‘Oscars’ voor street food in New York uitgereikt

De beste mobiele eetkraampjes in New York zijn tijdens een jaarlijks festival beloond met culinaire ‘Oscars’.

Mobiele eetkraampjes kennen we in Nederland nauwelijks. De friet-, oliebollen- en haringkraam zijn wel de bekendste. Dat het aanbod veel breder is, toont het jaarlijkse festival van de Rollende Keukens in Amsterdam aan, waar tientallen eetgelegenheden, van pizzabakker tot poffertjesbakker hun kookkunsten tonen. Hoe anders is dat in New York, waar inwoners dagelijks terecht kunnen bij zo’n 3000 eetkraampjes met een officiële vergunning. Maar wie is de beste? Dat blijkt uit de culinaire Oscars voor street food die sinds 2005 in New York worden uitgereikt. Op 26 september was het weer zover.

Uitverkocht festival
Meer dan 600 New Yorkers betaalden 80 dollar voor de vijfde editie van de zogenaamde Vendy Awards, een (uitverkocht) festival waarmee geld wordt ingezameld voor het Street Vendor Project van het Urban Justice Center, een non-profit organisatie die de belangen van de New Yorkse mobiele eetgelegenheden behartigt. Elf genomineerde eetkraampjes serveerden er hun specialiteiten, zoals falafel, schnitzel en dumplings.

De winnaars
De eerste prijs ging naar de Country Boys Taco Truck (te vinden in de Red Hook in Brooklyn). In de categorie Desserts won Wafels&Dinges (foto), geleid door Thomas De Geest die ruim twee jaar geleden zijn baan bij IBM verruilde voor een wafelkraam. De beste nieuwkomer van het jaar was Schnitzel & Things en Biryani Cart kreeg de publieksprijs.

© Zestz / Ronald de Nijs 2009

Een Reactie op “‘Oscars’ voor street food in New York uitgereikt”

  1. De Pannenkoekenbus Says:

    Wellicht een idee om deze wedstrijd naar Nederland te halen. Bijvoorbeeld tijdens De Rollende Keukens waar de meest culinaire mobiele eetwagens zich verzamelen op het terrein van de Westergasfabriek?
    Gr

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok