Marije Vogelzang lanceert Nationale Kraanwaterproeverij

Op zondag 14 oktober start in Tilburg de Nationale Kraanwaterproeverij. Daarmee wil eetontwerper Marije Vogelzang de aandacht vestigen op ons drinkwater.

‘Ik hou ervan om te kijken naar dingen die normaal gevonden worden, zoals kraanwater. Nederland heeft een ontzettend hoge kwaliteit water en dat komt zo uit de kraan. Mensen staan daar niet echt bij stil,’ vertelt eetontwerper Marije Vogelzang aan Zestz. Maar dat zuivere water spoelen we ook gewoon door het toilet. ‘Decadent,’ vindt Vogelzang.

De smaak van bier
De eetontwerpster heeft in verschillende steden gewoond en ontdekte dat het water in Enschede bijvoorbeeld heel anders smaakt dan het water in Rotterdam. ‘Daar maken bierbrouwers bijvoorbeeld ook gebruik van,’ zegt Vogelzang. ‘De smaak van het bier wordt dus onder meer bepaald door de samenstelling van het water waar de bierbrouwer zich bevindt. Ook bij wijn is de herkomst en de streek heel belangrijk. Mensen lezen het etiket van de wijn en doen daar heel belangrijk over. Nu wilde ik de status van kraanwater verhogen door een proeverij te organiseren.’

Twaalf kraanwaters
En dus kan het publiek vanaf 14 oktober een maand lang elke zondag deelnemen aan de Nationale Kraanwaterproeverij. De waters zijn afkomstig van de hoofdsteden van de twaalf provincies. De proeverij is ontstaan in het kader van broedplaats Moerenburg, een samenwerking tussen Bureau Kort van de gemeente Tilburg, afdeling Cultuur en theater De NWE-vorst.
‘In een leeg zuiveringsbassin op het terrein van waterzuivering Moerenburg in Tilburg hebben we twaalf grote stellingkasten neergezet, waar per provincie 130 literflessen in staan,’ aldus Vogelzang. ‘In één oogopslag zie je wat de gemiddelde Nederlander in twaalf dagen verbruikt. Dit is een monumentale opstelling waar je als bezoeker doorheen kunt lopen.’

Watercrackers
Uiteraard kan de bezoeker ook proeven. De samenstelling van de waters is te vinden op de labels van de flessen. Daardoor kan de bezoeker al een beetje kan raden hoe de smaak zal zijn.
En er is nog iets extra’s. Net als bij een wijnproeverij is er wat te eten, om de smaak tussen het proeven door te neutraliseren. ‘We hebben Liesje Diemont gevraagd een ontwerp te maken voor neutraliserende watercrackers. Zij heeft een Neutraal-oven-fabriek geproduceerd, waar de watercrackers gemaakt worden met gedestilleerd water. En ook dat is tijdens de Nationale Kraanwaterproeverij te bezichtigen en te proeven!’

De Nationale Kraanwaterproeverij, een project van Marije Vogelzang in samenwerking met Liesje Diemon, wordt gehouden op alle zondagen van 14 oktober tot 4 november. Locatie: het terrein van rioolgemaal Moerenburg van Waterschap De Dommel in Tilburg. Geopend: 14.00 - 17.00 uur. De officiële opening is op zondag 14 oktober om 15.30 uur.

Leave a Reply