‘Voortbestaan Nederlandse bijenhouderij in gevaar’

Grote bijensterfte komt steeds vaker voor, tonen onderzoekers van Wageningen UR aan.
Onderzoekers van Wageningen UR hebben de Nederlandse bijenhouderij en de bestuiving door honingbijen en andere insecten onder de loep genomen. Ze deden dat op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In het onderzoeksrapport ‘Visie Bijenhouderij en Insectenbestuiving’ stellen ze dat de door mensen gehouden honingbij in Nederland bedreigd wordt in haar bestaan.

Veranderende ziektebeelden
De problemen in de bijenhouderij zijn niet het gevolg van ‘natuurlijke’ fluctuaties. Ook zullen de problemen niet ‘vanzelf’ overgaan, stellen de onderzoekers. Integendeel. Zo komen jaren met grote bijensterfte steeds vaker voor. Die sterfte komt de laatste jaren bovendien ook voor bij ervaren bijenhouders. Verder veranderen de ziektebeelden bij gestorven bijenvolken.

Waarde: 1 miljard euro
De Nederlandse imkers hebben bij elkaar 40.000 tot 80.000 bijenvolken verspreid over het land. Met hun bijenvolken zorgen ze voor de bestuiving van groenten, fruit en zaadgewassen. De waarde voor de Nederlandse economie bedraagt circa 1 miljard euro per jaar. Maar verhoudingsgewijs zijn de inkomsten die de bijenhouders voor deze dienst ontvangen heel gering. Ook de economische opbrengst van de honing is bijzonder weinig als je het vergelijkt met de bijdrage die de honingbijen leveren aan de land- en tuinbouw.
 

Belangrijk voor biodiversiteit
Niet alleen in economische zin is de honingbij van grote waarde. Haar waarde voor de Nederlandse natuur ook groot. Ze bestuiven ongeveer 15 procent van de wilde planten. Een deel van deze soorten is voor de vorming van de zaden, en daarmee van hun voortbestaan, vooral afhankelijk van honingbijen. Die komen echter nauwelijks meer in de natuur voor. De door imkers gehouden bijen zijn daarom ook van groot belang voor de biodiversiteit in de natuur.

Meer onderzoek nodig
Meer onderzoek naar oplossingen voor de problemen in de bijenhouderij is nodig, stellen de onderzoekers. Maar daarvoor heeft de Nederlandse bijenhouderij niet genoeg financiële middelen. Bovendien is er onvoldoende geld om nieuwe imkers op te leiden en om bijenhouders verder te professionaliseren. De onderzoekers adviseren minister Verburg van LNV om vooral het onderwijs en onderzoek voor de bijenhouderij aan te pakken. Ook is een ‘masterplan’ nodig om bestuivende insecten (honingbijen én andere insecten) en hun leefomgeving te beschermen.

Foto: aussiegall

© Zestz 2009

Een Reactie op “‘Voortbestaan Nederlandse bijenhouderij in gevaar’”

  1. Gijs Hardeman Says:

    Gaarne zou ik me na een opleiding in de bd landbouw willen gaan toewijden aan de professionele bijenhouderij.
    Na deze opleiding ben ik me er namelijk bewust van hoe belangrijk deze dieren zijn voor ons welzijn en voortbestaan.
    Aangezien het aantal imkers afneemt lijkt me dit een behoorlijk belangrijke taak voor de jonge generatie.
    We kunnen niet aan de gang blijven met kunstgrepen een behoorlijk portie vitamines op ons bordje te krijgen.
    Ik ben er daarom van overtuigd dat het in grote getale afsterven van de honingbij ons welzijn weerspiegeld.

    groet Gijs

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok