Zilte zeekool nu exclusief op de markt

Stichting Sint Donatus op Texel is erin geslaagd de groente zilte zeekool geschikt te maken voor de professionele teelt.

Tot nu toe werd zeekool alleen particulier verbouwd of in het wild geoogst. Stichting Sint Donatus is erin geslaagd om, in samenwerking met de universiteiten van Wageningen, Amsterdam, de teelt van zeekool op Texel mogelijk te maken. Voor deze teelt heeft de Stichting vlak bij het dorpje Den Hoorn op Texel een traditionele schapenboet omgebouwd.

Stengels eetbaar
Zeekool groeit in het wild, bijvoorbeeld op kiezelstranden langs de kusten van Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. De beschermde plant heeft grote, decoratieve groene bladeren en bloeit vroeg in de zomer. Van de stammen van de zeekool kunnen in het donker jonge scheuten of stengels worden ‘getrokken’. Het zijn deze wit tot lichtgele stengels — ook wel wel zilte asperges genoemd - die eetbaar zijn.

Zilt en nootachtig
Qua smaak is de zeekool eigenlijk met geen enkele andere groente goed te vergelijken, schrijft Stichting Sint Donatus op ziltezeekool.nl. Drie Texelse chef-koks die met de groente werkten spreken onder andere van ‘lichte koolsmaak’, ‘een beetje aards’, ‘een tikje zilt’, ‘nootachtig’, ‘een klein bittertje’ en ‘een smaak die mooi lang in de mond blijft’.

Rauw eten of roerbakken
De stengels kunnen rauw gegeten worden, in dunne plakjes gesneden of kort geroerbakt in wat olie of boter. De wat langere stengeldelen zijn prima te blancheren. De Texelse chef-koks combineren de zeekool met vis of (rauw) in een salade. Ook met vlees combineert de groente goed.

Vooralsnog een exclusieve groente
De ecologisch verbouwde zeekool is vooralsnog alleen verkrijgbaar via twee groothandels: Schmidt Zeevis in Rotterdam en De Lindenhoff in Baambrugge. Het is de bedoeling dat de groente binnen enkele jaren op grotere schaal verbouwd wordt - en voor de consument beschikbaar zal zijn.

© Zestz 2008

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok