Stéphane Reynaud heeft nieuw kookboek:
A Propos Bistro

De Franse kok Stéphane Reynaud, schrijver van het alom geprezen kookboek ‘Van het Varken’, lanceerde de Nederlandse vertaling van zijn nieuwe kookboek woensdag 10 september in Parijs. Zestz was erbij.

door: Alice de Jong | www.kattebelletje.com

Stéphane Reynaud (41), die zich liever patron-cuisinier dan chefkok noemt, signeerde het nieuwe boek in zijn restaurant Villa9Trois in Montreuil-sous-bois bij Parijs. Vervolgens troonde hij alle aanwezigen mee naar de grote internationale versmarkt Rungis (zuidwest Parijs), waar de handel in vis, vlees en groente midden in de nacht tussen 2 en 5 uur plaatsvindt. Hiermee wilde hij laten zien dat een goede maaltijd toch vooral begint met de aankoop van producten van topkwaliteit.

Reynaud houdt ervan met mensen te werken: die lopen niet alleen voor hem in de gigantische markthallen in Rungis rond, maar komen ook ruimschoots in zijn boeken voor. Hiermee creëert hij een persoonlijke en intieme sfeer, waarbij het delen en doorgeven van zijn liefde voor eten en koken centraal staat. Hij is niet de chef die ons vanaf eenzame hoogte alles uit de doeken zal doen: hij wil ons deelgenoot maken van zijn prachtige Franse culinaire erfgoed.

‘A Propos Bistro’ is een heerlijk dik kookboek met bijna 300 echt traditionele Franse bistrogerechten. De recepten zijn kort en bondig
beschreven en zijn toegankelijk voor thuiskoks van allerlei niveau. Verder is elk recept voorzien van een uitstekend wijnadvies. Reynaud schrijft vlot, met allerlei tekeningetjes (van Jose Reis de Matos) en verstopt grapjes tussen de recepten door. De foto’s (van Marie-Pierre Morel) ademen een ouderwetse sfeer door grof tafellinnen, kleden met keukenruitjes en rustieke pannetjes en borden met verweerd bestek.

De enige minpuntjes van de Nederlandse uitgave zijn dat de Franse naam van het recept is weggelaten – zodat je niet weet welke klassieker je aan het koken bent – en het niet zo uitgebreide register. Maar verder is er genoeg te genieten in dit nieuwe boek van de rustige en sympathieke Reynaud, die aankondigde alweer plannen te hebben voor een volgend kookboek.

© Zestz 2008

Stéphane Reynaud. A Propos Bistro : de traditionele Franse keuken thuis (oorspronkelijke titel: Ripailles) ISBN 9 789072 975034, Uitgeverij Fontein | Lannoo (2008)

Foto’s van de boekpresentatie en de reis naar Rungis op Flickr

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok