Chia superzaad
Trendfoodwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: chia superzaad.
Laatst voorspelde topkok Marco Westmaas van luxestrandtent Elzenduin Beach de gastronomische opkomst van producten uit het Amazonegebied en omstreken. Met yerba maté thee (te koop bij Simon Lévelt) en superfruit als de açai-bes is zulks in de retail al tijden gaande. Daar ook vind je het superzaad dat op zijn Latijns klinkt als salvia hispanica en lid is van de muntfamilie. Chia groeit sinds de pre-Colombiaanse tijd in de bergen van Mexico, Argentinië en Peru, waar het behoort tot het basisvoedsel. Recent werd ontdekt dat het een belangrijke bron zou zijn van omega-3 en -6. Maar ook van vezels, aminozuren, vitaminen, mineralen en een lichtverteerbare proteïne. In de eighties voorzagen de superzaadjes Mexicaanse kleipoppetjes (’chia pets’) van een hilarische haardos. Tegenwoordig belanden ze in ontbijtgranen, brood, soep, dressings en voedingsrepen.
Foto: skidrd
© Zestz 2009
Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper