Eerste Nederlandse zeeuwierjenever in aantocht

Slijter Petra de Boevere en stokerij Rutte & Zn ontwikkelden een jenever met zilte zeewiersmaak. ‘Heerlijk bij oesters en Hollandse Nieuwe.’
Wie de zeeuwierjenever (nee, geen tikfout) wil proeven, is welkom bij Slijterij Wijnhandel de Vuurtoren in Breskens. Petra de Boevere, eigenaresse en bedenkster van deze nieuwe jeneversoort, laat geïnteresseerden in haar proeflokaal graag een slokje proeven. Een heel klein slokje zelfs, want ze heeft op dit moment alleen een proefflesje. Over een paar weken arriveert de eerste voorraad flessen voor de verkoop.

Edwin Vinke
Topkok Edwin Vinke van de Kromme Watergang in het Zeeuwse plaatsje Hoofdplaat is een van de weinigen die het drankje al geproefd hebben. ‘Hij schenkt de jenever inmiddels bij zijn cocktailoesters en Hollandse Nieuwe,’ vertelt De Boevere aan Zestz. ‘Uit een ongeëtiketteerde fles. Hij wilde het per se al op de kaart hebben.’

Turf
Hoe is De Boevere, op internet beter bekend als het Meisje van de Slijterij, op het idee gekomen? ‘Op de Schotse eilanden gebruikt men lokale turf gebruikt om whisky te stoken. In die turf bevindt zich fossiel zeewier, wat de whisky die typische zilte geur en smaak geeft. In Nederland drinken we deze whisky’s steeds vaker bij oesters en andere Zeeuwse zaligheden. Maar we kunnen zelf toch ook wel zo’n destilaat maken, dacht ik.’

Ambachtelijk
Toch bleek het niet zo gemakkelijk om een producent te vinden. ‘Ik had wel vaker bij distillateurs het idee voor een zeewierjenever geopperd, maar had niet echt het idee serieus te worden genomen.’ Totdat ze in september 2008 te gast was bij Rutte & Zn in Dordrecht, waar nog altijd ambachtelijke jenevers van hoge kwaliteit worden gestookt. ‘Rutte toonde zich wel enthousiast.’

Japanse zeewier
Voor het belangrijkste ingrediënt, de zeewiertinctuur, gebruikt men de Japanse zeerwiersoort Kombu. ‘Kombu heeft aromatische eigenschappen en constante kwaliteit,’ verklaart De Boevere. Ze hoopt dat in de toekomst zeewier uit de eigen streek verwerkt kan worden. Om het een extra Zeeuws tintje te geven.

Zilte zeegeur
‘Jenever associëren we in Nederland vaak met oudbollig en een spiritussmaak,’ verzucht De Boevere. ‘Maar er is zo veel meer. Mooie ambachtelijke jenevers van hoge kwaliteit, die in kleine edities verschijnen.’ Daar komt nu zeeuwierjenever bij. ‘Laat het vijf minuten in je glas ademen. Snuif de zilte zeegeur op en je waant aan het Zeeuwse strand,’ aldus de bedenkster. Of kijk over onze landsgrenzen heen - en eet er sushi’s bij.

Zeeuwierjenever is vanaf half juli verkrijgbaar in een 0,7 liter kelderfles en in een 0,2 liter proeffles.

© Zestz / Ronald de Nijs 2009

2 Reacties op “Eerste Nederlandse zeeuwierjenever in aantocht”

  1. Lucie Says:

    Kan ik dat echt alleen in Breskens kopen? Lijkt me heerlijk, dat zilte bij een Hollandse Nieuwe.
    Moet toch ook in Holland mogelijk zijn? Den Haag of Het Gooi.
    Please!
    Lucie

  2. Petra Says:

    Hallo Lucie,

    We willen ze ook opsturen hoor. Bestellen kan nu al via http://www.zeeuwierjenever.nl

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok