Petra de Hamer: ‘Je zou als vrouw bijna vergeten te genieten van lekker eten’

Petra de Hamer schreef samen met Tal Maes het zojuist uitgekomen kookboek Nieuwe hoge hakken in de keuken, een vervolg op het succesvolle Hoge hakken in de keuken. Zestz had een gesprek met de schrijfster.

-> Een ‘kookboek voor vrouwen’. Tot een paar jaar geleden zou je een uitgave niet als zodanig benoemen. Nu wel. Past het boek in de huidige tijdsgeest?

Petra de Hamer: Natuurlijk! Het gaat in de media alleen nog maar over vrouwen die wel werken, niet werken, kinderen naar de opvang wel of niet. Je zou als vrouw bijna vergeten te genieten. Bijvoorbeeld van lekker eten. En dat mag van ons via een lekker tuttig, supervrouwelijk kookboek en van overdadig ‘gezellig’ gedekte tafels.
Dat mannen en vrouwen anders koken en van andere dingen houden, is volgens mij al járen bekend, maar dat was al gauw discriminerend en stigmatiserend. Nu doen mensen daar niet meer zo moeilijk over, nee.

-> Schuilt daarin ook het succes van de eerste editie?

PdH: Van de eerste editie zijn heel veel boeken verkocht, ja en de verwachting voor deel 2 is ook goed. De blijkbaar aansprekende titel, de recepten die niet ingewikkeld zijn en waarvoor je niet twaalf speciaalzaken en dertien boerenmarkten af moet, de kleurrijke en vrouwelijke vormgeving en foto’s – de combinatie is gewoon goed. Het boek straalt, net als deel 2, iets ‘gezelligs’ uit. En die goedgedekte tafel, want dat is typisch iets dat veel vrouwen net zo leuk vinden als koken. Het moet er wel goed uitzien.

-> Het boek heeft geen klassieke indeling?

PdH: De klassieke indeling voor-hoofd-na of vis-vlees-groente-zoet past niet bij dit boek. Je kookt toch heel erg naar hoe je je voelt, vinden we. Op een druilerige, koude dag heb je vooral zin in een stevige soep, maar als je vriendinnen komen eten wil je liever iets lichts en luchtigs. En natuurlijk helemaal als je geliefde komt eten, dan moet er flink uitgepakt worden. Dat is koken vanuit je gevoel, niet vanuit de show willen stelen met de juiste snijdtechniek.

-> Weerspiegelen de recepten de geïnterviewden in het boek?

PdH: Dat weten we natuurlijk nooit zeker! We hebben zes bekende vrouwen gevraagd wat ze nou echt heel lekker vonden. (Deze vrouwen moesten trouwens écht iets met eten hebben. Dat ze van koken en uiteten gaan houden.) Van Aaf Brandt Corstius en Isa Hoes kregen we hun favoriete ingrediënten te horen, of een antwoord als ‘ik zou wel eens zelf steak tartare willen maken’ en daar maakten we dan recepten bij.
Laetitia Griffith, Yolanda van der Jagt en Selly van Erven Dorens leenden ons hun eigen recepten uit, Rosita Steenbeek wist precies te vertellen welke gerechten ze het liefst maakt en bemoeide zich ook met de uiteindelijke receptuur. Het is dus allemaal heel erg van henzelf, dus in die zin is het antwoord ‘ja’.
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat vrouwen zich in één (of meer!) van deze zes vrouwen en hun kookstijlen herkennen. Dat maakt het, vinden wij, vooral een nog persoonlijker kookboek.

Nieuwe hoge hakken in de keuken. Petra de Hamer & Tal Maes. Uitgeverij Mo’Media. ISBN: 978-90-5767-271-2 Prijs: € 15,95.

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok