeca geen opleving. (link)

-> Topkok Toine Hermsen verlaagt prijzen
Toine Hermsen van het gelijknamige restaurant in Maastricht gaat de prijzen van zijn menu’s en wijnen verlagen. Hermsen noemt de prijsstelling in de topgastronomie een actueel probleem. (link)

-> Italiaanse restaurants floreren in New York
Vele restaurants in Manhattan, NY, hebben door de crisis hun deuren moeten sluiten. Maar niet de Italiaanse etablissementen: die floreren. (link)

-> Starbucks opent in Antwerpen
De koffieketen Starbucks opende op 25 februari in Antwerpen CS de eerste koffiezaak in een Belgische stad. (link)

-> Koffie op smaak met vingerafdruk
Philips werkt aan een apparaat dat versgemalen koffie op smaak kan maken met een enkele vingerafdruk. (link)

-> Goud voor Achterhoekse wijn in Berlijn
De groep van elf Achterhoekse Wijnbouwers heeft twee gouden medailles meegenomen van de Berliner Wein Trophy. (link)

-> Portboeren in het nauw
Het prijsbeleid van Nederlandse supermarkten bedreigt de beschermde Douro- vallei in het noordoosten van Portugal en het bestaan van veertigduizend portboeren. (link)

-> Chinezen vervalsen 400.000 flessen Fitou-wijn
Op de Chinese markt zijn 400.000 flessen vervalste Fitou-wijn in omloop. De flessen bevatten wellicht Chinese “wijn”. (link)

-> ‘Steeds meer meisjes met alcoholvergiftiging’
De helft van de jongeren die met een alcoholvergiftiging op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis terechtkomen, betreft meisjes. (link)

-> Cas Spijkers zoekt gezondere kroket
SVH Meesterkok Cas Spijkers is een zoektocht gestart naar ‘de gezondste kroket van Nederland’. Hiervoor mochten scholieren ideeën indienen. Met het project wil Spijkers het het negatieve imago van de snack verbeteren door er een gezonde draai aan te geven. (link)

-> Universiteit Gent werkt aan gezondere frietjes
Onderzoekers van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Universiteit Gent hebben innovatieve technieken ontwikkeld om het gehalte van de vermoedelijk kankerverwekkende stof acrylamide in frietjes te verminderen. (link)

-> Cranswick ontwikkelt vleeschips
Het Britse vleesbedrijf Cranswick Food Group heeft chips van vlees ontwikkeld. (link)

-> Unanieme steun voor rapport kweekvis
De commissie voor milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement heeft dinsdag unaniem ingestemd met een rapport van Europarlementariër Kartika Liotard (SP) over de duurzame ontwikkeling van de Europese aquacultuur, het kweken van consumptievis. (link)

-> Palingsector in diep dal
Het besluit van een aantal supermarkten om geen paling meer te verkopen zorgt voor een kaalslag in palingland. De sector wordt gemangeld door enerzijds de beperkingen van de glasaalaanvoer en anderzijds de kleiner wordende afzet. (link)

-> KLM-piloten schenken koffie
KLM-piloten gaan de komende maanden als steward aan passagiers koffie en thee schenken. Door de slechte economische situatie is er niet voor alle piloten meer werk in de cockpit. (link)

-> Vrouwelijke collega zet vaakst koffie
De sekseverschillen op de werkvloer zijn nog niet helemaal beslecht: salarisstroken van mannen en vrouwen mogen dan meer en meer op elkaar gaan lijken, als het om de man-vrouw rolverdeling gaat valt er op de werkvloer nog winst te behalen. (link

-> Prins Willem-Alexander: ‘Lang leve de magnetron’
Willem-Alexander geeft in het weekblad Margriet toe: ‘Wij warmen op. Lang leve de magnetron’. Aan koken besteden hij en prinses Maxima liefst zo weinig mogelijk tijd. Volgens de prins koken ze vooral zelf wanneer ze op vakantie zijn. (link)

-> Moeskroen zet kippen in tegen keukenafval
Zo’n vijftig gezinnen in de Belgische stad Moeskroen (vlak bij de Franse grens) krijgen van de gemeente elk twee kippen om hen te helpen met het wegwerken van hun keukenafval. (link)

© Zestz / Ronald de Nijs 2010

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok