Wereld Natuur Fonds: ‘Herrie aan de Horizon geeft verkeerd signaal’

In Herman den Blijkers’ tv-programma ‘Herrie aan de Horizon’ moesten kandidaten een recept maken met zeeschildpad. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) reageert geschokt. Het gaat hier om een bedreigde diersoort.
In de uitzending van Herrie aan de Horizon, uitgezonden op dinsdag 23 juni, kookten de deelnemers groene zeeschildpad die gekweekt is op een zeeschildpaddenboerderij op de Kaaimaneilanden in het Caribisch gebied. Zeeschildpadden behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Het WNF vindt het eten van deze bedreigde diersoort ongepast en neemt uitdrukkelijk afstand van de suggestie dat het eten van gekweekte zeeschildpad niet slecht is voor de natuur.

‘Commercieel gebruik in Nederland strikt verboden’
‘Zeeschildpad eten is misschien wel toegestaan op de Kaaimaneilanden, maar de uitvoer naar en het commercieel gebruik in de EU en Nederland is strikt verboden!’ schrijft het WNF op haar website. ‘Promotie van het eten van zeeschildpadden op de Nederlandse televisie geeft dus een totaal verkeerd signaal. Het zet de kijker op het verkeerde been, terwijl natuurbeschermers met steun van hun achterban zich al jaren inzetten voor het behoud van deze diersoort.’

‘Geen kookprogramma maar realityserie’
In een officiële verklaring laat RTL Nederland woensdag 24 juni weten de bezorgdheid van het WNF te begrijpen, meldt RTL Boulevard. Wel wil de zender bestrijden dat het programma een promotie is voor het eten van bedreigde diersoorten. ‘Herrie aan de Horizon’ is volgens haar geen kookprogramma, maar een realityserie. Tijdens een reis door het Caribisch gebied gaan kookhobbyisten met elkaar de strijd aan. Naast dit wedstrijdelement wil het programma een beeld scheppen van verschillende Caribische en lokale gebruiken.

Foto: deeje

© Zestz 2009

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok