Julia Child: Julie & Julia Project was ‘een stunt’

De te verschijnen foodfilm Julie & Julia vertelt het waargebeurde verhaal van dertiger Julia Powell: zij maakte alle recepten uit een kookboek van de beroemde Amerikaanse auteur Julia Child. Dit zogenaamde ‘Julie & Julia Project’ kon niet op de goedkeuring van Child rekenen, blijkt nu. Dat vertelt Judith Jones, de voormalige redacteur en vertrouwelinge van Julia Child (1912-2004), aan het vakblad Publishers Weekly.

‘Geen toegewijde kok’
Julie Powell kookte in 365 dagen alle 524 recepten uit Childs Mastering the Art of French Cooking. Over haar belevenissen tijdens het koken hield Powell een weblog bij. Die blog werd gelezen door Julia Child en haar redacteur Judith Jones. ‘Ik denk niet dat zij [Julie Powell, red.] een toegewijde kok is,’ zou Julia Child aan haar redacteur hebben toevertrouwd.

Maar was het ook smakelijk?
Uit de blogbijdragen kregen zij het beeld van iemand die bij wijze van stunt al die recepten kookte. Ook hadden ze inhoudelijke kritiek: Powel ‘beschreef nooit het eindresultaat, hoe lekker het was en wat ze had geleerd,’ aldus Jones. Child hield ook niet van de vele ‘onbenulligheden’ die op de blog te lezen waren.

Julia Child heeft het niet meer mogen meemaken dat die weblog over het Julie & Julia Project in boekvorm verscheen. En een bestseller werd. En binnenkort ook nog eens als film uitkomt. In de film Julie & Julia zijn de levens van Julie Powell (vertolkt door Amy Adams) én van Julia Child (vertolkt door Meryl Streep) vervlochten.

Film zet aan tot koken
Redacteur Jones denkt dat de film een goede uitwerking kan hebben op vooral jongeren. ‘Cooking can be fun.’ Ze hoopt dat het publiek na afloop zin krijgt om boeuf bourguignon te maken. En dat het kookboek Mastering the Art of French Cooking (in een filmeditie met foto van Meryl Streep) weer een plaatjse in ieders keuken krijgt.

© Zestz / Ronald de Nijs 2009

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok