Haaienvinnensoep in China te populair

Chinezen eten graag haaienvinnensoep – om aan te tonen dat ze het gemaakt hebben. Maar milieuorganisaties luiden de noodklok.
In een ver verleden kregen keizers van China haaienvinnen als geschenk. Door het eter ervan zou de keizer nog almachtiger worden. Later werd het een gerecht van de rijken en bevoorrechten. En nu bestellen steeds meer Chinezen haaienvinnen en andere dure, exotische vissoorten. Om te laten zien dat ze het gemaakt hebben.

Met uitsterven bedreigd
Met alle gevolgen van dien. De vraag is de afgelopen vijftien jaar zo toegenomen dat verschillende haaiensoorten dreigen uit te sterven. Volgens onderzoek van de World Conservation Union is het aantal haaien in de Atlantische oceaan gehalveerd. Van sommige soorten, zoals de hamerhaai, is nog maar tien procent van de oorspronkelijke populatie over.

Topkok waarschuwt ook
Niet alleen milieuorganisaties luiden de noodklok. De Franse topkok Pierre Gagnaire, eigenaar van diverse restaurants over de wereld, waarschuwde onlangs in Hongkong dat hij over tien jaar geen verse zee- of riviervis meer zal kunnen serveren, alleen nog kweekvis. Volgens Gagnaire komen er te veel goede restaurants, waardoor leveranciers de vraag niet meer kunnen bijbenen.
In China begint men langzamerhand in te zien dat er iets moet gebeuren. Dagblad China Daily riep in een commentaar op om de haaienvinnensoep te laten staan.
[bron: De Pers]

Leave a Reply