Chia superzaad

Trendfoodwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: chia superzaad.

Laatst voorspelde topkok Marco Westmaas van luxestrandtent Elzenduin Beach de gastronomische opkomst van producten uit het Amazonegebied en omstreken. Met yerba maté thee (te koop bij Simon Lévelt) en superfruit als de açai-bes is zulks in de retail al tijden gaande. Daar ook vind je het superzaad dat op zijn Latijns klinkt als salvia hispanica en lid is van de muntfamilie. Chia groeit sinds de pre-Colombiaanse tijd in de bergen van Mexico, Argentinië en Peru, waar het behoort tot het basisvoedsel. Recent werd ontdekt dat het een belangrijke bron zou zijn van omega-3 en -6. Maar ook van vezels, aminozuren, vitaminen, mineralen en een lichtverteerbare proteïne. In de eighties voorzagen de superzaadjes Mexicaanse kleipoppetjes (’chia pets’) van een hilarische haardos. Tegenwoordig belanden ze in ontbijtgranen, brood, soep, dressings en voedingsrepen.

Foto: skidrd

© Zestz 2009

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok