‘Nepkaas veelvuldig gebruikt in producten’

Zit er echte kaas op je pizza? Meestal niet, zo blijkt uit onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Niet waar, zeggen verschillende bedrijven in een reactie.

Fabrikanten en pizzabakkers gebruiken op grote schaal ‘analoogkaas’. Het bestaat uit een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten. Waarom? Het is vooral veel goedkoper dan echte kaas. Je vindt deze nepkaas op zowel verse pizza’s als bij kant-en-klaarmaaltijden en diepvriesproducten, maar ook op cheeseburgers. Precieze cijfers ontbreken, maar kenners schatten dat 25 tot 40 procent van de kaas die in dergelijke producten wordt gebruikt nepkaas is. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde dat donderdag 27 augustus a.s. wordt uitgezonden.

Misleiding
De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat de Voedsel en Warenautoriteit onderzoek gaat doen. Volgens de Warenwet mag een fabrikant geen onjuiste indruk wekken over de samenstelling van het product. ‘En dat is denken wij wel het geval als je een pizza met kaas verkoopt, waarvan 70 procent nepkaas blijkt te zijn,’ zegt een woordvoerder van de Consumentenbond tegen het AD. Op de verpakkingen vermelden fabrikanten het gebruik van de imitatiekaas heel versluierd op hun producten. ‘Bij de ingrediënten staat dan plantaardige olie, zetmeel en zouten. Geen consument die dan begrijpt wat daarmee wordt bedoeld.’

Bedrijven nemen afstand van onderzoeksresultaten
New York Pizza, McDonald’s, AH en Dr. Oetker nemen afstand van de onderzoeksresultaten van Keuringsdienst van Waarde. Alle pizza’s van New York Pizza worden met 100 procent mozzarella bereid, luidt een officiële persverklaring. McDonald’s zegt gebruik te maken van Cheddar Cheese smeltkaas. ‘Dat is Cheddar Cheese met toevoegingen van boter, water, zout en kruiden ten behoeve van de smaak, de kwaliteit en om ervoor te zorgen dat de kaas goed smelt als het op de hete burger ligt.’ De pizza’s van Albert Heijn bevatten volgens een woordvoerder honderd procent kaas. Ook Dr. Oetker heeft inmiddels verklaard dat het uitsluitend kaas gebruikt op haar pizza’s. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft inmiddels toegezegd te onderzoeken of het gebruik van nepkaas zonder medeweten van de consument een structureel probleem is.

© Zestz 2008

Leave a Reply